Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
korot_truboprovod.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Розрахунок коротких трубопроводів Теоретичні відомості

При розрахунку коротких трубопроводів рівняння Бернуллі враховує втрати напору по довжині на різних ділянках і суму місцевих втрат напору:

(1)

Розглянемо приклади розрахунку коротких трубопроводів.

1. Всмоктувальна лінія насоса

Мета розрахунків — визначення висоти всмоктування насоса hвс (рис.1).

Рисунок 1

Для розрахунку hвс беремо перерізи на поверхні рідини в резервуарі 1-1 і пе­ред входом у насос 2-2. Площина порівняння проходить через переріз 1-1.

Складаємо рівняння Бернуллі для перерізів 1-1 і 2-2 з урахуванням усіх втрат напору:

У цьому випадку

;

3 урахуванням цього рівняння Бернуллі набирає вигляду

Оскільки

то висота всмоктування насоса

(2)

Це рівняння показує, що висота всмоктування завжди менша, ніж вакуумметрична висота, тому що частина вакууму витрачаеться на створення швидкісного напору (тобто на створення руху рідини), а також на подолання гідравлічних опорів. Для надійної роботи насосів, щоб запобігти переходу води у пароподобний стан при низьких тисках, частіше беруть hвак ≤ 6...7 м. Тому гранична висота всмоктування насоса не повинна перевищувати 4…6 м.

2. Скидна труба з резервуара (рис. 2). Таку трубу встановлюють для того, щоб запобігти переповненню резервуара.

Рисунок 2

Вибираемо розрахункові перерізи 1-1 на поверхні води в ре­зервуарі та 3-3 на виході води з труби. Площина порівняння проходить через переріз 3-3; р1 = р2= 0 (манометричний тиск); z1=H; V1=0.

Тоді рівняння Бернуллі для перерізів 1-1 і 3-3 матиме вигляд

(3)

де ζвх і ζпов - коефіцієнти місцевих опорів відповідно на вході в трубу і на повороті.

Рівняння показує, що чим більша скидна витрата Q, тим більшою має бути різниця відміток виходу з труби і поверхні резервуара Н. Якщо скидну трубу обрізати на більш високій відмітці, то вона пропустить меншу витрату. Це явище пояснюють тим, що в скидній трубі виникає вакуум, який має найбільше значения в перерізі 2-2. Значення вакууму можна визначити з рівняння Бернуллі для перерізів 2-2 і 3-3:

Оскількиі , то

і

(4)

Із рівняння випливає, що чим нижче буде кінець труби, тим більшими будуть вакуум, швидкість та витрата в трубі і тим меншим тиск. Вакуумметрична висота не повинна бути біль­шою, ніж допустима (м).

3. Напірний резервуар з трубопроводом, що складається з двох ділянок різного перерізу.

Рисунок 3

Посередині другої ділянки встановлено вентиль. Площину порівняння проведемо через вісь труби. Рівняння Бернуллі запишемо для перерізів 0-0 на поверхні резервуара і 2'-2' у кінці другої ділянки:

Згідно з рівнянням нерозривності

Тоді

(5)

Із рівняння (5) при відомому напорі Н можна визначити швидкість на другій ділянці труби V2 і витрату Q = V2.·ω2. Якщо задана витрата, то можна визначити швидкість V2= Q2, а потім напір у резервуарі Н. За швидкістю на другій ділянці труби обчислюють швидкість V1 на першій ділянці.

При відомих швидкостях V1 і V2 та напорі Н можна побуду­вати напірну та п'єзометричну лінії, які повніше характеризу­ють умови протікання води в трубі. Для цього треба заздалегідь обчислити втрати напору на кожній ділянці і на кожному місце­вому опорі. Для побудови напірної лінії при вході в трубу із резервуара від відмітки напору Н відкладають вниз значення втрат напору на вході hвх. У кінці першої ділянки напір змен­шується ще й на величину , причому це зменшення відбу­вається поступово на всій довжині ділянки. Аналогічно відкла­дають і величини інших втрат напору. П'єзометричну лінію бу­дують паралельно напірній, нижче останньої на величину швид­кісного напору для кожної ділянки.

У місцях раптового розширення труби п'єзометрична лінія може підніматися через зменшення швидкості та збільшення тиску.

Коефіцієнти місцевих опорів наведені в табл.1

Таблиця 1

Коуфіцієнти місцевих опорів і коефіцієнти , що враховують вплив числа Рейнольдса

Види опору

Пробковий кран

Вентиль

Засувка, повністю відкрита

(див. рис. 3.17.г)

Вхід із резервуара в трубу

Вихід із ьруби в резервуар

Вхід у трубу з сіткою

Те саме, з оборотним клапаном

Різкий поворот труби на кут 30

Те саме, на кут 45

на кут 60

на кут 90 (див. рис. 3.17, в)

Плавний поворот труби на кут :

при градусі повороту

те саме

0,4...1,5

2,5...6,0

0,15

0,5

1

6

10

0,155

0,318

0,555

1,19

150

900...3000

75

30

30

400

180

180

Примітка. Для запірної арматури при повному відкритті та від­сутностінеобхідних даних про величину В можна наближено брати В=500ξкв

Коефіцієнт опору при раптовому розширенні потоку визначають за формулою:

(6)

де ω1 і ω2 – відповідно площі живих перерізів до і після роз­ширення потоку. Коефіцієнт опору при раптовому звуженні можна визначити за приблизною формулою Ідельчика:

(7)

де і — відповідно діаметри труб до і після звуження потоку.

4. Дюкер — це напірний трубопровід, що споруджується при перетинанні водоводом річки, каналу, дороги, іншого трубо­проводу або будь-якої іншої перешкоди (рис.4).

Рисунок 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]