Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
idpzs.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
978.94 Кб
Скачать
  1. Новгородська і Псковська судні грамоти: загально-правова характеристика.

Про право Новгорода і Пскова можна судити головним чином по Новгородській та Псковській судним грамотам, міжнародних договорів та іншим що дійшли до нас документів. Слід зауважити, що навіть найбільші і найважливіші з цих документів дійшли до нас не повністю: від НСГ зберігся лише уривок, що містить 42 статті, а ПСГ, хоча збереглася цілком і навіть у двох списках, має великі дефекти в тексті. Спірна і датування обох пам'ятників права. Зазвичай їх відносять до кінцяXV ст.

У Новгороді та Пскові діяли й інші правові збірники, перш за все Руська Правда, Мірило Праведне, Кормчої книги. Якщо Руська Правда - це перш за все пам'ятник кримінального і процесуального права, то ПСГ заповнює суттєві прогалини у галузі цивільного права, що визначалося розвитком товарно-грошових відносин у Пскові.

Західна Європа добре знала римське приватне право і, природно, користувалася придатними нормами. Російська ж практика самостійно виробила цілий ряд оригінальних інститутів, що випливають з потреб життя.

У цивільному праві отримали закріплення інститути речового права, т. тобто права на речі, центральним з яких було право власності. У законі вперше з'являється термін, що позначає рухоме майно - живіт. Є в ПСГ і термін, що визначає нерухомість - отчина. Велика увага приділяється землі як об'єкта права власності. Часто згадується в ПСГ та рухоме майно, з якого особливо виділяється худобу.

Серед способів придбання права власності ПСГ згадує давність володіння. Цей найдавніший спосіб був закріплений в ній відносно орної землі та рибальського ділянки водойми. При цьому закон перераховує ряд умов,без дотримання яких неможливо придбання права власності за давністю. Основним же способом придбання права власності були договори й спадкування. ПСГ відомі також знахідка і приплід.

Право на чужі речі представлено в ПСГ годую, тобто довічним правом користування нерухомістю. Майно переходило в годую, як правило, після смерті власника. Чоловік міг заповідати який пережив дружину свою землю в довічну годую; при відсутності заповіту земля також переходила в годую який пережив дружину. Продаж годую заборонялася.

Основним способом укладення договору стає запис - письмовий документ, копія якого, скріплена печатками, здавалася в архів. Записом оформлялися договори купівлі-продажу землі, зберігання, позики на великі суми, ізорнічество іпорука; за допомогою запису оформлялося заповіт. Складання запису було досить складною справою, але цей документ не можна було оскаржити. Оформлення договорів на незначні суми (позики до одного рубля) здійснювалося за допомогою дошки, тобто неформального письмового документа. Дошка була доказом, який можна було оскаржити. Збереглася й усна форма укладання угод. Ймовірно, найбільш поширеною вона була в сільській місцевості, оскільки в ПСГ вона зустрічається у зв'язку з суперечкою ізорніка з паном з приводу покрутити. У разі усного оформлення договору було потрібно 4 - 5 свідків.

Серйозне увага приділялася способам забезпечення виконання зобов'язань. У ПСГ досить багато місця відведено поручительства і заставі. Порука (порука) застосовувалося у випадках, коли сума боргу не перевищувала одного рубля. Можливий була застава рухомого майна та нерухомого. Застава нерухомого майна не супроводжувався передачею майна кредитору, рухоме майно, навпаки, передавалося. Судячи з кількості статей, присвячених закладу, суперечки тут були досить частими.

Серйозну увагу приділено в ПСГ договором зберігання. Він перестає бути дружньою послугою, порядок його укладання суворо формальний. Договір оформляється записом, де перераховані всі цінності, що здаються на зберігання. Тільки в окремих виняткових випадках допускалася передача речей без запису. У цьому випадку застосовувалися такі докази, як присяга, поєдинок.

Майновий позику, не згадуваний в Руській Правді, знаком ПСГ. Тут мається на увазі наймання приміщення. Наймач-подсуседнік за законом може в потрібних випадках пред'являти позов господареві.

Своєрідним був договір ізорнічества. Ізорнік, одна з категорійополоників, укладав договір, за яким за користування землею зобов'язувався віддавати господареві половину або іншу частину врожаю. Ізорнік при цьому часто брав покрути - щось подібне купе Руської Правди.

Поширеним видом договору був особистий найм. Договір укладався зазвичай усно, проте можлива була і запис. Закон ставить обидві сторони в рівній положення, надаючи їм право відстоювати свої інтереси, хоча на практиці різні категорії наймитів мали різний статус.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]