Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
idpzs.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
978.94 Кб
Скачать
  1. Закріпачення селянства за Соборним Уложенням.

Підводячи підсумок аналізу норм Уложення, що відносяться до селянства, відзначимо, що з Укладенням 1649 р. пов'язано встановлення постійної спадкової та потомственої кріпосної залежності селян, включаючи їх сім'ї, а також прямих і бічних родичів. У силу цього були скасовані урочні роки розшуку втікачів. Розшук ставав безстроковим.

До волосним громадам прикріплялися і чорносошну селяни, що підлягали розшуку та поверненню на колишні наділи на загальних підставах. Покладання 1649 р. закріпило монопольне право володіння селянами за всіма категоріями службових чинів по батьківщині. Юридичною підставою прав на селян, їх прикріплення і розшуку служили Писцовойкниги 20-х рр.. XVII ст., А для періоду після Уложення на додаток до них - переписні книги 1646-1648 рр.., Окремі та відмовні книги, жалувані грамоти, акти угод на селян між феодалами, опису повернення селян у результаті розшуку. Укладенню належить розробка правових основ, розшуку втікачів. Для додання приватним актам угод на селян офіційної сили була обов'язкова їх реєстрація в Помісному наказі.

Покладання завершило процес правового зближення бобирів з селянами, поширивши на бобирів рівну міру кріпосної залежності. Будучи важливим етапом на шляху правового зближення маєтків і вотчин, Покладання разом з тим з метою збереження помісної системи, що переважали ще в першій половині XVII ст., Обмежувало права розпорядження селянами, записаними в книгах за маєтками: заборонялося переводити їх на вотчинні землі і давати їм відпускні. Права на вотчинних селян були повніше. Визнання економічної зв'язку феодального володіння з селянським господарством полягало в захисті законом майна і життя селянина від свавілля феодала, хоча санкція феодалу в таких випадках визначалася значно слабкіше, ніж представникам нижчих станів за винятком навмисного вбивства селянина. Таким чином, Укладення, слідуючи за безпосередньо попереднім законодавством і доповнюючи його, вирішувало поземельний і селянське питання у взаємозв'язку, підпорядковуючи питання про селянство поземельному питання.

З основної маси справ дієздатність селян була обмежена (за них «шукали» і «відповідали» поміщики), але в кримінальних справах вони залишалися суб'єктом злочину. Як суб'єкт права селянин міг брати участь у судовому процесі, в якості свідка, бути учасником повального обшуку. У цивільно-правовій сфері він міг пред'являти матеріальні позови в межах 20 рублів. У факті відшкодування за безчестя і каліцтво, передбаченого Укладенням, селянин поряд з іншими станами отримав визнання (з позицій феодального суспільства) - певний комплекс громадянських прав, властивих нижчого класу-стану цього товариства. Селянин, по Укладенню, володів певною право-і дієздатністю. У чорносошну селян обсяг цих прав був більше, ніж у приватновласницьких.

Найважливішим завданням Уложення і перш за все голови XI була боротьба із втечами селян, але зміст глави не зводиться тільки до цього. І хоча глава XI далеко не вичерпує всього розмаїття норм Уложення стосуються селян, на її основі все ж можна зробити висновок, що Покладання 1649 року, завершивши юридичне оформлення кріпосної залежності для всіх категорій селян, одночасно створювало в певній мірі правове огорожу станово-класової цілісності селянства, прагнучи замкнути його в станових рамках. Будучи в соціально-правовому відношенні приниженим класом-станом, від якого пануючий клас був відділений значними перегородками права-привілеї, селяни тим не менше мали право власності на своє майно, включаючи знаряддя виробництва, а також певними правомочностями і дієздатністю, що забезпечувало до тієї пори стійка рівновага і функціонування всієї феодально-кріпосницької системи. У зв'язку із загальною концепцією кріпосного права як юридичної висловлювання виробничих відносин феодального суспільства історики пов'язують з Соборним Укладенням 1649 року нову ступінь на шляху остаточного закріпачення основних виробників матеріальних благ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]