Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
то что скидывала Оболонская / НМК _ ТФРЕ _ Панура, 2011.doc
Скачиваний:
397
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Тема 4. Інституціональна модель фіскальної політики

Основні поняття та терміни: суспільний добробут, економіка добробуту, інституціоналізм, економічна соціологія.

План семінарського заняття 1

  1. Імперативи фінансів суспільного добробуту.

  2. Держава загального добробуту як модель державотворення.

План семінарського заняття 2

  1. Американський інституціоналізм, його вплив на формування фінансової політики.

  2. Переваги та недоліки функціонування держави добробуту.

  3. Модель змішаної держави з переважанням державно-регламентованих елементів.

Перелік питань до самостійної роботи:

    1. Переваги та недоліки функціонування держави добробуту.

    2. Модель змішаної держави з переважанням державно-регламентованих елементів.

Індивідуально-консультаційна робота

Складання реферативного повідомлення «Роль держави в теоріях інституціоналізму».

Термінологічний словник:

Суспільний добробут, або суспільна корисність, є утилітаристське поняття, похідне від поняття індивідуального добробуту. Передбачається, що суспільний добробут може бути зміряний, якщо відомі значення індивідуального добробуту всіх членів суспільства. Оскільки індивідуальна корисність визначається на основі вільного вибору індивіда, суспільна корисність трактується як результат деякої процедури суспільного вибору. Якщо яка-небудь утилітаристська теорія добробуту містить опис конкретної процедури суспільного вибору, то суспільний добробут визначається в ній однозначно. Якщо ж опис процедури суспільного вибору відсутній, то така теорія допускає множинність показників суспільного добробуту.

Економіка добробуту - суть концепції економіки добробуту полягає в тому, що Артур Пігу розглядає соціальний добробут як суму добробуту окремих індивідів. Основою соціального добробуту є економічний добробут, що трактується як кількість задоволення, котре можна виразити в грошовому еквіваленті. Розвиваючи свою ідею, Пігу стверджував, що «економічні» причини діють на економічний добробут будь-якої країни не прямо, а через створення й використання об'єктивного додаткового економічного добробуту, що його економісти називають національним доходом.

Інституціоналізм - напрям сучасної економічної думки, об'єктами дослідження якого є певні інститути (корпорація, держава, профспілки), а також правові, психологічні та морально-етичні аспекти. Ці інститути, на думку представників інституціоналізму, — рушійні сили розвитку суспільства. Теоретики інституціоналізму критикували вади традиційної економічної школи за відрив від соціальних проблем, виступали за соціологізацію економічної науки. Теоретики-інституціоналісти враховують такі нові явища сучасного суспільства, як планування і прогнозування, розширення внутрішнього ринку за допомогою орієнтації на масове споживання.

Економічна соціологія — галузь соціологічної науки, яка вивчає взаємовідносини між економічною і соціальною сферами суспільства, а також їх взаємозв'язок з іншими сферами, тому предметом дослідження економічної соціології є взаємодія та взаємовплив економічного соціального.

Методи навчання: розв’язування творчих завдань.

Методи оцінювання: поточне тестування.

Рекомендована література:

основна 1, 5, 6, 7, 16, 17;

додаткова 2, З.