Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
то что скидывала Оболонская / НМК _ ТФРЕ _ Панура, 2011.doc
Скачиваний:
397
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Тема 4. Інституціональна модель фіскальної політики

План лекційного заняття:

  1. Держава загального добробуту (благоденства).

  2. Модель фіскального регулювання економіки, що побудована на теоріях економіки добробуту і суспільного вибору.

  3. Інституціональний потенціал держави.

Опорний конспект лекції:

1. Держава загального добробуту (благоденства).

Держава загального добробуту (благоденства) побудована на ідеї велферизму - переконанні, що за своїм призначенням уряд маг "приватизувати бідноту" - взяти на себе матеріальне забезпечення людей, які самі неспроможні забезпечити належний рівень власного існування. Хоч інколи такий соціальний принцип і вважають принизливим, ідеологія і практика держави благоденства одержала поширення в країнах Західної Європи після Другої світової війни. Організаційно-правове зародження держави добробуту пов'язане з іменем англійського політичного діяча Уільяма Беверіджа (1879 - 1963), пропозиції якого (план Беверіджа) в 1942 р. лягли в основу ряду законів про державну систему медичного обслуговування та соціального забезпечення. На міжнародному рівні підставою для правового оформлення й практичної розбудови держави загального добробуту стали рішення Міжнародної організації праці (Філадельфія, 1944 р.).

У моделі Вікселля-Ліндаля соціальна справедливість трактується як справедливість міжособового розподілу корисностей, а не доходів чи багатств. Використання корисності в ролі еталонної соціальної цінності - ознака економіки добробуту.

В основі категоріальної структури економіки добробуту знаходяться нормативні оцінні судження, за допомогою яких ті чи інші явища осмислюються в етичних поняттях добра і зла, краще - гірше і т. п. Нормативно-оцінний зміст економіки добробуту надає її положенням рекомендаційного характеру, перетворюючи в порадника урядів у здійсненні фінансово-економічної політики.

2. Модель фіскального регулювання економіки, що побудована на теоріях економіки добробуту і суспільного вибору.

Економіка добробуту органічно переплітається з суспільним добробутом як сукупним добробутом усіх членів суспільства або значної його частини. Теорія економіки і суспільства добробуту має справу з питаннями, що виникають на стику міркувань економічного, політичного й соціально-етичного характеру, висвітлює шляхи організації економічної системи І державної політики, щоб уникнути проблем такого роду.

Для професора Девіда Хаймана "економіка добробуту - нормативний аналіз економічних взаємодій з метою визначення умов ефективного використання ресурсів" у структурі державних фінансів. Цю тему розглядають у контексті державної діяльності та фінансової політики по забезпеченню добробуту громадян при умові ефективного розподілу і використання наявних ресурсів за допомогою традиційних засобів - податків і субсидій. Усіма своїми гранями економіка добробуту торкається державних фінансів як засобу аллокації ресурсів, розподілу й перерозподілу доходів, джерела фінансування суспільних благ та соціальних трансфертів.

Крім Вікселля та Ліндаля, піонерські роботи, що стали класикою нормативної теорії суспільного добробуту, вийшли також із-під пера відомих теоретиків Вільфредо Парето (1909 р.), Лайонела Роббінса (1932 р.), Абрама Бергсона (1938 р.), Ніколаса Калдора (1939 р.), Аббі Лернера і Артура Пігу (1946 р.), Поля Самуельсона (1950 р.).

Особливо важливий імпульс теоретичному обґрунтуванню ролі державних фінансів у системі економіки добробуту придали ідеї італійського економіста і соціолога Вільфредо Парето. Парето запропонував концепцію оптимального розміщення - таке розміщення ресурсів (благ, продукції), за якого не існує іншого варіанта розміщення, здатного покращити становище одних людей, не погіршуючи становища інших. Із оптимуму Парето за логікою від протилежного виведений етичний ідеал суспільного добробуту - умовою зростання суспільного добробуту стає покращання добробуту одних людей без одночасного погіршання стану інших.

Сьогодні вчення про добробут - одна з сфер творчої активності західних учених. Воно розвивається в широкому діапазоні від чистої теорії до практичних рекомендацій щодо здійснення реальної соціально-економічної та фінансової політики, що викликає схвалення і підтримку з одного боку, опір й намагання теоретичного спростування - з іншого.