Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
329.22 Кб
Скачать

25

Тема 1. Управління персоналом в системі менеджменту організацій. Методологія менеджменту персоналу (4 год.)

Управління персоналом як специфічна функція менеджменту. Роль та значення управління персоналом як науки. Принципи і методи управління персоналом. Етапи розвитку управління персоналом. Системний підхід до управління персоналом організації. Основні елементи (підсистеми) управління персоналом. Загальна модель управління персоналом. Аналіз сучасних концепцій і теорій управління персоналом. Концепція людського капіталу організації. Особливості управління персоналом у закордонних компаніях: використання досвіду.

Зміст курсу та предмет УП як науки – система знань, пов’язаних з цілеспрямованим впливом на персонал організації для забезпечення ефективної діяльності організації та задоволення потреб працівників.

Мета курсу: забезпечити оволодіння системою знань по УП організації та виробити уміння і навички формування і регулювання механізмів УП; забезпечити формування комплексу теоретичних знань і умінь щодо розробки та здійснення кадрової політики в сучасних організаціях, добір та розміщення персоналу, його оцінювання та навчання, забезпечення цілеспрямованого використання персоналу організації.

Головні завдання курсу: на основі знань теорії менеджменту та узагальнення практичного досвіду забезпечити засвоєння змісту та організаційних форм роботи по управлінню персоналом організації в сучасних умовах, розвиток здібностей науково-дослідницької діяльності, самостійності та відповідальності

  • Обгрунтування методологічних принципів УП;

  • Формування та аналіз кадрової політики;

  • Управління соціальним розвитком трудового колективу;

  • Застосування сучасних методів планування потреб в персоналі;

  • Організація набору і відбору персоналу в конкретних умовах;

  • Атестація персоналу та використання її результатів;

  • Оцінка ефективності та результативності управління персоналом.

Пітер Друкер визначає управління як особливий вид діяльності, що перетворює неорганізований натовп в ефективну, цілеспрямовану і продуктивну групу. Управління – основний стимулюючий елемент соціальних змін, найважливішою з яких є вибух освіти. Всі працівники з освітою вище середньої все трудове життя пов’язані з управлінням і не можуть інакше заробляти собі на життя.

Гарвардська школа бізнесу: менеджмент – це процес проектування, створення і використання внутрішнього та зовнішнього середовища організації, в якому група людей, діючи злагоджено, досягає поставлених цілей найбільш ефективним шляхом.

Головний висновок – людський фактор є елементом як внутрішнього, так і зовнішнього середовища.

Точка зору на ресурси організації – “Теорія 4М”: матеріали, технологія (методи), гроші, люди.

Типове явище – гуманізація, зростання ролі людського капіталу.

Найвищі цінності менеджменту: успіх; ефективна операційна система; життєздатність організації (адаптація до змін зовнішнього та внутрішнього середовище, продовження життєвого циклу). Інші цінності: якість трудового життя, громадська думка, конкурентоздатність тощо.

Всі ці проблеми так чи інакше визначають важливість УП, що стає основою більш ефективного використання трудових ресурсів підприємства – однієї з найважливіших умов процвітання (виживання, конкурентоздатності тощо) фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]