Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_po_TBV.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
111.23 Кб
Скачать

16. Нормативна документація, яка регламентує положення з технології виконання будівельних робіт

Будівництво як сфера трудової діяльності регламентується системою законодавчих актів і нормативних документів, які в сукупності є її нормативною базою. Система нормативних документів у будівництві складається з будівельних норм і правил, державних стандартів та інших нормативних документів, які затверджуються Держбудом України, міністерствами, відомствами та органами державного контролю. Нормативні документи встановлюють комплекс норм, правил і вимог, які обов'язкові при розробці проектно-кошторисної документації; виконанні інженерних пошуків; будівництві і реконструкції будинків і споруд; виготовленні будівельних матеріалів, конструкцій і виробів.

Основними нормативними документами в будівництві є Державні будівельні норми, які носять законодавчий характер і обов'язкові для використання всіма проектно-пошуковими і будівельно-монтажними організаціями, підприємствами будівельної індустрії та іншими організаціями і установами, що здійснюють будівництво незалежно від відомчого підпорядкування або форми власності.

Будівельні норми і правила встановлюють:

— вимоги до організації, управління й економіки при проектуванні, інженерних пошуках і будівництві;

— норми проектування населених міст, підприємств промислового, сільськогосподарського та іншого призначення, будинків і інженерних споруд, будівельних конструкцій, основ і фундаментів;

— правила організації, управління, виконання і приймання робіт;

— правила ціноутворення у будівництві і кошторисні норми;

— норми витрат матеріальних і трудових ресурсів.

17. Технологія кріплення стінок виїмок влаштуванням грунтоцементних паль

Для зведення підземної частини будівель і споруд влаштовуються виїмки різної глибини у вигляді котлованів і траншей. Залежно від властивостей ґрунту, глибини виробки і наявності підземних вод виїмки влаштовують з похилими чи вертикальними стінками. У маловологих зв'язкових грунтах природного складання допускається влаштування котлованів і траншей з вертикальними стінками без кріплення, якщо їх залишають відкритими на нетривалий термін і відсутні динамічні навантаження.

Способи і конструкції кріплення укосів і вертикальних стінок котлованів і траншей залежать від глибини і розмірів виїмок, фізико-механічних характеристик грунту, величини і характеру навантажень на поверхні ґрунту біля країв виїмки і прийнятих способів виконання земляних та подальших робіт.

При влаштуванні котлованів, як тимчасових земляних споруд, при неможливості або недоцільності забезпечення достатньої стійкості укосів шляхом надання їм необхідної крутизни слід передбачати зміцнення укосів. Для цієї мети можуть бути використані тонкостінні підпірні стінки, влаштування захисних покриттів із плит та інших матеріалів, які утримують пальові конструкції, пальові шпонки, анкерні пристрої, а також поверхневе або глибинне зміцнення. Конструкції тимчасових кріплень вертикальних стін виїмок і способи їх виконання можуть бути різні. Найбільше поширення отримали кріплення у вигляді подкосных і розпірних систем, шпунтові, анкерні.

Підкісної кріплення застосовуються при кріпленні стін широких котлованів, коли неможливо застосовувати інші типи кріплення. Підкоси встановлюють всередині котловану при невеликій глибині в один ряд, а при великій глибині в два і більше рядів. Недоліком такого кріплення є те, що підкоси ускладнюють виробництво подальших робіт у котловані. При подкосном кріпленні огородження виконується у вигляді забирки з дощок товщиною 50 мм з прозорами на ширину дошки при зв'язкових маловологих грунтах і глибині котловану до 3 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]