Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_po_TBV.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
111.23 Кб
Скачать

55. Системи перев'язки цегляної кладки

Розкладку цегли і каменів в шарах кладки і чергування шарів виробляють у певній послідовності, яку називають системою перев’язки швів кладки. Шари кладки з каменів правильної форми називають рядами кладки. Горизонтальні шви мають середню товщину 12 мм для цегли і 15 мм для природних каменів, а вертикальні шви повинні мати товщину 10 мм для цегли і 15 мм для природних каменів. Допускається товщина окремих швів від 8 до 15 мм. Товщину стін і стовпів приймають кратними половині або цілій цеглі чи каменю, вийняток становлять армовані перегородки в пів цегли. У більшості випадків цегла в кладці укладається на постіль, в окремих випадках, наприклад при кладці карнизів, цеглу вкладають на ребро – бічну ложковую грань. Товщину суцільної цегляної кладки призначають кратною 0,5 цегли, тому стіни можуть мати наступну товщину: півцеглини – 12 см; цегла – 25 см; півтора цегли – 38 см; дві цеглини – 51 см; дві з половиною – 64 см, три цегли – 77 см. Висота рядів кладки складається з висоти цегли або каменів і товщини горизонтальних швів розчину. При середній товщині шару розчину 12 мм і цегли 65 мм висота ряду кладки складе 77 мм, при товщині потовщеної цегли 88 мм – відповідно 100 мм. Таким чином, при цеглі товщиною 65 мм на 1 м кладки по висоті розміщується 13 рядів, при цеглі товщиною 88 мм – 10 рядів.

56. Технологія монтажу будівель з великопанельних елементів

Монтаж фундаментних балок

Фундаментні балки монтуються після монтажу колон. Вони розкладаються у місцях монтажу з зовнішньої сторони по периметру будівлі. Обпирання проводиться на обріз фундаменту або на окремі стовпчики, які роблять із бетону. Зазори між торцями балок заповнюють бетонним розчином з застосуванням опалубки.

Монтаж підкроквяних балок

До монтажу приступають після набирання замонолічувальних стиків 50% міцності. Монтаж балок виконується у послідуючій послідовності: спочатку розміщують положення балок на консолях, після очищення закладних деталей ведуть їх в установку та вивірку, а також зварювання закладних деталей балок та консолей.Монтаж плит перекриття рекомендується виконувати відразу після вивірки і закріплення ферм або балок від середини до краю прольоту. Кожну наступну плиту рекомендується встановлювати після зварювання попередньої. Шви між плитами заливають або замонолічують цементним розчином.

Монтаж стінових панелей

Складування панелей проводиться з зовнішньої сторони будівлі і по напрямку руху крана. При монтажу стінових панелей можна застосовувати метод скуліз. Необхідна сторона стіни монтується з однієї стоянки крана на всю висоту. Кріплення панелей проводять за допомогою зварювання закладних деталей. Розшивку стін із зароблянням стиків між панелями проводять з нависних люльок. Вертикальний шов повинен бути не більше 15 мм, горизонтальний – 30 мм. На рис. 64. показано процес монтажу зовнішніх стінових панелей.

57. 3 Вимоги безпеки праці при покрівельних роботах

Техніка безпеки різна, залежно від кута нахилу даху. На пологих дахах (менше 10 °) обов'язкове встановлення перил або інших огорож висотою не менше метра. Якщо під час робіт не потрібно підходити до краю даху ближче ніж на 2 м, можна не встановлювати спеціальні загородження, а позначити край яскравими прапорцями, лампочками, попереджувальними знаками, пластиковими ланцюгами. При покрівельних роботах на дахах з ухилом від 16 до 20 градусів, крім перил, встановлюють ходові містки шириною до 3 метрів і переносні драбини з прикріпленими планками. Ширина драбини - 0,25-0,3 м. До речі, перед використанням ці сходи повинні обов'язково пройти випробування: дерев'яні сходи кожні 6 місяців, металеві кожні 12 місяців. При цьому місце їх знаходження потрібно обов'язково огороджувати або охороняти. При ухилі покрівлі 30 ° і більше виконання покрівельних робіт повинно проводитися на спеціальних свесах. Якщо будівля досить старе, наприклад, при реставрації якого-небудь архітектурної пам'ятки, слід ретельно намалювати план і розмістити спеціальні містки з натягнутими між ними страхувальними мережами. Самі по собі від падіння не рятують, але можуть пом'якшити її наслідки. Крім цього, для безпечної роботи покрівельників необхідно звести обрешітки і огорожу на 3 метри від стін. Усі матеріали та інструменти, що знаходяться на даху, повинні бути надійно закріплені, щоб вони не впали вниз. Інструменти, непотрібні на даному етапі покрівельних робіт, скидати вниз заборонено, при різкому вітрі їх може знести на людей. На час покрівельних робіт на землі необхідно встановити попереджувальні огородження та знаки не менш ніж у 10 метрах від небезпечної зони, щоб попередити проходять повз людей. Робочим заборонено кроїти прямо на даху заготовки для металевих покрівель. Розкрій матеріалів (рулонних, листових) повинен проводитися тільки на землі. Також для безпеки покрівельників мастика, клей та інші рідкі гарячі матеріали повинні підніматися лише в закритій тарі. Лебідка з подвійним гальмом і з безпечними рукоятками повинна бути встановлена в 6 метрах від будівлі. Баласт надійно закріплюється на рамі лебідки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]