Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
699
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Правила поводження з книгою

Культура читання вимагає виконання читачем елементарних правил поводження з книгами. Зміст цих правил удосконалювалося протягом століть. Свого роду вступом до цих правил може служити, наприклад, напис, зроблений ще в XVI ст. на дверях однієї з бібліотек: «Усякий вивчаючий науки, що входить сюди, не ляскай дверима і не стукай грубо ногами. Це неприємно музам. Якщо знайдеш тут уже кого сидячим, шанобливо поклонися мовчачи і не займайся балаканиною: «тут померлі говорять з тими, хто навчається».

Важливо дотримуватись наступних правил техніки і гігієни читання.

  1. Брати книгу можна тільки чистими руками. Треба також стежити за чистотою свого робочого місця.

  2. Після занять, пов’язаних з вийманням, розміщенням, переглядом книг, потрібно мити руки, щоб на них не залишався наліт дрібного пилу.

  3. Перед читанням книги треба уважно переглянути її, за необхідності розрізати сторінки спеціальним ножем (не олівцем, пальцем або сірником), внести в текст відзначені видавництвом помилки.

  4. Книгу, читання якої вимагає тривалого часу, варто обернути в папір, особливо якщо вона не належить читачеві і повинна бути повернута її власникові або в бібліотеку.

  5. Читаючи книгу, не слід загинати її сторінки, якщо необхідно зробити перерву в роботі. Для цього існують закладки, якими можуть слугувати довгі смужки паперу. Книга псується, якщо класти її на стіл розкритою, нагору плетінням.

  6. Неприпустимо робити в книгах позначки, що не стираються. У крайніх випадках і тільки в книгах, що належать читачеві, доречні зроблені простим олівцем позначки на полях, що потім легко усуваються, щоб позначити потрібні фрагменти для наступного їхнього використання в роботі.

  7. По завершенні роботи книги треба ставити на місце в засклені шафи, що забезпечує їхнє краще зберігання.

Гігієнічні вимоги до роботи з книгою

Чималу роль у підготовці до читання і правильній його організації відіграють гігієнічні фактори. У приміщенні повинно бути чисте повітря, відносна вологість підтримується в межах 50-70 %, температура – від 18 до 22 °С. Світло – денне, розсіяне, не занадто яскраве, а настільна лампа повинна знаходитися на відстані не менше 1 м від тексту, що читається. Відстань від книги до очей (за нормального зору) повинна бути не менше 35-40 см при нахилі книги від 15°C.

Під час тривалого читання корисно робити перерви, щоб подивитися на темний або зелений предмет або просто закрити очі. Корисно іноді глибоко подихати, змочити повіки холодною водою. Навіть такі, здавалося б, на перший погляд, віддалені фактори, як колір стін, драпірувань, форма і колір меблів і т.п., впливають на читача. Якщо, наприклад, в обстановці переважають яскраві тони, втома настає швидше і позбутися її набагато важче.

Важлива умова повноцінного читання – тиша: не більш 20-45 Дб. Багато це чи мало? Наприклад, шум друкарської машинки складає близько 50 Дб. Однак психологи і фізіологи дійшли парадоксального висновку: за повної відсутності зовнішніх подразників важко підтримувати увагу. За даними відомого росіянина фізіолога А. Ухтомського, увага не тільки не послаблюється, але навіть підсилюється під дією несильних побічних збудників. Так, багатьом читачам не заважає шелест сторінок у читальному залі, легкий гул і т.п.

Нерідко читати доводиться аж ніяк не в ідеальних умовах. Тому багато фізіологів і психологів вважають, що людині важливо навчитися працювати з книгою в будь-яких ситуаціях, у тому числі і несприятливих. Тоді ні голосна розмова або шум, ні включений телевізор, ні присутність сторонніх не стануть серйозною перешкодою. Такої точки зору дотримувався і І.Павлов.

Найважливіша передумова результативності читання – порядок на робочому місці, правильна його організація.

Читачеві, що працює за письмовим столом, відповідно до рекомендацій доктора психологічних наук Н. Єрастова, доцільно дотримуватись наступної схеми розміщення необхідних для роботи предметів:

Запас робочих зошитів

Використовувана книга

Навчальне приладдя: ручка, лінійка, гумка

Запас книг

Використовуваний зошит

Найбільш зручною вважається така висота столу, за якої лікті читаючого вільно лягають на край столу, а в позі відсутня напруга. Настільну лампу й інші джерела світла краще розташовувати з лівої сторони. Електрична лампочка повинна бути не занадто яскравою (15-20 кд), причому промені світла повинні падати на книгу, а не світити в очі. При читанні доцільно використовувати спеціальну підставку для книг, яку можна або купити, або зробити самому. Важливо, щоб читати і робити записи було зручно, щоб стіл не був захаращений, а порядок на ньому був звичний.