Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Baymuratov_M_O_Mizhnarodne_publichne_pravo.doc
Скачиваний:
361
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

5.9. Міжнародна правосуб'єктність державоподібних суб'єктів

Суб'єктами міжнародного права з обмеженою дієздатністю є не тільки різноманітного роду території, але і державоподібні суб'єкти (квазідержави).

Основною особливістю таких суб'єктів є те, що вони не тотожні державам (хоча і мають майже всі ознаки такого утворення, бу­дучи немов міні-державами), не мають державного суверенітету, але виконують роль самостійних, хоча й певною мірою обмежених учасників міжнародно-правових відносин.

Такий спеціальний міжнародно-правовий статус державоподіб­них суб'єктів установлюється відповідно до міждержавних догово­рів, їх міжнародна правосуб'єктність визначається тим, що вони спроможні самостійно і незалежно від держав та інших суб'єктів міжнародного права здійснювати встановлені права та обов'язки.

До квазідержав раніше належали «вільні міста», Західний Берлін; у наш час Ватикан, Андорра, Монако, Сан-Марино, що перебувають під протекторатом суміжних держав, і Маль­тійський орден.

У минулому вільні міста мали спеціальний міжнародно-правовий статус, їх правоздатність визначалася відповідними між­народними договорами. Так, відповідно до Віденського трактату 1815року «вільним, незалежним і цілком нейтралізованим» містом був проголошений Краків (1815-1846);Версальський мирний до­говір 1919року наділив статусом «вільної держави» Данциг(1920-1939);мирний договір з Італією 1947року передбачав створення «Вільної території Трієст»,що так і не була створена, а її частини ввійшли до складу Італії і Югославії.

Норми відповідних міжнародних договорів і дипломатич­ної історії свідчать про такі характерні риси їх міжнародної правосуб' єктності:

  • вільні міста були похідними суб'єктами міжнародного права, оскільки їх статус визначався групою держав і фіксувався в укладеному цими державами договорі;

  • реалізація міжнародних прав і обов'язків була опосередкована участю в цій діяльності держав-«фундаторів» або міжнарод-

131

ної організації (Краків перебував «під заступництвом» трьох держав —Росії, Австрії і Пруссії; Данцигбув поставлений під захист Ліги Націй, а його дипломатичне представництво здійснювалося Польщею; статус Трієста має забезпечуватися Радою Безпеки ООН); —демілітаризація і нейтралізація вільного міста розглядалися як невід'ємна ознака його міжнародно-правового статусу, у зв'язку з чим заборонялося зведення військових споруд, створення військових баз, розміщення іноземних військових частин, залучення вільного міста до військових союзів. Особливий статус мав Західний Берлін,який відповідно до чоти­ристоронньої угоди 1971року між СРСР, США,Великобританією і Францією, ставав специфічним суб'єктом міжнародного права. За цією угодою західні сектори Берліна (розташовувалися на території колишньої НДР) були об'єднані в особливе і самостійне політичне утворення зі своїми органами влади (Сенатом, прокуратурою, судом, поліцією і т.д.).В угоді підтверджувалося, що західні сектори Бер­ліна, як і раніше, не є складовою частиною ФРН і не будуть управ­лятися нею надалі. Органам влади Західного Берліна була передана частина повноважень, наприклад, право на нормотворчу діяльність. Ряд повноважень здійснювався владою держав-переможниць.

Угоду 1971року було доповнено рядом угод між НДР, сенатом Західного Берліна і ФРН з різноманітних питань. Зокрема, такими угодами був урегульований порядок зовнішніх відносин цього утво­рення (насамперед із НДР і ФРН), процедура представництва його інтересів у міжнародних відносинах. Інтереси населення Західного Берліна в міжнародних відносинах представлялися і захищалися консульськими посадовими особами ФРН. Після об'єднання Ні­меччини дію чотиристоронньої угоди було припинено й у червні 1991року Берлін був проголошений столицею єдиної німецької держави.

Ватикан —місто-держава, що є міжнародним та ідеологічним центром римо-католицької церкви. Історично теперішній Ватиканстав спадкоємцем Папської області, що існувала з 756року, коли франкський король Пипин Короткий подарував Папі СтефануII Рим і кілька провінцій центральної Італії. У 1870році, у ході за­вершення об'єднання Італії папська держава припинила своє само­стійне існування одночасно з іншими державами Апеннінського півострова.

Ватикан розташований у межах західної частини столиці Італії Риму, на пагорбі Монте-Ватикано і має площу 0,44 кв. км. Усамо­му Римі Ватикануналежать три собори (Санта-Марія Маджоре,

132

Сан-Джовані ін Латерно і Сан-Паоло), ряд палаців і вілл загальною площею в 0,7 кв. км. УВатикані розташована резиденція глави католицької церкви —Папи Римського. Постійне населення Ва­тиканудосягає 1тисячі чоловік, більшість із яких є службовцями ватиканських установ.

Ватикан — абсолютна теократична монархія. Глава держави —Папа Римський, якому належить законодавча і судова влада. Ви­конавча влада належить уряду —Римській курії, до якої входять Державний секретаріат, 9конгрегацій (духовні відомства), 3три­бунали, 12папських комісій та інші відомства. Функції прем'єр-міністра виконує Державний секретар. Адміністративне управління територією здійснює губернатор, призначуваний Папою.

Ватикан — виборна монархія. Папа обирається довічно колегією (конклавом) серед кардиналів католицької церкви.

Правове положення Ватиканувизначене Латеранськими уго­дами, підписаними між Італією і Святим престолом (так дотепер іменується в міжнародних договорах Ватикан) 11лютого 1929року. Цей договір, що поклав кінець багаторічним непорозумінням між Італією і Ватиканом,був укладений з ініціативи глави фашист­ського уряду Б. Муссоліні, який після приходу до влади потребував політичної підтримки такої потужної сили, як католицька церква. Від імені Ватиканудоговір був підписаний папським представни­ком Гаспарі.

У преамбулі Латеранського договору міжнародно-правовий статус держави «Місто Ватикан»визначений таким чином: «для забезпечення абсолютної і явної незалежності Святому престолу, що гарантує явний суверенітет на міжнародній арені, виявилася необхідність створення «держави» Ватикан,признаючи стосовно Святого престолу його повну власність, виняткову й абсолютну вла­ду і суверенну юрисдикцію».У відповідь на визнання Італією його суверенітету Ватиканзаявляв, що не бажає і не буде брати участь у «світському суперництві між іншими державами... за винятком випадку, коли сторони звернуться зі спільним закликом до миро­творчої місії Святого престолу».

Відповідно до цих документів Ватиканмає певні суверенні права: свою територію, законодавство, громадянство (громадянами (під­даними) Ватиканає понад 700чоловік), квазівійськові сили (рота швейцарських гвардійців) і т.ін.

У 1984році Латеранські угоди були переглянуті в бік зниження формального втручання церкви в політичні та цивільні справи Італії (так, католицизм уже не визнається єдиною релігією Італійської держави, італійським громадянам було дозволене розірвання шлюбу і т.д.).

133

Роль Ватикану в міжнародній політиці, його вплив у світі ба­зуються на величезній кількості віруючих-католиків, яких налі­чується понад 800 млнчоловік (у т.ч. 280 млн —у Європі, 390 —в Америці, 60 —в Африці, 65 —в Азії і близько 5 млн —в Австралії й Океанії). Провідником його політики є католицьке духовенство (1,7 млнчоловік священнослужителів, 0,4 млнсвящеників), майже 2тис. чернечих орденів, найбільшими з яких є ордени єзуїтів (26тис), францисканців (40тис), салезіанців, капуцинів, бенедик­тинців, домініканців.

Ватикан бере активну участь у міжнародних відносинах, засно­вує в інших державах постійні представництва (представництво Ватиканує і в Україні), очолювані папськими послами (нунціями або інтернунціями), бере участь у діяльності міжнародних органі­зацій, є членом ряду з них (МАГATE, Всесвітній поштовий союз та ін.), або виконує при них роль постійного спостерігача (ООН, ЮНЕСКО, ФАО).

Відповідно до Апостоличної конституції «Пастор Бонус»,що набрала чинності 1березня 1989року, право представляти держа­ву Ватикан наміжнародній арені належить главі католицької церкви —Папі. Він же вправі укладати міжнародні договори Ва­тикануяк глава католицької церкви стосовно справ церкви (кон­кордати —Італійський конкордат (Латеранські угоди), Польський конкордат та ін.),так і світські договори від імені держави Ватикан.Так, наприклад, Ватиканбрав участь у Нараді з безпеки і співробіт­ництва в Європі, що проходила в 1975році в Гельсінкі, і підписав Заключний акт (багатосторонній міжнародний договір), прийнятий за його результатами.

Андорра —це держава, що може вважатися однією з найкращих європейських демократій, вона розташована на південному заході Європи між Францією та Іспанією. Перші літописні згадки про Андорру датуються 805роком.

У Конституції Андорри, прийнятій 28квітня 1993року, зафіксо­вана офіційна назва держави —Принципат (Князівство) Андорра. Така форма правління має свою давню історію. У 1278році після примирення єпископа Урхельського (Іспанія) і графа де Фуа (Фран­ція), над нею був установлений подвійний суверенітет Іспанії і Фран­ції. У наш час від імені Іспанії правління Андорри здійснює єпископ міста Сео-де —Урхеля, а від імені Франції —президент цієї країни, який автоматично стає князем Андорри (до нього це право перейшло «у спадщину» від короля Наварри, що став королем Франції, Ген­ріха IV). Виконуючи функції глави держави, співправителі мають рівні повноваження. Згідно зі ст. 44Конституції вони пов'язані зі

134

«здійсненням арбітражу між публічною владою та її інститутами і стримуванням їх діяльності». До 1993року, перебуваючи під по­двійним протекторатом, Андорра сплачувала символічну грошову данину Франції в розмірі 960франків і епискому Урхельському — 460песет, а також останньому данину в натурі — 12головок сиру, 12каплунів, 12куріпок, 6окороків. До останнього часу існували посади французького й іспанського вікаріїв —представників пре­зидента Франції і єпископа Урхельського.

Перша конституція Андорри була прийнята в 1866році,на її осно­ві в 1933році було впроваджене загальне виборче право для чоловіків, а в 1970році —для жінок. За конституцією 1993року, прийнятою на референдумі, Андорра є суверенним парламентським князівством, а фактично —республікою, тому що в країні є законодавчий орган —однопалатна Генеральна Рада (найстаріший після Ісландії парламент у Європі, що діє з 1419року), який обирається загальним прямим голосуванням на 4роки і складається з 28членів (половина членів проходить ротацію кожні 2роки). Найважливішими парламентськи­ми функціями є прийняття бюджету і контроль за діяльністю уряду. Генеральна Рада здійснює також затвердження (ратифікацію) між­народних договорів Андорри. Виконавча рада (уряд) Андорри діє в складі 5міністрів, у т.ч.міністра зовнішніх зв'язків. Збройні сили в цій державі відсутні, але існують невеликі поліцейські формування, що забезпечують охорону громадського порядку.

І хоча Андорра, що набула в 1993році повного суверенітету, є членом ООН,відповідно до підписаного Францією й Іспанією до­говору саме глави дипломатичних місій цих двох держав (держав-протекторів) представляють інтереси Андорри при ООНі в інших країнах.

Князівство Монако —держава, розташована в південній Європі, на узбережжі Середземного моря, оточена із суші територією Франції і фактично перебуває під протекторатом цієї держави. Саме князівство, площа якого становить лише 1,89 кв. км,складається з трьох округів-міст, які злилися: Монако, Монте-Карло і Кондаміна. Столиця кня­зівства —місто Монако, у якому мешкає 3тис. чоловік (близько 10%населення країни), населення всієї країни досягає ЗО тис. чоловік, із яких лише 6тис є корінними жителями країни —монегаски. Незважаючи на те, що офіційною мовою Монако є французька, тут поширені також монегаська, італійська, англійська мови.

У минулому Монако перебувало під фактичним і юридичним протекторатом багатьох держав, насамперед Франції. У 1861році був укладений франко-монегаський договір, за яким визнавалася політична незалежність Монако. На його основі в 1911році актом

135

глави держави князя Монако була октрарована (дарована) перша конституція Монако —так званий конституційний ордонанс. Проте у франко-монегаському договорі від 17липня 1918року знову були закріплені відносини протекторату. Відповідно до договору Франція «забезпечує князівству Монако захист його незалежності і суверені­тету і гарантує недоторканність його території»,а його міжнародні відносини завжди повинні бути «предметом попереднього узгоджен­ня» між двома урядами. Проте відповідно до цього договору, 2місця з 4в Урядовій раді Монако (уряд) займають представники Франції, включаючи посаду Державного міністра.

Монако є конституційною монархією. Главою держави є пред­ставник княжої династії Гримальді, який здійснює законодавчу владу разом із Національною радою (парламентом), що складається з 18депутатів, які обираються на 5років шляхом загального, пря­мого і таємного голосування. Монако зберігає свою державність доти, поки в князя є спадкоємці. У тому випадку, якщо виявиться, що престол не зайнятий «через відсутність прямого або усиновле­ного спадкоємця», Монако буде поглинене Францією —увійде до її складу на правах територіальної автономії.

Відповідно до конституції 1962року Монако є «суверенною і незалежною державою в рамках загальних принципів міжнарод­ного права і конвенцій із Францією». Таким чином, міжнародна правосуб'єктність цієї країни реалізується Францією.

Сан-Марино —держава, розташована в північно-східній частині Апеннінського півострова, в оточенні території Італії; має терито­рію 61 кв. км.Населення країни складає понад 25тисяч чоловік, причому більшість сан-маринців постійно мешкає за її межами, головним чином в Італії, Франції та СІЛА.

Сан-Марино —одна з найстаріших республік у Європі, засно­вана у 801році, хоча перша згадка про «республіку Сан-Марино» з'являється тільки в документах X століття. Функції глави держави й уряду (Державний конгрес) виконують 2рівноправних капітани -регенти, що обираються Великою генеральною радою (парламен­том) з її членів (60депутатів) на 6місяців: з 1квітня до ЗО вересня і з 1жовтня до 31березня щорічно. До Державного конгресу входять 10міністрів, які одночасно є депутатами парламенту.

Чинна конституція республіки прийнята в 1600році (зі змінами 1906року). З 1862року Сан-Марино перебуває під протекторатом Італії (останній договір був укладений у 1953році). Відповідно до договору суверенітет республіки має обмежений характер: вона не має права збирати митні збори, випускати повноцінні грошові знаки (перебуває в обігу італійська ліра, із 1972року республіка

136

чеканить з нумізматичною метою власну монету), вирощувати тютюн, робити тютюнові вироби і винний спирт, організовувати на своїй території радіо- і телестанції, гральні будинки. За відмову від цих прав Сан-Марино одержує від Італії щорічну компенсацію в розмірі 9 млрдлір. Сан-Марино перебуває в митному і поштовому союзі з Італією, економіка країни найтіснішим чином пов'язана з економікою сусідньої держави.

У зовнішній політиці Сан-Марино дотримується принципів ней­тралітету і неприєднання (не бере участі у військових і економічних угрупованнях). Країна бере участь у ряді міжнародних договорів, є постійним учасником процесу європейського співробітництва в рамках СБСЄ—ОБСЄ, членом Ради Європи з 1988року. У травні 1992року Сан-Марино вступило до ООН.

Мальтійський Лицарський орден (офіційна повна назва —Су-верений Військовий Орден госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалим­ського, Родоський і Мальтійський, італ. Ordine di Malta, Sovrano Militare Ordine di San Giovanni di Gerusalemme, di Rodo e di Malta) був визнаний у 1889році суверенним утворенням. Іноді він роз­глядається як карликова держава-анклав,як найменша держава світу (на території Риму, але незалежна від Італії), іноді —як екс­територіальне державне утворення, іноді —просто як лицарський орден. У міжнародному праві суверенітет Ордену розглядається на рівні дипломатичних відносин (дипломатичних місій), але не як суверенітет держави.

Виникненню Ордену передувало створення у XII столітті в Палестині духовно-лицарського ордену іоаннітів (госпітальєрів). Початковою резиденцією ордену був єрусалимський госпіталь (бу­динок для прочан) святого Іоанна. Наприкінці XIII століття іоанніти пішли зі Сходу і переїхали на острів Мальта, де з 1530до 1798року функціонував створений ними Мальтійський орден. З 1834року після занепаду лицарського острова-держави місцеперебуванням Ордену є Рим.

Після залишення Мальти і островів Середземномор'я Орден воло­діє тільки комплексом особняків у Римі (Мальтійський палац на Via Condotti, 68,резиденція) і на Мальті (Fort Saint Angel), територія яких іноді розглядається як територія найменшої держави світу. Таким чином, Орден формально має територію, над якою здійснює власну юрисдикцію, однак питання про фактичний статус цієї території (власна територія Ордену або територія дипломатичного представництва, яка тимчасово передана під його потреби) є пред­метом для абстрактних юридичних дискусій. Фактично, Орден є вкрай впливовою структурою і його політичні позиції є такими,

137

що питання про уточнення статусу його штаб-квартири навряд чи постане найближчим часом.

У воротах резиденції мальтійських лицарів на Авентині по проекту архітектора Пиранезі зроблено спеціальну дірку. Звідти видні купол собору Святого Петра й цілих три держави: Мальта (якій належить резиденція Ордену), Ватикан (доякого приписаний собор Святого Петра) і Італія (до якої відноситься все те, що є в проміжку). Відрізнити отвір з видами від простої замкової щілини дуже просто: біля нього завжди чергує наряд карабінерів.

Існує близько 10,5тисяч підданих Ордену, що мають його пас­порт. Паспорт мальтійського Ордену визнається багатьма країнами, його власник має право безвізового в'їзду в 32країни.

Офіційними мовами Ордену є латинська, італійська.

У цей час резиденція Ордену перебуває в Римі. Італійська Респуб­ліка визнає існування Мальтійського Ордену на своїй території як сувереної держави. Глава Ордену —Великий Магістр (Grand Master) (з 2008 р. Метью Фестинг),голова виконавчої влади —Канцлер.

Орден має некомерційну планову економіку. Джерела дохо­дів —у першу чергу пожертвування, продаж поштових марок, сувенірів і т.п.

Орден має дипломатичні відносини з 81державою, статус спосте­рігача при ООН.Однак суверенітет і міжнародна правосуб'єктність Мальтійського Ордену залишається правовою фікцією.

Російський імператор Павло І встановив з Орденом тісне спів­робітництво, прийнявши статус Великого Магістра й протектора Ордену. Однак, після вбивства Павла І відносини з Орденом досить швидко були розірвані й були відсутні до кінця існування Росій­ської Імперії. Російські пріорства Ордену були ліквідовані в період 1803-1810років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]