Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
699
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
2.65 Mб
Скачать

3. Творчий блок.

3.1. Публічний захист групового творчого проекту: «Учитель очима дітей», «Учитель очима батьків», «Учитель очима керівництва школи» (проект на вибір, проводиться у трьох групах, творчо оформлюється, оцінюється та аналізується експертами).

3.2. Публічний захист рефератів Рекомендації до групового написання та захисту рефератів

Реферат – це письмова робота, що стисло викладає дослідження будь-якої проблеми на основі вивчення, переробки теоретичного та емпіричного матеріалу. Реферування передбачено для засвоєння прийомів, методів та засобів роботи з джерелами пізнання конкретної навчальної дисципліни. Традиційно підхід до організації написання реферату наступний – студент до індивідуально обраної теми самостійно добирає літературні джерела, вивчає, аналізує теоретичний та емпіричний матеріал, оформлює свою дослідну роботу згідно з вимогами, що висуваються до робіт такого типу. Але, на жаль, як показує практика, багато студентів намагаються уникнути такої кропіткої праці, беруть готовий матеріал або з мережі ІНТЕРНЕТ, або зі спеціальних джерел розповсюдження студентських робіт, механічно роздруковують та, не читаючи, здають. Не секрет, що іноді зміст таких рефератів не відповідає навіть указаній темі.

З метою уникнення таких недоліків на практичних заняттях ми пропонуємо групову форму написання рефератів з наступним його захистом. Студенти заздалегідь поділяються на гомогенні або гетерогенні мікрогрупи (за власним бажанням або за бажанням викладача – це залежить від мети та завдань заняття) з 4 осіб у кожній: керівник групи, доповідач, білий та чорний опоненти. Основними завданнями кожної групи є вивчення та аналіз конкретної проблеми, оформлення реферату, складання конспекту за рефератом та понятійних схем, публічне представлення та захист реферату, самоаналіз та аналіз проведеної роботи окремих їх членів.

Згідно з зазначеними завданнями розподіляються функції кожного члена групи. Над вивченням проблеми студенти працюють у парах: керівник – доповідач, білий – чорний опоненти. Керівник групи оформляє зміст реферату, а доповідач публічно його представляє. Щоб усі слухачі мали можливість законспектувати основні моменти виступу, доповідь має супроводжуватися наочністю з підготовленими понятійними схемами. Після оформлення реферату та наочності керівник і доповідач надають свої матеріали на рецензію опонентам, які поодинці вивчали означену проблему.

Ознайомившись з представленою роботою, опоненти оцінюють її за параметрами: 1) зміст; 2) оформлення; 3) публічне представлення; 4) наочний супровід (останні два критерії після захисту). Задача білого опонента знайти всі позитивні аспекти роботи, чорного – недоліки. Слід зауважити, що у виступі чорного опонента не має бути фраз: «У рефераті не було зроблено ...», «Погано було представлено...» тощо, замість цього надати рекомендації: «Цей реферат представлено на належному рівні, але робота значно виграла б, якщо...». Також опоненти готують по два запитання для аудиторії за матеріалом доповіді. Це сприятиме закріпленню отриманих знань, акцентуванню уваги на ключових аспектах проблеми, створенню необхідних умов, які сприятимуть підтримці активності студентів.

Для кращого написання та захисту робіт кожній мікрогрупі надається карта підготовки реферату з методичними рекомендаціями (див. табл. №1).

Захист рефератів проходить у наступному порядку.

1. Публічна доповідь з представленням наочності та матеріалу для запису слухачам (5-7 хв).

2. Обговорення проблеми (2-3 хв.).

3. Виступ та запитання білого опонента (2 хв.).

4. Виступ та запитання чорного опонента (2 хв.).

Оцінюється реферат за 20-бальною шкалою. Таблиця оцінки діяльності кожного члена мікрогрупи заповнюється після представлення реферату (див табл. № 2). Використання групових форм організації навчальної діяльності залучає до активної роботи навіть таких студентів, на яких різні прийоми індивідуальної форми навчання не впливають, оскільки, потрапивши в групу однокурсників, які колективно виконують певне завдання, студент не може відмовитися виконувати свою частину роботи, бо підпаде під моральне засудження з боку своїх товаришів, а їхню думку, повагу він, як правило, цінує, буває, тоді більше, ніж думку викладача. Крім того, працюючи в мікроколективі, кожний його член намагається бути не гірше за інших, тому виникає здорове змагання, яке сприяє інтенсифікації роботи, надає їй емоційну привабливість та відіграє роль у становленні відповідної мотивації.