Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolna_po_TBV.docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
111.23 Кб
Скачать

11. Технологія улаштування буро набивних паль

Поняття «набивні палі» об'єднує велику кількість різних конструкцій паль і методів їх виготовлення. Але для всіх видів набивних паль принципово загальною є основна технологічна схема: у ґрунті тих чи іншим методом влаштовують свердловину, яку потім заповнюють бетоном. Якщо до заповнення свердловини бетоном в неї опускають стальний арматурний каркас, то виходить залізобетонна набивна паля.

Застосування того чи іншого способу влаштування свердловини і способи заповнення її бетоном залежить від багатьох факторів: геолого - і гідрогеологічних умов будівельного майданчика, експлуатаційних вимог до пальовім фундаменту, механовооружен-ності будівництва і т. п.

Як зазначалося раніше, технологію влаштування набивних паль вперше запропонував інженер А. Е. Страусах, який застосовував їх у 1899 р. на будівництво будівель управління Південно-західними залізницями Росії.

12. Виконання бетонних робіт в зимових умовах

Зимовими вважаються умови, коли середньодобова температура навколишнього середовища знижується до 5 °З і протягом 1 доби падає нижче 0 °С. При негативних температурах вода, що не прореагувала з цементом, перетворюється на лід і, як тверде тіло, в хімічний зв'язок з цементом не вступає, бетон не твердіє. Одночасно в бетоні розвиваються сили внутрішнього тиску, викликані збільшенням (приблизно на 9 %) об'єму води при перетворенні її в лід. При ранньому заморожуванні бетону його структура, що не окріпнула, не може протистояти цим силам і руйнується. При подальшому відтаванні замерзла вода знов перетворюється на рідину, і реакція твердіння поновлюється, проте зруйновані зв'язки в бетоні повністю не відновлюються.

Якщо бетон до замерзання придбав певну міцність, то згадані вище процеси не мають на нього негативної дії. Мінімальна міцність, при якій заморожування для бетону безпечне, називається критичною і залежить від класу бетону, вигляду і умов експлуатації конструкцій. При проведенні бетонних робіт повинні одночасно вирішуються дві взаємопов’язані задачі: технологічна (забезпечення необхідної якості бетону до заданого терміну) і економічна (забезпечення мінімальної витрати матеріальних і енергетичних ресурсів). Технологічну задачу вирішують застосуванням відповідних методів витримки бетону. Методи зимового бетонування необхідно вибирати на підставі техніко-економічного аналізу.

13. Склад та зміст проекту виконання робіт склад технологічної карти

Зимовими вважаються умови, коли середньодобова температура навколишнього середовища знижується до 5 °С. І протягом 1 доби падає нижче 0 °С. При негативних температурах вода, що не прореагувала з цементом, перетворюється на лід і, як тверде тіло, в хімічний зв'язок з цементом не вступає, бетон не твердіє. Одночасно в бетоні розвиваються сили внутрішнього тиску, викликані збільшенням (приблизно на 9 %) об'єму води при перетворенні її в лід. При ранньому заморожуванні бетону його структура, що не окріпнула, не може протистояти цим силам і руйнується. При подальшому відтаванні замерзла вода знов перетворюється на рідину, і реакція твердіння поновлюється, проте зруйновані зв'язки в бетоні повністю не відновлюються. Якщо бетон до замерзання придбав певну міцність, то згадані вище процеси не мають на нього негативної дії. Мінімальна міцність, при якій заморожування для бетону безпечне, називається критичною і залежить від класу бетону, вигляду і умов експлуатації конструкцій. При проведенні бетонних робіт повинні одночасно вирішуються дві взаємопов’язані задачі: технологічна (забезпечення необхідної якості бетону до заданого терміну) і економічна (забезпечення мінімальної витрати матеріальних і енергетичних ресурсів). Технологічну задачу вирішують застосуванням відповідних методів витримки бетону. Методи зимового бетонування необхідно вибирати на підставі техніко-економічного аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]