Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
то что скидывала Оболонская / НМК _ ТФРЕ _ Панура, 2011.doc
Скачиваний:
397
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Тема 8. Політичні технології прийняття фінансових рішень

План лекційного заняття:

  1. Державні фінанси в демократичному середовищі і правовій державі.

  2. Теоретичні моделі приймання фінансових рішень.

  3. Теорія суспільного вибору.

  4. Правила прийняття рішень у демократичному суспільстві.

Опорний конспект лекції:

1. Державні фінанси в демократичному середовищі і правовій державі.

Теоретики державних фінансів постійно підкреслюють, що фіскально-бюджетна система функціонує у демократично-процесуальному середовищі, бюджетно-фіскальні інститути об'єктивно залежать від вибору електорату на індивідуальному і суспільному рівні. За афоризмом визначного англійського державного діяча Бенджаміна Дізраелі (1804 - 1881), країною управляє не логіка, а парламент. Конституційні норми бюджетного процесу, голосування як своєрідне опитування споживачів суспільних благ, висота і форми оподаткування, проблеми збалансування державних доходів і видатків, співвідношення між податковим і позичковим методами фінансування державних потреб, механізми вироблення фінансової політики, фіскальний нігілізм частини громадян, - ці та споріднені питання так чи інакше західні автори розглядають у контексті демократичних процедур приймання рішень. У цій сфері фінансова думка активно взаємодіє з думкою політичною.

Якщо класична доктрина демократії наголошувала на взаємозв'язку суспільного блага з волею народу, вираженою в сумі індивідуальних волевиявлень, то, не беручи під сумнів ідею суспільного блага як вищої християнської цінності, сучасна теорія демократії еволюціонує в бік політичних механізмів демократичного управління державою. Вчення про державні фінанси (обидві концепції демократії - в своїй економічній частині опирається на ідею суспільного блага, а політичні аспекти функціонування фінансової системи тлумачить як процес приймання бюджетних законів та заходи фінансової політики під тиском конкуруючих суспільних сил і політичних партій.

Віхою у розвитку вчення про взаємодію між політичною і фінансовою системами стала монографія Дж. Б'юкенена "Державні фінанси в демократичному процесі (Фіскальні інститути та індивідуальний вибір"), що вийшла в 1967 р. За допомогою методів економічного аналізу автор переорієнтувався від традиційного дослідження впливу фінансових заходів уряду на поведінку господарюючих суб'єктів на питання поведінки людей як учасників на різних рівнях політичного процесу приймання рішень щодо кількісних і якісних параметрів державних видатків і доходів.

Між системою сучасної політичної демократії і державними фінансами як формою фіскально-бюджетного господарювання були установлені такі ситуаційні точки дотику.

По-перше, в ході боротьби за владу йде конкурентна боротьба за розпорядження фінансовими ресурсами держави.

По-друге, фінансова політика уряду - один з найсуттєвіших факторів його популярності у виборців.

По-третє, сфера державних фінансів - середовище для досягнення прагматичних компромісів між ефективністю як ортодоксальною вимогою ринкової економіки, соціальною справедливістю, політичною реальністю.

По-четверте, через процедури суспільного вибору й бюджетного процесу під демократичним тиском функціонує система соціальних допомог і трансфертів за рахунок бюджету, що перетворює державні фінанси в фактор добробуту для ринково незадіяних, економічно неактивних верств населення.