Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_po_TBV.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
111.23 Кб
Скачать

30. Облицювання внутрішніх поверхонь будівель

Для облицювання стін приміщень застосовують плитки - керамічні, глазуровані, скляні, із пластиків та полістиролу, природного каменю. Плитки до поверхні кріпляться на цементному розчині або клеючих мастиках. Облицювання плитками виробляють на очищених від бруду, напливів розчину і жирових плям і вирівняних поверхнях. Поверхні провішують виском і правилом, нерівності вирівнюються розчином. На поверхні кладки із заповненими швами і на бетонної роблять насічку. Дерев'яні поверхні перед облицюванням повинні бути оштукатурені з металевої сітки з осередками 10... 15 мм), натягнутого по дерев'яних брусках, товщиною 20...25 мм і шириною 30...40 мм з попередньою прокладкою на облицювальну поверхню толю або руберойду. Сітку обмащують цементним розчином з додаванням волокнистих речовин (азбест 6...7-го сорти, очоси), після чого цю поверхню обштукатурюють цементним розчином 1: 3, товщина намету не менше 15 мм. Скляні плитки мають певні вади, які потребують спеціальної підготовки перед облицюванням. Ці плитки бувають прозорі і глазуровані. Прозорі плитки можуть бути зроблені з безколірного або зеленкуватого скла. Прозорість плиток негативно впливає на якість облицьованої поверхні з точки зору її естетичного вигляду. Справа в тому, що крізь плитку проглядають розчин, на якому вона закріплюється, пустоти в шарі розчину та інші дефекти. Все це треба враховувати в роботі.

На відміну від кермічних, скляні плитки не поглинають рідких компонентів розчину або мастики і тому погано утримуються на поверхні. Щоб запобігти цьому, перед облицюванням, на зворотному боці плиток створюють додаткову шорсткість. Це можна зробити двома способами. Згідно з першим способом зворотний бік плитки вкривають шаром розплавленого бітуму марки БН-70/30 завтовши 1,5—2 мм і зразу ж присипають піском з великим розміром зерен. Якщо плитка прозора, то вкривати її слід так, щоб вся площа була вкрита смолою. У цьому разі облицьована поверхня буде чорною.

Згідно з другим способом зворотну сторону скляної плитки вкривають рідким склом густиною 1,55 г/см3, до якого додають фтористий натрій у кількості 15 % від маси рідкого скла. Цей розчин намазують щіткою на плитку і зразу ж посипають сухим піском. Якщо плитки прозорі, до розчину додають біле вапняне борошно і лугостійкі кольорові пігменти, що надасть облицьованій поверхні потрібного кольору. Для глазурованих непрозорих скляних плиток підфарбовувати розчин не потрібно. Підготовлені до облицювання скляні плитки укладають на поверхні на цементному розчині складу 1:4; 1;5 або на глино-бітумній мастиці. Глино-бітумну мастику бажано застосовувати тоді, коли проміжний шар на плитці робили з бітума.

31. Якість будівельної продукції

Якість продукції - сукупність властивостей цієї продукції, що визначають ступінь її придатності задовольняти потреби людей у відповідності з призначенням цієї продукції. Якість продукції - це категорія, що змінюється в часі. Якість будівельної продукції є складним поняттям. Воно залежить від багатьох чинників: якості конструкцій і мате ріалів, дотримання технології будівельного виробництва, дотримання правильної технологічної послідовності, кваліфікації виконавців, узгодженості дій всіх підрозділів будівельної організації, своєчасна комплектність і високий ступінь заводської готовності конструкцій. 2 види якості будівельної продукції: 1.Споживче - ступінь відповідності кінцевого будівельного продукту вимогам споживача. Споживче якість будів котельної продукції закладається під час проектування і залежить від рівня якості, закладеного в різні нормативи. 2. Виробниче - відповідність продукції вимогам встановлених нормативів, пов'язано з виготовленням будівельних конструкцій і матеріалів і з виробництвом СМР. І хоча провідною стадією в будівництві є виробниц ственная, на якій і створюється кінцева будівельна продукція, рівень якості задається на стадії проектування і в значній мірі визначається якістю проекту. Під якістю проекту слід розуміти прогресивність проект них рішень, що відповідають перспективам розвитку відповід ствующих галузей народного господарства, застосування в проекті найсучасніших матеріалів і конструкцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]