Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_po_TBV.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
111.23 Кб
Скачать

65. Технологія розробки грунту одноковшевими екскаваторами ”пряма лопата”

Прямою лопатою розробляють грунт, коли екскаватор розташований нижче рівня вибою, який розробляють. Зворотну лопату використовують для розроблення ґрунту, розміщеного нижче за рівень стояння екскаватора, із завантаженням ґрунту в транспортні засоби або у відвал. Грейдер, як і драглайн, застосовують для розробки ґрунтів малої щільності, а також таких, що знаходяться під водою. Місце, в якому екскаватор розробляє грунт, називають забоєм. Форма і розміри забою залежать від параметрів екскаватора, його обладнання (виду ковша), властивостей ґрунту, розмірів виїмки. Екскаватор, обладнаний прямою лопатою, розробляє грунт способами лобового й бокового забоїв. У лобовій проходці екскаватор розробляє грунт перед собою і розвантажує його в транспорт, при бічній він здійснює виїмку по одну сторону щодо осі переміщення, а вивантаження виконує у транспорт, розташований по інший бік осі проходки. Лобові проходки бувають вузькими (ширина проходки 0,8-1,5 розміру найбільшого радіуса різання Rmax), нормальними (завширшки 1,5-1,8 Rmax), розширеними (завширшки більше ніж 2 Rmax).

66. Визначення комплекту транспортних засобів для транспортування грунту при роботі екскаватора

Процес транспортування грунту слід розглядати спільно з процесами розробки виїмок і зведення насипів. Тільки в цьому випадку може бути досягнута комплексна механізація виробництва земляних робіт, при якій будуть ув'язані продуктивність і параметри всіх машин, що беруть участь у виконанні зазначених процесів, досягнуті найкращі техніко-економічні показники. Всі процеси необхідно організувати так, щоб не було затримок в роботі екскаватора, а транспортні засоби не простоювали довго під навантаженням. При екскаваторної способі виробництва земляних робіт транспортні засоби необхідно вибирати залежно від параметрів і продуктивності екскаватора, дальності переміщення грунту, рельєфу місцевості, грунтових і кліматичних умов у період виконання робіт. Найбільш поширені транспортні засоби при розробці грунту екскаваторами на аеродромах – тракторні саморозвантажувальні візки, автомобілі-самоскиди і самохідні самосвальні візки (думперов). Вартість переміщення грунту транспортними засобами перевищує вартість його розробки в кілька разів. Так, при розробці грунту екскаваторами з ковшем ємністю 0,5 м3 і переміщенні його автомобілями-самоскидами вантажопідйомністю 3,5 т вартість транспортування грунту перевищує вартість його розробки в 1,3 рази при відстані переміщення 500 м і в 2,5 рази при відстані 2 км.

67. Вибір кранів для монтажу будівельних конструкцій

Сначала (на I этапе) по основным техническим показателям грузоподъемности, вылету крюка и высоте подъема или глубине опускания выбирают несколько вариантов технически пригодных типов или марок кранов, а затем (на II этапе) из них методом технико-экономического сравнения по приведенным затратам выбирают наиболее экономичный вариант монтажного крана. Выбор монтажного крана для монтажа сооружения по техническим характеристикам (параметрам), начинают с уточнения массы монтируемых сборных элементов (фундаментов, колонн, ригелей, плит и т.п.), монтажных приспособлений и грузозахватных устройств, габаритов и проектных положений сборных элементов в монтируемом здании. На основании этого определяют группу элементов, характеризующуюся максимальными монтажными параметрами, для которых определяют минимальные требуемые параметры крана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]