Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_po_TBV.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
111.23 Кб
Скачать

7. Поняття та класифікація будівельних процесів

Будівельний процес-це сукупність операцій, виконання яких дає закінчену продукцію у вигляді конструктивного елементу або частини його (наприклад, цегляну кладку, штукатурку тощо). Будівельні процеси бувають простими і складними (комплексними). Прості процеси виконують робочі однієї професії, а складні - одночасно робітники різних професій. Наприклад, ланка мулярів виконує простий процес, що веде кладку, а комплексна бригада, що складається не тільки з мулярів, але і робітників інших професій, виконує складний (комплексний) будівельний процес - зводить цегляні стіни будівлі.

В будівельних процесах беруть участь робітники, використовують технічні засоби, з допомогою яких з матеріальних елементів створюють будівельну продукцію.

Будівельні процеси характеризуються многофакторностью і специфічними особливостями, що обумовлено:

нерухомістю будівельної продукції - при виконанні будівельних процесів робочі і технічні засоби переміщуються, а зведені будівлі і споруди залишаються нерухомі;

різноманіттям будівельної продукції - зведені будівлі і споруди розрізняються по виробничими і експлуатаційними характеристиками, формою, розмірами і зовнішнім вигляду, розташуванню по відношенню до денної поверхні землі;

розмаїттям матеріальних елементів - при будівництві будівель і споруд знаходять застосування різні матеріали, напівфабрикати, деталі та вироби, що при технологічному впливі на які створюється будівельна продукція;

природно-кліматичними умовами - будівлі та споруди зводять в різних геологічних, гідрологічних і кліматичних умовах, що вимагає відповідних технологічних методів при виконанні будівельних процесів.

Будівельні процеси за своїм змістом в технологічному відношенні являють собою сукупність двох аспектів. Перший аспект визначає особливості, що відбуваються з матеріальними елементами в просторі і часі без зміни їх фізико-механічних властивостей: транспортування, укладання, ущільнення, збирання, стикування. Другий аспект характеризує фізико-хімічні перетворення, змінюють кінцеві властивості матеріальних елементів: міцність, щільність; напруженість, теплопровідність, вологопроникність.

8. Технологія улаштування забивних паль

Тривалий час фундаменти із забивних паль були найбільш дешевими через недорогі энергоносії, транспортування, навантажо-розвантажувальні роботи, просту технологію улаштування , наявність нових масивів забудови.

В цілому пальові фундаменти із забивних паль виконувались під збірні залізобетонні будівлі в 9-16 поверхів. Розрахункові навантаження приймались 40-70 тонн в залежності від будівлі, геологічних умов будмайданчика. Але назвати ці фундаменти із забивних паль надійними можна тільки стосовно до різних геологічних умов будівельних майданчиків, тому що забивання їх, наприклад в піску, приводить до руйнувань паль, а внаслідок довготривалих динамічних або статичних (вдавлювання) дій на палю в її тілі виникають сколи, зрізи. Тому застосування фундаментів із забивних паль вкрай обмежене і ЗАТ фірма «Фундамент» пропонує замість них інші найновіші технології улаштування пальових фундаментів.

З підприємств будівельної індустрії і з баз комплектації будівельних організацій дерев'яні та залізобетонні палі, шпунтові палі і сталеві труби доставляють в підготовленому вигляді до місця робіт. Забивання паль відбувається за допомогою удару, вібрації, вдавлення, загвинчування, з використанням електроосмосу і підмиву. Ці методи можна також комбінувати. Ефективність використання якого-небудь з даних методів залежить більшою мірою від фунтових умов.

Список всіх необхідних елементів для пристрою забивних паль:

- спеціальні молоти;

- наголовник;

- копри;

- палебійні самохідні установки;

- віброзанурювач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]