Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
то что скидывала Оболонская / НМК _ ТФРЕ _ Панура, 2011.doc
Скачиваний:
397
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
847.87 Кб
Скачать

Опорний конспект лекцій з курсу “теорія фіскального регулювання економіки ”

Тема 1. Сутність і макроекономічний характер фіскальної політики

План лекційного заняття:

  1. Фіскальна політика у системі макроекономічного регулювання.

  2. Мета, завдання та інструменти фіскальної політики.

  3. Теоретичні засади формування і реалізації фіскальної політики.

  4. Еволюція теорій фіскальної політики.

  5. Фіскальна політика і ефект витіснення.

Опорний конспект лекції:

1. Фіскальна політика у системі макроекономічного регулювання.

Фіскальна політика є важливою складовою макроекономічної політики. Завданням макроекономічної політики є формування стабілізаційної політики. Слід зазначити, що вплив основних складових - монетарної і фіскальної політики на економіку не можливо точно передбачити як у часі, так і за рівнем самого впливу на попит або пропозицію. Ці дві непевності лежать в онові проблеми стабілізаційної політики, яка включає заходи фіскальної і монетарної політики спрямовані на пом'якшення коливань економічного циклу, зокрема коливань темпів економічного зростання, інфляції й безробіття.

Фіскальна політика - це політика уряду, яка стосується обсягів урядових закупок, трансферних платежів і податків.

Інструментами фіскальної політики є податкові ставки та урядові видатки. Важливе значення у фіскальній політиці мають автоматичні стабілізатори. Автоматичні стабілізатори - це будь-які економічні механізми, що зменшують величину на яку змінюються обсяги валового національного продукту внаслідок змін величини автономного попиту. Так, до автоматичних стабілізаторів належать, наприклад, податки трансфертні платежі, різні витрати.

Заходи фіскальної політики безпосередньо впливають на величину сукупного попиту. Вищий рівень ВНП збільшує процентну ставку на ринку активів, що зменшує вплив заходів фіскальної політики на рівень ВНП. Вищі процентні ставки зменшують інвестиційні видатки, або витісняють інвестиції. Отже, фіскальна політика, що збільшує ВНП, може фактично зменшити норму інвестицій.

2. Мета, завдання та інструменти фіскальної політики.

Мета фіскальної політики полягає у сприянні довгочасному та стабільному розвитку і процвітанню держави.

Завданням макроекономічної політики є формування стабілізаційної політики, розробка податкових концепцій щодо визначення економічно оптимальних та соціально справедливого рівня оподаткування, достатнього для фінансування державних функцій.

Інструментами фіскальної політики є податкові ставки та урядові видатки. Важливе значення у фіскальній політиці мають автоматичні стабілізатори. Автоматичні стабілізатори - це будь-які економічні механізми, що зменшують величину на яку змінюються обсяги валового національного продукту внаслідок змін величини автономного попиту.

Зміна величини урядових видатків та податків впливає на рівень доходу. Це дає можливість використання інструментів фіскальної політики з метою стабілізації економіки. Коли економіка в рецесії, то для зростання ВНП, слід скоротити податки або ж збільшити видатки. Коли ж економіка "перегрівається", то, можливо, слід запровадити вищі ставки оподаткування або скоротити урядові видатки, аби повернути економіку до рівня повної зайнятості. На практиці заходи фіскальної політики активно використовуються для стабілізації економіки. Аби "витягти" економіку зі стану рецесії, збільшують урядові видатки або зменшують податки. До зменшення урядових видатків або збільшення податків вдаються для сповільнення економічного буму.