Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_po_TBV.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
111.23 Кб
Скачать

32. Технологія відповідного бетонування методом впт

Метод вертикально переміщається труби (ТВП) застосовують при глибинах до 50 м і при необхідності високої міцності і монолітності підводного споруди. Для виробництва робіт над бетонованої спорудою на палях влаштовують робочу площадку. На майданчику встановлюють траверсу, до якої підвішують трубу діаметром не менше 200 мм з завантажувальною воронкою, зібрану з ланок завдовжки до 1 м з легкораз'емнимі сполуками. Підвіска і робоча лебідка повинні забезпечувати вертикальний підйом труби з точністю 30-50 мм і можливість її миттєвого опускання на 30-40 см, що потрібно для запобігання видачі бетонної суміші у воду. Спочатку трубу опускають до дна з мінімальним зазором, що допускає вільний вихід суміші. У порожнину труби вводять пакет з мішковини, а через завантажувальну воронку подають бетонну суміш, під вагою якої пиж опускається до основи труби і витісняє з неї воду. Бетонування без підйому труби продовжують до тих пір, поки бетонна суміш, заповнивши весь простір бетонованого блоку, не підніметься вище кінця труби на 0,8-1,5 м. Потім, не припиняючи подачі бетонної суміші, трубу піднімають з таким розрахунком, щоб нижній її кінець постійно розташовувався не менше ніж на 0,8 м нижче поверхні бетону.

По закінченні підйому труби на висоту ланки бетонування призупиняють, демонтують верхню ланку труби, переставляють воронку, після чого подачу бетонної суміші відновлюють. Блок бетонують до рівня, що перевищує проектну відмітку на величину, рівну 2% його висоти, але не менше ніж на 100 мм, з подальшим видаленням слабкого верхнього шару. Після досягнення бетоном міцності 2-2,5 МПа верхній слабкий шар бетону, постійно стикався з водою під час робіт, видаляється. Для виконання робіт цим способом застосовують рухомі суміші з осіданням конуса 14-16 см для початкового періоду бетонування і 16-20 см для періоду встановити процесу бетонування. Максимальний радіус дії труби - 6 м. Споруди, що мають значні розміри в плані, бетонують одночасно через кілька труб з обов'язковим перекриттям суміжних зон їх дії.

33. Типи опалубки

Опалубку класифікують за функціональним призначенням в залежності від типу бетонованих конструкцій і поділяють: • для вертикальних поверхонь, у тому числі стін; • для горизонтальних і похилих поверхонь, у тому числі перекриття; • для одночасного бетонування стін і перекриттів; • для криволінійних поверхонь (використовують в основному пневматичні опалубки). В результаті практичного використання у вітчизняному та зарубіжному масовому промисловому і цивільному будівництві створені і з успіхом застосовують залежно від характеристик споруд, матеріалу опалубки, умов і методів виконання робіт ( докладніше див. публікацію “Призначення та влаштування опалубки” ) цілий ряд опалубок, найбільше поширення з яких отримали наступні: Розбірно-переставна дрібнощитова опалубка, Крупнощитова опалубка з великорозмірних щитів площею до 20 м, Блокова опалубка, Підйомно-переставна опалубка, Об’ємно-переставна опалубка, Ковзна опалубка, Горизонтально переміщувана опалубка, Вертикально переміщувана опалубка, Тунельна опалубка, Незнімна опалубка, Спеціальні опалубки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]