Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_po_TBV.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
111.23 Кб
Скачать

45. Особливості вибору екскаваторів для розробки грунту котловану

Вибір екскаватора для розробки траншей проводиться в залежності від глибини і ширини траншеї, розміщення ґрунту (у відвал або іа транспорт), грунтових умов на місці виробництва робіт, термінів будівництва графіком. Глибина і ширина траншеї грунту відвалом (практично завжди одностороннім) визначає основні розміри розробок і необхідні параметри екскаваторів. Ширина відвалу низом,Ь при куті природного укосу розпушеного грунту 45 ° дорівнює подвоєній величині припустимої висоти відвалу: Ь=2\ висота відвалу повинна прийматися на 0,3-0,4 м менше висоти вивантаження ковша екскаватора.

Підстава укосу повинна відстояти від краю траншеї на 0,5-1 м. Найбільшої продуктивності при розробці траншей екскаватор досягає при русі його по осі траншеї та укладання ґрунту у відвал з одного боку траншеї, залишаючи іншу сторону вільної для підвезення матеріалів і виробництва монтажних робіт.

Якщо сума дорівнює або менше радіуса вивантаження екскаватора R, то його можна ставити на осі траншеї. При більш широких траншеях застосовують способи в дві або три проходки. Спосіб дві проходки, застосовуваний при односторонньому отвале.заключается в тому, що відвал від першої проходки переміщується бульдозером за межі відвалу від другої проходки. При розробці траншей і котлованів в обмежених умовах, коли вийнятий грунт є зайвим чи непридатним, грунт видаляють в місця складування автомобілями-самоскидами.

Розробка траншей з вертикальними стінками в щільних глинистих грунтах проводиться роторними екскаваторами. Ці екскаватори риють траншей шириною від 0,8 до 2,1 мі глибиною до 2,5 м з дном, паралельним рельєфу місцевості. Зважаючи на це при пересіченому рельєфі поверхню проходки попередньо планують. Залежно від необхідної ширини та глибини траншей з вертикальними стінками застосовуються екскаватори ЕР-4, ЕР-4А, ЕР-7АМ, ЕР-7Е, ЕТР-301, ЕТР-231, ЕТР-253.

46. Зворотна засипка грунтів

Зворотну засипку землі при будівництві будинку виконують після влаштування фундаменту і цоколя. Слід пам’ятати, що для зворотної засипки недопустимо використовувати грунтгіршої якості, ніж вийнятий, а ущільнення землі у всіх випадках обов’язково. На більшості будівництв землю не ущільнюють так, як це визначено технічними вимогами, просто накидають іноді разом з будівельним та іншим сміттям. Землю слід засипати шарами товщиною не більше 0,3 м і кожен шар ущільнювати окремо вручну за допомогою трамбовок. Влаштовуючи засипку, необхідно звертати увагу на те, щоб разом із землею не потрапляли різні забруднення, грунт, грудки розміром більше 10 см, органічні речовини. При будівництві індивідуальних будинків машини для виробництва земляних робіт застосовують рідко, оскільки для їх нормальної роботи необхідна вільна територія. Одним з наслідків недотримання необхідної технології зворотної засипки є осідання відмостки навколо будинку, задачею якої є відведення дощової води від стін будинку і цоколя.Неущільнена засипка обрушується, в результаті чого відмостка осідає. Найбільша осадка виникає біля стіни, тому початковий ухил відмостки змінюється, і вода з неї стікає на стіну. Відмостка вже не прикриває фундамент стіни, який в мокрому стані може промерзнути. Оскільки порушується і горизонтальна ізоляція, то відкривається постійний доступ води до стін. Осадка насипу біля цокольних стін також призводить до серйозних наслідків, таких, як осідання підлоги.Це відбувається при порушенні розташованої під підлогою горизонтальної гідроізоляції. Через розриви ізоляції проникає волога, з’являється цвіль, починається гниття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]