Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
699
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Тренінги з розвитку пізнавальних здібностей Сприйняття

Вправа «Фіксування-знищення»

Зафіксуйте свою увагу на будь-якому предметі. Дивіться на нього невідривно 3-5 секунд, намагаючись на вдиху його «сфотографувати». Закрийте очі і на затримці подиху протягом 3-5 секунд намагайтеся викликати цей предмет у пам'яті, потім на видиху думкою розчиняйте образ (спалюючи, викидаючи куди-небудь тощо). Кожні 3-5 разів змінюйте спосіб утримання-знищення, швидкість, ритм. Постійно шукайте і знаходьте нові способи проведення вправи, викликаючи в собі стан подиву й осяяння. Це дозволить дуже швидко рухатися вперед. Займайтеся цілий день по кілька хвилин. Не слід установлювати твердого, конкретного режиму для проведення вправи. Як показує практика, це рідко призводить до гарних результатів. Набагато продуктивніше займатися за бажанням, досягаючи за допомогою подиву стану творчого підйому.

Починаючи з 5-7 вправ, доведіть їх кількість до 30-50 у день. Ваша задача — навчитися за бажанням «повторювати» образ в уяві і «стирати» його. Тренуватися потрібно не менше двох разів у день по 10-15 хв. Краще, якщо звертання до вправи стане потребою, і заняття перетворяться в задоволення. Дана система не тимчасовий тренінг, вона повинна стати способом життя.

Об'єкти сприйняття необхідно змінювати. Коли ви, наприклад, намагаєтеся викликати в уяві частини тіла, допомагайте собі відчуттями в руці — відчуйте пульс, тепло, теплу хвилю і т.д. Запам'ятаєте, що в момент виконання вправи вас не повинні відволікати ніякі інші думки, голова повинна бути, образно говорячи, «порожньою».

Вправа «Фіксування-утримання»

Протягом 3-10 хв. у стані «порожнечі» у голові дивіться уважно на предмет (дивитися краще в центр, намагаючись охопити його цілком). Потім закрийте очі на 3-4 хв. і постарайтеся викликати відповідний образ як можна яскравіше і чіткіше, бажано в кольорі.

Постарайтеся викликати заданий собі образ 5-10 разів, постійно звіряючи його з оригіналом. Не допускайте одноманітних повторів. Щораз шукайте нове бачення, що повинне переходити в стан подиву і піднімати ваш загальний стан на якісно новий ступінь.

Коли ви навчилися бачити відбитий предмет із закритими очима, переходьте до наступної вправи.

Протягом 3-10 хв. (скільки удасться до появи першої думки) дивіться на предмет, виконуючи усі вищевказані рекомендації. Потім відверніться від предмета на 180° і дивіться на заздалегідь заготовлений білий аркуш паперу, намагаючись викликати відповідний образ. Якщо ви легко утримуєте в пам'яті різні предмети, можна перейти до фіксування в уяві картин, листівок і т.д. Коли досягнете і цієї мети, почніть виконувати вправу з окремими буквами, складами, словами, словосполученнями, реченнями, абзацами, поступово дійшовши до сторінки (фіксування букв книжкових розмірів).

Перед кожною вправою закривайте очі і програвайте в уяві до дрібних деталей хід її виконання, представляючи потрібний вам результат. Цей спосіб дозволяє підвищити ефективність інтелектуальних і фізичних вправ у 2-3 рази. Врахуйте, що будь-яка вправа без думки малоефективна.

Увага

Якщо ви помічаєте, що часто відволікаєтеся під час самостійної роботи або занять, слід «змушувати» себе зосередитися, тренуючи в такий спосіб довільну увагу. Пам'ятайте, що до справи, що ви виконуєте, необхідно виявляти непідроблений інтерес, що забезпечить стійку увагу.

Вправа «Зупинися, мить...»

Протягом дня ви маєте безліч можливостей виконати цю вправу. Спробуйте зупинитися і кинути погляд навколо себе. Закрийте очі і намагайтесь відновити в уяві тільки що побачене. Важливо відчути відтворену картину всім тілом. Врахуйте, що будь-який предмет, ситуація викликають нехай майже невловимий, але зовсім певний стан тіла. Спробуйте «піймати» цей стан і побачити потрібну картину, допомагаючи станом. Тренуючись таким чином, поступово навчіться запам'ятовувати стан, а потім, при бажанні, його відтворювати. Наприклад, художник, поет, композитор зможе відтворити й утримати стан натхнення.

Спочатку ці операції будуть нагадувати фотографування в тумані. Через певний час «знімок» почне «проявлятися», і поступово ви будете одержувати усе більш чітке зображення. Пам'ятайте, що в момент, коли ви закрили очі, усі думки повинні зникнути. Тренуйтеся так 10-15 разів у день по 15-20 секунд. Поступово доведіть час прояву й утримання «знімка» до 5 хв. Під час виконання вправи виникне відчуття відпочинку і свіжості в голові.

Вправа «Миттєве фото»

Коли ви прогулюєтеся, знаходитеся в транспорті або стоїте в черзі, повправляйтеся у такий спосіб. Швидко погляньте на перехожого, який-небудь предмет і т.п., закрийте очі і спробуйте яскраво і чітко побачити і «утримати» цей образ протягом 2-7 секунд (у залежності від ситуації). Поступово ви навчитеся викликати чітке і яскраве «миттєве фото» і утримувати його в уяві стільки, скільки захочете.

Потренувавшись певний час із закритими очима, переходьте на тренування з відкритими очима.

Визначення здібності до розподілу уваги

а) напишіть на дошці своє прізвище, при цьому одночасно називайте його букви в зворотному напрямку;

б) напишіть на дошці цифри від 1 до 20, при цьому одночасно рахуючись вголос в зворотному напрямку (від 20 до 1);

в) напишіть на дошці своє прізвище, окреслюючи при цьому ногою на підлозі кола.

Прочитай іншого

Дається завдання – в письмовому вигляді описати настрій того чи іншого члена групи. Після цього описи зачитуються і визначається їхня правильність.

Не зіб’юсь

Один із учасників рахує до 30. При цьому замість чисел, що містять цифру 3 або кратну 3 він говорить «не зіб’юсь». Гру можна проводити і всією групою, називаючи числа по черзі.

Будь уважним

Студент виходить до дошки, відвертається від аудиторії і говорить, в що одягнені (або називає імена по порядку) його сокурсники.

Муха

Для цієї вправи малюється дошка з дев’ятиклітинним полем 3х3. Переміщення «мухи» буде відбуватися через подачу їй команд, які вона слухняно виконує. Команди можуть бути наступними: «вверх!», «вправо!», «вліво», «вниз». При цьому муха переміщується на одну клітину. Муха може бути уявною або реальною (у вигляді присоски). Команди подаються учасниками по черзі. Задача учасників – не випустити муху за межі поля. Той, хто припустився помилки, вибуває з гри.