Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
idpzs.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
978.94 Кб
Скачать
  1. Поняття і види злочинів за Воїнським Уставом 1716 року.

У ХVIII ст. кримінальне право зробило значний крок вперед. Це пояснювалося як загостренням класових протиріч, властивих абсолютизму, так і загальним розвитком правової культури. Особливе значення в цій сфері має законодавство Петра I і перш за все його Артикул військовий.

Саме за Петра вперше з'являється вже сучасний термін для позначення кримінального правопорушення - "злочин". Помітно розвинулося вчення про склад злочину, хоча в ньому ще спостерігаються великі прогалини. Так, в Артикуле військовому йдеться про відповідальність малолітніх, які підлягають покаранню, але в меншій мірі. Звільнення їх від відповідальності допускається, але не є обов'язковим. Те ж відноситься і до неосудним. На відміну від Соборної Уложення Артикул військовий розцінює стан сп'яніння не як пом'якшувальну, а як у принципі обтяжуюча обставина вчинення злочину. Закон розглядає різні форми співучасті, однак відповідальність співучасників зазвичай однакова.

Більш чіткої стає система злочинів. Як і раніше на першому місці стоять злочини проти церкви. Розвивається і система державних злочинів. До них примикають військові злочини (дезертирство, неявка на службу, насильство по відношенню до мирного населення та ін.) Серед них можна відзначити крім відомих раніше опір офіцеру, порушення правил стройової та вартової служби, порушення правил поводження з військовополоненими і багато інших.

Розвивається система посадових, майнових і злочинів проти особистості. Ще більше ускладнюється система покарань (схеми 17 і 18). З'являється нова мета покарання - використання праці засуджених. Цій меті служить новий вид покарання - каторга, введена в 1699 р. Потреба в робочій силі спонукала Петра 1 значно розширити коло злочинів, за які застосовувалася каторга, тому смертна кара замінювалася каторжними роботами. Каторга могла бути довічною, термінової та безстроковою. Термінова призначалася на 10-20 років, безстрокова застосовувалася в двох випадках: поміщик, пославшись свого селянина, міг у будь-який момент повернути його назад, а боржник звільнявся після відпрацювання боргу. Довічних каторжних таврували. На каторгу (крім довічної) засилали не тільки засудженого, але і його сім'ю. При цьому малося на увазі не стільки покарання невинних людей, скільки заселення неосвоєних територій. Каторжні роботи були рентабельними.

  1. Поняття, мета і види покарань за Воїнським Уставом 1716 року.

Тілесні покарання, в тому числі биття засуджених, не було новинкою в Росії. Однак Петро I придумав новий вид такого покарання - шпіцрутени. Удари шпіцрутенами були менш болісними, ніж батогом. Але зате вони призначалися тисячами, тому часто спричиняли за собою ті ж наслідки, що і батіг, тобто понівечені або навіть смерть злочинця.

В кінці XVIII ст. розширюється застосування такої форми позбавлення волі, як тюремне ув'язнення. З'являються нові види місць позбавлення волі - гамівні і робітні будинки для менш небезпечних злочинців та адміністративно заарештованих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]