Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
idpzs.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
978.94 Кб
Скачать
  1. Маніфест від 17 жовтня 1905 року: юридичний зміст, історичне значення.

Протягом всього 1905 уряд не міг взяти ініціативу у свої руки, хоча поліції вдалося провести вдалі операції з припинення підготовки «революційних партій» до повстання. Найважче було впоратися зі страйками. «Революційні» партії вміло проводили антидержавну агітацію і мали домовленість про спільні дії проти уряду. Постало питання про скликання більш широкого представницького парламенту, але раніше потрібно було надати політичні права населення Росії.

Події тим часом наростали. У жовтні у великих містах почалася політичний страйк, в якій, поряд з робітниками, брали участь і представники технічної інтелігенції. 8 жовтня 1905 припинився рух на Московській залізниці, до 17 жовтня значна частина доріг була паралізована. Закрилися фабрики, не виходили газети, у великих містах майже не було електрики. Микола II відкинув пропозицію про надзвичайні заходи і призначення «диктатора».

Бачачи гостроту становища, Микола звернувся за допомогою до графа Вітте, якому нещодавно вдалося підписати на більш-менш прийнятних умовах угоду з Японією. 9-го жовтня Вітте представив государеві меморандум з викладу поточного стану справ та програмою реформ. Констатуючи, що з початку року «в умах відбулася справжня революція», Вітте вважав укази від 6-го серпня застарілими, а оскільки «революційне бродіння дуже велика», він прийшов до висновку, що треба вживати термінових заходів, «поки не стало надто пізно ». Він радив цареві: Слід покласти край самоуправству і деспотизму адміністрації, дарувати народу основні свободи та встановити справжній конституційний режим.

Провагавшісь тиждень, Микола вирішив поставити свій підпис під текстом приготованому Вітте на основі меморандуму. Але при цьому цар вважав, що порушує присягу, дану під час вступу на престол. 17-го жовтня 1905 був виданий маніфест, який формально означав кінець існування в Росії необмеженої монархії.

Ось зміст «Маніфесту про вдосконалення державного-венного порядку» від 17 жовтня 1905: Висловлюючи свою скорботу з приводу «смут та хвилювань», що охопили держава, государ визнає за необхідне «Об'єднати діяльність вищого уряду», на обов'язок якого він покладає «виконання непохитної нашої волі :

1) дарувати населенню непорушні основи громадянської свободи на засадах недоторканості особи, свободи, совісті, слова, зборів і спілок;

2) не зупиняючи призначених виборів у Державну Думу, залучити тепер же до участі в Думі ... ті класи населення, які нині не мають виборчих прав, надавши подальший розвиток початок розвитку загального виборчого права знову встановленому законодавчому порядку,

3) встановити, як непорушне правило, Щоб ніякий закон не міг сприйняти силу без схвалення Державної Думи і щоб виборним від народу забезпечена було дійсного під час буття у нагляді за закономірністю дій поставлених від нас влади. "

«Об'єднане уряд» утворило Рада міністерства, головою якого (тобто першим російським прем'єр-міністром) був призначений Вітте.

Маніфест встановлював політичні права для громадян Рос-ці: недоторканність особи, свободу совісті, свободу слова, свободу зібрань і спілок (профспілок та партій). До виборів у парламент залучалися верстви населення, що раніше позбавлені виборчого-них прав. Згідно Маніфесту, Державна дума змінювала своє значення і набувала рис розвинутого парламенту; проголошувалося, що закон не може мати силу без схвалення Державної думи. Таким чином, Росія вступила на шлях досить зрілого парламентаризму.

Поява Маніфесту 17-го жовтня викликало розгубленість влади на місцях і не вніс швидкого заспокоєння. Якщо помірно-ліберальні кола готові були прийняти створене маніфестом становище як виконання їх бажань конституційного перетворення Росії, то ліві кола, соціал-демократи і есери, не були ні в найменшій мірі задоволені і вирішили продовжувати боротьбу за досягнення своїх програмних цілей ("не бажали нагайки , загорнути в пергамент конституції "), з іншого боку, праві кола відкидали містяться в Маніфесті 17-го жовтня поступки революції і вимагали збереження необмеженого царського самодержавства.

Незабаром після появи маніфесту залізничний страйк припинився, але «смути й хвилювання» не тільки не припинилися, але поширилися по всій країні: У містах відбувалися то революційної, то контрреволюційні демонстрації, причому в багатьох міста контрреволюційні натовпу «чорносотенців» громили інтелігентів і євреїв; в селах розливалася хвиля аграрних погромів - натовпи селян громили і палили поміщицькі садиби.

3 листопада був виданий маніфест, які зверталися до селян із закликом припинити безлади, що обіцяв прийняття можливих заходів для поліпшення становища селян і скасовував викупні платежі за селянські надільні землі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]