Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Baymuratov_M_O_Mizhnarodne_publichne_pravo.doc
Скачиваний:
360
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

18.5. Адміністративні формальності при міжнародній аеронавігації

Необхідність розгляду адміністративних формальностей (АФ)

при міжнародній аеронавігації зумовлена насамперед тим, що ця група норм міжнародного повітряного права й внутрішньодержав­ного (національного) права, спрямована на досягнення необхідних і особливо значущих цілей системного характеру, а саме:

а) на створення сприятливих умов для міжнародної аеронаві­ гації;

б) охорону інтересів користувачів повітряним транспортом, тре-

тіх осіб, а також держав у даній сфері.

Варто вказати, що загальні принципи встановлення й застосуван­ня АФ містяться в статтях 16,22і 23Чиказької конвенції 1944року, а конкретні правила, призначені для застосування в міжнародних аеропортах, —у Додатку 9до даної Конвенції.

АФ розділяються на загальні й спеціальні формальності:

До загальних АФ належать:

  • митні;

  • валютні;

  • паспортні;

  • санітарні;

  • карантинні;

  • імміграційні формальності. Спеціальні АФ містять у собі такі:

  • огляд повітряних суден;

  • особистий огляд пасажирів і їхнього багажу;

  • процедури перевірки повітряно-перевізної документації;

  • заходи спеціального контролю в аеровокзалах і аеропортах.

618

АФ фактично забезпечують і супроводжують весь комплекс під­готовки й польоту повітряного судна. У випадку відмови пасажира або відправника вантажу (вантажоодержувача) від проходження АФ у місці відправлення або приземлення (в аеропорті) договір повітря­ного перевезення може бути розірваний перевізником. АФ можуть бути виконані командиром повітряного судна (або за його дорученням членом екіпажу) додатково або повторно під час польоту, незалежно від згоди пасажира або особи,-супровідника вантажу або пошти.

Повітряне судно, що прибуло в призначений аеропорт іноземної держави, як правило, підлягає огляду й перевірці суднових і бор­тових документів. Огляд повітряних суден (ОПС) —комплексне й "системне поняття, що означає особисту перевірку пасажирів, їхньої ручної поклажі й багажу (особистий огляд), а також повітряних суден і вантажів для виявлення речовин і предметів, заборонених до перевезення (вибухових, легкозаймистих, радіоактивних, отруйних речовин, зброї, боєприпасів, наркотиків та ін.). При «попутному» виявленні під час ОПС речовин і предметів, що є об'єктом митного контролю й заборонених до повітряного перевезення, як правило, настає відповідальність за порушення митних правил.

Відмова пасажира (відправника вантажу, вантажоодержувача) від проходження огляду є для перевізника підставою розірвати до­говір повітряного перевезення з поверненням плати за перевезення. При відмові піддатися огляду до відповідної особи може бути за­стосована сила, якщо існують достатні підстави підозрювати про наявність при неї речовин або предметів, що загрожують безпеці польоту. У цей час ОПС у міжнародних повітряних портах істотно ускладнений, а його порядок і правила стали більш суворими через загрозу повітряного тероризму.

Як правило, АФ не провадяться відносно повітряних суден ви-сокопосадових осіб і відповідальних делегацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]