Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Baymuratov_M_O_Mizhnarodne_publichne_pravo.doc
Скачиваний:
362
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

18.8. Міжнародні авіаційні організації

Інтенсивний розвиток міжнародних авіаційних перевезень об'єктивно зумовив виникнення цілого ряду міжнародних авіа­ційних організацій.

Центральне місце серед них займає Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО), що має статус спеціалізованої установи ООН(див. розд. 10.7).Статутні цілі ІКАО з забезпечення безпечного й упорядкованого розвитку міжнародної цивільної авіації в усьому світі й інших аспектах організації й координації міжнародного співробітництва зі всіх питань діяльності цивільної авіації, у тому числі міжнародних повітряних перевезень, надають їй характер «головної», профілюючої ММУО.

Європейська конференція цивільної авіації (ЕКАК)

ЕКАК заснована в 1954році. Членами ЕКАК є держави Європи, а також Туреччина. Прийняття в члени ЕКАК нових держав здій­снюється на засадах спільної згоди всіх її членів.

Цілі організації складаються в зборі й аналізі статистичних даних про діяльність повітряного транспорту в Європі й розробці рекомендацій з його розвитку й координації, зокрема шляхом спрощення адміністративних формальностей при оформленні паса-624

жирів, багажу, вантажів, відправленні й прийомі повітряних суден при міжнародних повітряних перевезеннях і польотах; системати­зації й стандартизації технічних вимог до авіаційного обладнання; вивченні питань безпеки польотів і авіаційної безпеки. Функції —консультативні.

Вищим органом організації є Пленарна комісія, у якій пред­ставлені всі її держави-члени. Раз на три роки Комісія проводить пленарні засідання, на яких затверджує робочу програму й бюджет ЕКАК на трирічний період, обирає президента, віце-президента й голів постійних комітетів ЕКАК. Пленарна комісія проводить також річні сесії, на яких затверджуються основні заходи ЕКАК у рамках трирічної програми, а також надзвичайні сесії. Рішення ЕКАК, прийняті більшістю голосів, носять обов'язковий характер.

Виконавчим органом ЕКАК є Координаційний комітет (у складі президента, віце-президента й голів постійних комітетів), що керує діяльністю ЕКАК у період між сесіями Пленарної комісії.

Робочі органи: постійні комітети (Економічний комітет з регуляр­ного повітряного транспорту, Економічний комітет з нерегулярного повітряного транспорту, Технічний комітет, Комітет зі спрощення формальностей), робочі групи й групи експертів.

Штаб-квартира знаходиться в м. Страсбург (Франція).

Функції адміністративного й технічного характеру для ЕКАК виконує Регіональне бюро ІКАО, сплачуючи також непрямі ви­трати ЕКАК.

Європейська організація по забезпеченню безпеки аеронавігації (Євроконтроль)

Заснована в 1960році на підставі Конвенції про співробітництво в галузі аеронавігації й особливо в спільній організації обслугову­вання повітряного руху (ОПР) у верхньому повітряному просторі Західної Європи. Відповідно до Протоколу 1981року, що змінили указану Конвенцію, ОПР у верхньому повітряному просторі Західної Європи провадиться відповідними органами держав-членів.

Цілі організації: визначення загальної політики відносно струк­тури повітряного простору, засобів аеронавігації, аеронавігаційних зборів, координація й узгодження національних програм забезпе­чення ОПР.

Вищим органом є Постійна комісія із забезпечення безпеки аеро­навігації, у якій представлені всі держави-члени. Комісія містить угоди з будь-якими державами й міжнародними організаціями, які мають намір співробітничати з Євроконтролем. Рішення Комісії носять обов'язковий характер для держав-членів.

Виконавчий орган —Агентство по безпеці аеронавігації.

Штаб-квартира знаходиться в Брюсселі (Бельгія).

625

Африканська комісія цивільної авіації (АФКАК) Заснована в 1969році. Умовою членства в АФКАК є членство в Організації африканської єдності (ОАЄ).

Цілі АФКАК: розробка регіональних планів розвитку й експлуа­тації аеронавігаційних служб; сприяння впровадженню результатів досліджень в галузі льотної техніки й наземних аеронавігаційних засобів; сприяння інтеграції держав-членів у галузі комерційного повітряного транспорту; сприяння в застосуванні авіаційних регла­ментів ІКАО з питань адміністративних формальностей і розробка додаткових норм по інтенсифікації повітряного руху; сприяння застосуванню тарифів, що стимулюють розвиток повітряних пере­везень в Африці.

Вищий орган —Пленарна сесія, що скликається раз на два роки. Сесія визначає програму роботи Комісії на дворічний строк, обирає президента й чотирьох віце-президентів Комісії, що утворюють Бюро АФКАК, яке здійснює програму роботи АФКАК у період між засіданнями Пленарної сесії.

Рішення й рекомендації Комісії є консультативними, підлягають схваленню кожною зацікавленою державою —членом організації.

Штаб-квартира знаходиться в м. Аддис-Абеба(Ефіопія).

Агентство по забезпеченню безпеки аеронавігації в Африці й на Мадагаскарі (АСЕКНА)

АСЕКНА засновано в 1959році 12африканськими державами й Францією.

Цілями організації є: забезпечення регулярності й безпеки по­льотів повітряних суден над територією держав-членів, за винятком Франції; надання польотної й технічної інформації, а також інфор­мації про повітряні перевезення на зазначеній території; керування польотами повітряних суден, контроль за повітряним рухом; керу­вання, експлуатація й утримання аеродромів.

За згодою з державою —членом АСЕКНА може взяти на себе обслуговування будь-якого аеронавігаційного об'єкта такої держа­ви, укладати угоди із третіми державами й міжнародними органі­заціями, сприяти як посередник у наданні фінансової й технічної допомоги державам-членам.

Вищим органом є Адміністративна рада, до складу якої на осно­ві членства входять представники всіх держав-членів. Чергові сесії Ради скликаються президентом АСЕКНА кожні три місяці. Позачер­гові сесії —на вимогу не менш половини членів Ради. Рішення Ради є обов'язковими та не вимагають схвалення державами-членами.Звичайні рішення приймаються більшістю голосів членів Ради, спеціальні рішення (наприклад,вибори президента АСЕКНА) — 2/3голосів членів Ради.

626

За пропозицією президента Ради, остання призначає генераль­ного директора, що є відповідальним перед Радою за реалізацію рішень Ради, представляє АСЕКНА в органах правосуддя, а також у всіх цивільних актах, що чиняться від імені Агентства.

До робочих органів АСЕКНА відносяться: Адміністративне, Екс­плуатаційне, Наземне, Метеорологічне управління.

Основний персонал Агентства має привілеї й імунітети міжна­родних цивільних службовців.

Штаб-квартира АСЕКНА знаходиться в м. Дакар (Сенегал).

Латиноамериканська комісія цивільної авіації (ЛАКАК)

ЛАКАК заснована в 1973році. її членами є держави Південної й Центральної Америки, включаючи Панаму й Мексику, а також держави Карибського басейну.

Цілі організації: координація діяльності повітряного транспорту держав-учасниць, збір і публікація статистичних даних про авіа-перевезення по пунктах відправлення й призначення, вироблення рекомендацій відносно тарифів, розвитку співробітництва між членами ЛАКАК.

Вищим органом ЛАКАК виступає Асамблея,що обирає президен­та організації, затверджує робочу програму й бюджет Комісії, при­ймає рішення, що підлягають схваленню державами-членами.

Виконавчий комітет у проміжках між сесіями Асамблеї прово­дить наради з питань цивільної авіації, затверджує заходи щодо ви­конання програми, прийнятої ЛАКАК, здійснює збір статистичних даних про авіаперевезення в Південно-американському регіоні.

Штаб-квартира знаходиться в м. Мехіко (Мексика).

Центральноамериканська корпорація по обслуговуванню аеронавігації (КОКЕСНА)

КОКЕСНА заснована в 1960році.

Цілями організації є: розробка рекомендацій з уніфікації на­ціональних авіаційних регламентів з питань аеронавігації; коор­динація досліджень у галузі ОПР; керування повітряним рухом, обслуговування його зв'язком при аеронавігації в повітряному про­сторі держав-членів, а також у тих районах повітряного простору, які спеціально визначені регіональним аеронавігаційним планом ІКАО, і в інших районах, у яких КОКЕСНА відповідає за ОПР; надання ОПР юридичним і фізичним особам на підставі укладених з ними контрактів.

Вищим органом організації є Адміністративна рада, яка має пра­во давати командирам повітряних суден вказівки, що підлягають обов'язковому виконанню.

627

Штаб-квартира КОКЕСНА знаходиться в м. Тегусигальпа (Гон­дурас).

Рада цивільної авіації арабських держав (КАКАС)

КАКАС засновано на підставі резолюції Ліги арабських держав (ЛАД) в 1965році.

Цілі Ради: розвиток співробітництва в галузі цивільної авіації між державами —членами ЛАД; сприяння впровадженню САРПС у практику держав-членів; керівництво науковими дослідженнями з різних аспектів аеронавігації й діяльності повітряного транспор­ту; сприяння обміну інформацією із цих питань між зацікавле­ними державами-членами;вирішення спорів і розбіжностей між державами-членамиз питань цивільної авіації; надання допомоги в підготовці й навчанні авіаційних фахівців для арабських країн.

Вищий орган —Рада КАКАС, у якій на рівних підставах пред­ставлені всі держави —члени ЛАД. Рада раз на рік проводить пленарні засідання, на яких підбиває підсумки діяльності органі­зації, ухвалює рішення щодо поточних питань, затверджує плани діяльності КАКАС на черговий річний період, раз на три роки обирає президента й двох віце-президентів організації. Виконавчий орган —Постійне бюро. Штаб-квартира знаходиться в м. Рабат (Марокко).

Міждержавна рада з авіації й використання повітряного простору (МАК)

МАК є виконавчим органом Міждержавної ради з авіації й ви­користання повітряного простору в рамках Співдружності Незалеж­них Держав.Він був заснований у грудні 1991року вповноваженими глав урядів 12держав, що раніше входили до складу СРСР, на під­ставі Угоди про цивільну авіацію й про використання повітряного простору 1991року.

Цілі Ради: розробка міждержавних нормативних актів і стандар­тів з урахуванням вимог ІКАО; сертифікація міжнародних експлуа-тантів повітряних суден, міжнародних повітряних трас, аеродромів, повітряних суден, систем керування повітряним рухом, навігації й зв'язку, льотного й диспетчерського складів; розслідування авіа­ційних подій; організація розробки й здійснення міждержавних наукових програм; розробка й координація погодженої політики в галузі міжнародних повітряних сполучень; участь у роботі ІКАО; розвиток єдиних систем аеронавігації, зв'язку, аеронавігаційної інформації, регулювання потоків повітряного руху; координація міждержавного розкладу повітряного руху; координація загальної політики в галузі авіаційних тарифів і зборів.

628

Виконавчим органом організації є Міждержавний авіаційний комітет (МАК).

Штаб-квартира організації перебуває в м. Москва (Росія).

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (І AT А)

LATA є міжнародною неурядовою організацією (МНУО), членами якої є провідні авіаційні підприємства всіх регіонів світу. Заснована

в 1945році.

Цілі Асоціації: сприяння розвитку безпечного, регулярного й економічного повітряного транспорту, заохочення авіаційної ко­мерційної діяльності й вивчення пов'язаних із цим проблем.

Вищим органом є щорічні Загальні збори, які обирають прези­дента й членів Виконавчого комітету Асоціації, розглядають звіти за минулий рік, а також затверджують бюджет на наступний рік. ■Виконавчий комітет призначає генерального директора й ство­рює комітети з різних питань діяльності ІАТА з наступним затвер­дженням Загальними зборами.

ІАТА два рази на рік проводить регіональні конференції по пере­везеннях. Земна куля поділена ІАТА на три зони: 1-ша —країни Америки; 2-га —Європа й Африка; 3-тя —Азія (крім Близького Сходу), Австралія й Океанія.

ІАТА розробляє рекомендації з рівня, побудови й правил застосу­вання тарифів, єдині загальні умови перевезень, у тому числі стан­дарти обслуговування пасажирів, веде роботу з узагальнення й по­ширення економічного й технічного досвіду експлуатації авіаліній, включаючи стандартизацію й уніфікацію перевізної документації й комерційних угод, узгодження розкладів і т.п.Рішення по економіч­них і фінансових питаннях носять характер рекомендацій.

У рамках ІАТА діє Клірингова палата (у Лондоні) для взаємних розрахунків між авіапідприємствами-членами й Контрольне бюро (у Нью-Йорку) для контролю за дотриманням Статуту Асоціації, рішень Загальних зборів і регіональних конференцій. Має консультативний статус при ЕКОСОР. Штаб-квартира ІАТА знаходиться в м. Монреаль (Канада).

Література

Бордунов В.Д., Котов А.И., Малеев Ю.Н. Правовое регулирова­ние международных полетов гражданских воздушных судов. — М.,

1988.

Бордунов В.Д. Системные свойства международного воздуш­ного права// Советское государство и право. — 1988. — №7. — С. 102-107.

629

Бордунов В. Д. Правовой механизм деятельности международных авиационных организаций. — М., 1989.

Верещагин А.Н. Международное воздушное право. — М., 1966.

Верещетин B.C. Международное воздушное право. Проблемы международно-правового регулирования воздушных сообщений — М.,1966.

Грязнов B.C. Международные авиаперевозки (правовые во­просы). — М., 1982.

Верещагин А.Н. Международное воздушное право. — М., 1966.

Дежкин В.Н. Правовое регулирование международных воз­душных сообщений. — М., 1987.

Дежкин В.Н. Основные проблемы современного международного воздушного права. — М., 1991.

Добідовська Я.О. Правові аспекти лібералізації міжнародних повітряних перевезень// Дис. ...к.ю.н. Спеціальність 12.00.11 —міжнародне право. —К., 2005.

Малеев Ю.Н. Международное воздушное право: Вопросы теории и практики. — М., 1986.

Международное воздушное право/Под ред. А.П. Мовчана. — Кн. 1 и 2. — М., 1980-1981.

Словарь международного воздушного права/Отв. ред. Ю.Н. Ма­леев. — М., 1988.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]