Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
699
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Психологічні фактори ефективного читання

Щоб читання було ефективним, необхідно із самого початку відключитися від сторонніх думок, випадкових подразників, тобто мобілізувати свою увагу. Мова йде про порушення довільної уваги, що значною мірою залежить від волі, дисциплінованості, зібраності читача. Відіграють роль цілі і мотиви читання. Високий рівень розуміння і сприйняття тексту, темп роботи, успішність її – усе це великою мірою залежить від того, наскільки читачеві вдається керувати увагою.

Під час читання художнього твору і під час загального ознайомлення з науково-популярною і суспільно-політичною літературою нерідко потрібно мобілізувати, в першу чергу, загальну увагу, зосередитися на повному і глибокому сприйнятті тексту. Читання з глибоким проробленням наукової, навчальної, спеціальної літератури найчастіше вимагає скерованої уваги, тобто зосередження на конкретній інформації, виділенні головної думки, членуванні на основний і другорядний матеріал, установки на певні деталі, а не на загальний хід думки автора. Зрозуміло, і в першому, і в другому випадках необхідно мобілізувати обидва види уваги, хоча акцент робиться насамперед на одному з них (у Дод. 2 представлено тренінги з розвитку пізнавальних здібностей: сприйняття та уваги).

У тих випадках, коли читач просто переглядає книгу або статтю, особливо необхідно стежити за стійкістю уваги, підтримувати й активізувати її періодично сполучати з діями (не тільки читаю, але і пишу, думаю, і т.п.), відпочинком, зміною занять. Потрібно пам’ятати, що стійка увага в більшості людей може утримуватись не більше ніж на 40 хв. Тому корисно іноді на короткий час відривати очі від тексту, кинути погляд у вікно, на стіну, але продовжувати при цьому думати про те, що читається або прочитане. Інакше будуть ослаблені внутрішня дисципліна і розумова активність.

Одна з важливих проблем культури читання – вміння запам’ятати прочитане, закріпити його в пам’яті, вчасно і точно зуміти відтворити його.

Нерідко людина швидко запам’ятовує, але швидко і забуває прочитане. Або, запам’ятовуючи надовго, відчуває утруднення при відтворенні його. Однак, було б помилкою скоритися цьому, вважаючи, що «такий вже я від народження, тут нічого не змінити». На думку вчених, найкраще піддається тренуванню саме пам’ять (у Дод. 3 пропонуються корисні поради Української школи Ейдетики та тренінги щодо зміцнення пам’яті). Це спрацьовує для всіх видів пам’яті: нетривалої (оперативної) або довготривалої; зорової або слухової; рухової або емоційної; механічної або словесно-логічної. Який би тип пам’яті не був притаманний читачу, є дуже діючі і прості прийоми успішного запам’ятовування прочитаного, які допоможуть йому.

Який текст добре запам’ятовується? Цікавий для читача; стосовний до тієї галузі, у якій він має достатній обсяг знань; ясний, зрозумілий, обміркований, зіставлений з іншими публікаціями. Найкраще прочитати текст тільки один раз, а потім повторити (можна з підгляданням). Число повторень, на думку психологів, повинне на 50% перевищувати те, що потрібно для першого безпомилкового відтворення. Наприклад, якщо вдалося безпомилково запам’ятати вірш після чотирьох повторень, слід повторити його ще двічі. Але не потрібно повторювати занадто часто. Краще зробити це через кілька годин і навіть доби.

Як правильно організувати роботу з книгою або статтею, щоб запам’ятати необхідний матеріал?

Насамперед, треба налаштувати себе на запам’ятовування, обміркувати задачу, скласти план роботи над текстом, визначити, що необхідно запам’ятати. Потім варто встановити, на який термін і з якою точністю потрібно запам’ятати прочитане. Під час запам’ятовування важливо активно аналізувати матеріал: усвідомити тему, ідею, структуру пов’язати зі своїм минулим читацьким досвідом.