Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
699
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Оформлення посилань у тексті роботи

Посилання оформляються в квадратних дужках у такий спосіб:

    1. якщо факт звернення дослідників до творчості того чи іншого письменника лише констатується, то вказуються тільки позиції в спис­ку використаних джерел. Один від одного номери відділяються крап­кою з комою, пробілом.

Наприклад:

Дослідники неодноразово зверталися до проблеми активізації пізнавальної діяльності учнів [5; 10; 12; 15; 21].

Або якщо прізвища дослідників та їх праці тільки перераховують­ся (зазначаються), то в тексті роботи після прізвища (перед ним ука­зуються ініціали (ініціал)) в квадратних дужках указується номер по­зиції, що відповідає назві роботи в списку використаних джерел.

На­приклад:

Одним із наймогутніших джерел творчого натхнення школярів є природа. Її естетичний потенціал й окремі аспекти творчого освоєння дітьми довкілля розкриті в роботах сучасних українських дослідників М. Артеменко [2], М. Бугай [6], С. Жупанина [12], Г. Тарасенко [24], А. Щербо [35] та ін. і свідчать, що органічний зв’язок дитини з довкіллям успішно налагоджується через художньо-творчу діяльність;

  1. якщо цитується конкретна сторінка будь-якого джерела, то вказується його позиція в списку використаних джерел і зазначається сторінка.

Наприклад:

Природі належить особливе і важливе місце у вихованні естетичних почуттів, тому що «краса в ній, по-перше, є першоджерелом краси в мистецтві; по-друге, ця краса розлилася по всьому всесвіту, й, по-третє, її питома естетична вага величезна, оскільки прекрасне в природі завжди перед очима, і треба тільки вміти бачити та відчувати її», – писав педагог і філософ І. Смольянінов [28, с.113]. Або [28,113];

3) якщо цитований матеріал міститься на суміжних сторінках цитованого джерела, то вказується його позиція в списку використаних джерел і через тире зазначаються потрібні сторінки.

Наприклад:

[33, с. 11 – 12] або [33, 11 – 12];

  1. якщо цитований матеріал міститься на різних сторінках цитованого джерела, то вказується його позиція в списку використаних джерел, через кому зазначаються потрібні сторінки.

Наприклад:

[1;13, 21 – 22] або [1; 13,21];

  1. якщо цитовані джерела містять подібний матеріал, то цитата може наводитися з одного (кількох) із них за вищевказаними зразками, а для інших – вказуватися позиції в списку використаних дже­рел.

Наприклад:

[3; 13; 15; 32] або [3; 13; 15, 24 – 25; 32] або [9; 11,14; 18, 25; 24; 35, 154; 38];

  1. кожен використаний у роботі том багатотомного видання в списку використаних джерел подається як окрема позиція, тому в квадратних дужках не потрібно вказувати відповідний том.

Наприклад: перший том зібрання творів письменника – це позиція 17-а, а другий том – 33-а, відповідно, оформлення цитування буде наступним: [17, 5], [33, 6]. Аналогічно й щодо номерів журналу за один рік, частин збірників, альманахів, кількох статей із одного числа журналу тощо.

Технічні вимоги

Наукова робота може бути рукописною, надрукованою машинописним способом або за допомогою комп’ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210×297 мм). За машинописного способу виконання роботу друкують через два інтервали; за комп’ютерного – через 1,5 інтервали.

Сторінки роботи повинні мати поля: ліве – 30 мм, зверху і знизу – 20 мм, праве – 15 мм. Шрифт – Times New Roman розміром 14 nm. Текст має бути вирівняний за шириною сторінки, абзацний відступ 15 мм.