Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_po_TBV.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
111.23 Кб
Скачать

20. Технологія розробки грунтів бульдозерами та скреперами

Основними видами землерийно-транспортних машин є скрепери, бульдозери та автогрейдери; які за один цикл розробляють грунт, переміщають його, розвантажують в насип і повертаються в забій порожняком.

Скрепери - найбільш високопродуктивні землерийно-транспортні машини. Експлуатаційні можливості дозволяють використовувати їх при уривку котлованів и.планировке поверхонь. Розрізняють причіпні скрепери, які працюють при місткості ковша 2,25...10 м3 в зчепі з трактором-тягачем, і самохідні, що мають місткість ковша 8 м3 і більше. Останній тип соскоба більш досконалий, оскільки має більшу маневреність і швидкість.

Скреперами ведуть розробку, транспортування і укладання піщаних, супіщаних лесових, суглинкових, глинистих та інших грунтів, не мають валунів, домішка гальки та щебеню в обсязі не повинна бути більше 10%.

Скрепер знімає ковшем стружку ґрунту товщиною 0,12 0,32... і шириною 1,85...2,75 м (для скреперев з місткістю ковша 2,25...9 м3). Товщина отсыпаемого шару 0,22..: 0,55 м. Розробляються скреперами суглинні і глинисті грунти необхідно попередньо рихлити.

Причіпні скрепери найбільш ефективно застосовувати при перевезення грунту на відстань до 1000, а самохідні - на відстань до 3000 м.

Залежно від категорії грунтів різати їх найбільш ефективно на прямолінійній ділянці шляху при русі під ухил 3...7°. Сухі піщані грунти розробляють гребінчастим способом, поперемінно заглиблюючи ківш і поступово зменшуючи товщину стружки, що дозволяє більш повно і швидко завантажувати ківш.

21. Опалубні роботи. Види опалубки

З допомогою опалубки утворюється форма для бетонних блоків. Конструкція опалубки повинна відповідати таким вимогам: міцність, жорсткість, незмінність положення в просторі, точність розмірам, щільність, простота конструкції, легкість виготовлення зборки та демонтажу. Для бетонування днища можна прийняти розбірно-переставну крупнощитову опалубку з алюмінієвих сплавів, яка відповідає вимогам ГОСТ Р 52085-2003 «Опалубка. Общие технические условия». На будівельному майданчику щити збирають з допомогою тяжів, шайб та гайок, які сприймають на себе тиск бетонної суміші. Для вивірення панелі опалубки в проектне положення використовуються підкоси, гвинтові пари яких дозволяють регулювати встановлення панелі в вертикальне положення.

Кількість щитів опалубки розраховується в залежності від площі опалублюваної поверхні.Існують різні види опалубки залежно від матеріалу, призначення та інших критеріїв.

Класифікуючи опалубки по критерієм розбірних, можна виділити два основних типи — знімні і незнімні. Знімна опалубка знімається після схоплювання бетону, а незнімна стає невід’ємною частиною готового споруди.

Залежно від призначення розрізняють різні типи опалубки: опалубку фундаментів, стін, перекриттів, колон, ліфтових шахт. Також виділяють різні різновиди опалубки залежно від матеріалу виготовлення. Дуже поширеними є дерев’яні опалубки: Вони дешево коштують, відрізняються швидкістю і легкістю монтажу. При будівництві дачних будиночків, приватних будинків і т. п. зазвичай використовується дерев’яна опалубка. Фанера може використовуватися для виготовлення поверхні щитів, з яких складається опалубка стін. Природно, підійде для опалубки не всяка фанера.

При будівництві великих і відповідальних споруд частіше використовуються металеві опалубки — Сталеві або алюмінієві. Вони стоять на порядок дорожче дерев’яних, проте мають ряд вагомих переваг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]