Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
27-02-2013_10-47-24 / Економка та органзаця.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
6.71 Mб
Скачать

17.4. Організація праці керівника

Організація праці керівника обумовлена, передусім, його посадою в ієрархії управління організацією, характером діяльності в умовах конкуренції, кон’юнктури і динаміки попиту, необхідності перебудови виробництва з урахуванням вимог ринку. Управління обіймає складні сторони людських взаємин: економічні, психологічні, юридичні, тому структура знань керівника залежить від рівня керівництва.

Значне місце у досягненні ефективності діяльності керівника займає організація управлінської праці як одного з напрямків організації праці в цілому. Організація особистої праці керівника багато в чому співпадає з організацією праці будь-якого працівника розумової праці. Розрізняють такі основні складові організації особистої праці:

  • організація праці у часі;

  • технологія виконання управлінських операцій;

  • технічне оснащення, робота на персональному комп’ютері (ПК) та з іншою оргтехнікою, якою керівник користується індивідуально;

  • умови праці;

  • організація проведення нарад, прийому відвідувачів, виступів тощо.

Організація особистого часу, як і будь-яка управлінська діяльність, складається з обліку, нормування та планування часу. Це дає можливість визначити непродуктивне витрачання часу. Зміст і методи обліку залежать від цілей, які стоять перед організацією. Облік часу може вести як сам керівник, так і фахівець (тайм-менеджер).

Планування особистої роботи – надзвичайно складна сфера наукової організації управління. На особисту працю впливає багато чинників, значення яких у своїй діяльності оцінюється по-різному. Але основу організації особистої праці керівника складає загальна її організація – режим.

Організаційне мистецтво керівника пов’язано з такими важливими аспектами діяльності як підготовка, прийняття та контроль за виконанням прийнятих рішень, передача повноважень. Останнє пов’язано з певним ризиком, проте є необхідною передумовою розвантаження праці керівника. При налагодженні відповідного контролю делегування повноважень стимулює самостійність та відповідальність підлеглих, створює творчу атмосферу в колективі.

Наведемо перелік важливих принципів організації праці керівника і опис конкретних процедур та рекомендацій раціоналізації його роботи. Принцип оптимального розподілу обов'язків і відповідальності між керівниками та виконавцями усіх рівнів. Кожен керівник повинен чітко і ясно уявляти зміст роботи своїх підлеглих, але не повинен виконувати цю роботу за них. Виконавець зобов’язаний нести відповідальність за результати своєї діяльності. Контроль за змістом і якістю роботи виконавців з боку керівника повинен здійснюватись з урахуванням кваліфікації та можливостей виконавця і не може бути надмірним. Постійна оцінка та переоцінка (в інтерактивному режимі) виникаючих практичних ситуацій та проектів у їхній сукупності. Реалізація цього принципу дозволяє керівнику максимально сконцентрувати зусилля на головних напрямах своєї діяльності. Принцип інформаційної та логічної обґрунтованості рішень, що приймаються. Мотиви та логіка дій керівника повинні бути гранично зрозумілі для підлеглих. „Автоматизм” реалізації рішень. Суть принципу полягає у тому, щоб прийняте керівником рішення оперативно надходило до необхідного рівня і ставало керівництвом до дії. Принцип необхідної різноманітності видів і форм управлінських документів. Різноманітність управлінських документів повинна відповідати складності управлінських завдань, що вирішуються. Принцип оптимальної інформативності. Загальновідомо, що інформативність досягається не „безплатно”, а ціною певних, часто значних витрат часу і ресурсів.

Реалізація наведених принципів дозволить здійснити зв’язок керівника з персоналом організації для досягнення найкращої взаємодії та підвищення ефективності роботи як самого керівника, так і організації у цілому.

Соседние файлы в папке 27-02-2013_10-47-24