Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
то что скидывала Оболонская / НМК _ ТФРЕ _ Панура, 2011.doc
Скачиваний:
397
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Тема 7. Державний кредит як інструмент фіскальної політики

Основні поняття та терміни: державний кредит, боргове фінансування, суспільний борг, національний борг, державні боргові зобов’язання, компенсаційні боргові фінанси.

План семінарського заняття

  1. Сутність державного кредиту.

  2. Позитивні й негативні характеристики позикового фінансування державних видатків.

  3. Теорії державного кредиту.

  4. Фінансування дефіциту за рахунок позик. Боргова політика як елемент фіскальної політики.

Перелік питань до самостійної роботи:

    1. Порівняльні характеристики позикового фінансування державних видатків.

    2. Індивідуальний та колективний борг.

Індивідуально-консультаційна робота

Складання реферативного повідомлення «Механізм обслуговування та управління державним боргом як складова фінансової політики».

Термінологічний словник:

Державний кредит - сукупність кредитних відносин, в яких однією із сторін є держава, а інший — фізичні і юридичні особи.

Боргове фінансування - запозичення урядом коштів шляхом випуску державних боргових зобов’язань (державних цінних паперів), надходження від реалізації яких спрямовується до бюджету.

Суспільний борг - це сукупність зобов'язань (як наявних, так і юридично оформлених, які забезпечені необхідним фінансуванням, але, внаслідок деяких обставин, не є такими, що набрали чинності), які безпосередньо прийняті на себе державними органами такими як: центральний уряд (або федеральний уряд залежно від політичної організації країни); центральні органи штатів, провінцій, муніципалітетів, регіонів або інші місцеві органи влади; корпорації або підприємства, які знаходяться у державній власності чи контролюються державою інші економічні одиниці, які можуть вважатися державними або квазідержавними (тобто такі, які функціонують як приватні, але користуються державними привілеями), а також сукупність зобов'язань, прийнятих на себе державними органами від імені приватних корпорацій або інших економічних одиниць.

Національний борг - це сума дефіцитів державного бюджету, накопичених за час існування країни, за вирахуванням бюджетних профіцитів.

Державні боргові зобов’язання - це строкові боргові зобов'язання Уряду у грошовій формі, державні цінні папери, облігації, що засвідчують відносини позики, в яких боржником є держава, орган державної влади, управління. Державний внутрішній борг гарантується всім майном, що перебуває у загальнодержавній власності.

Компенсаційні боргові фінанси – принцип нарощування державних витрат за допомогою позикового фінансування. За цих поглядів в основу державного регулювання економічного розвитку країни слід покласти бюджетну політику, яка перш за все, базується на системі державних видатків, тобто основним урядовим інструментом впливу на економіку вважалися державні видатки, які повинні забезпечити необхідний рівень попиту, що дасть змогу подолати економічні кризи надлишкового виробництва.

Методи навчання:розв’язування творчих завдань.

Методи оцінювання: поточне тестування.

Рекомендована література:

основна 1, 2, 5, 7, 22, 26

додаткова 2, 3, 9