Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
27-02-2013_10-47-24 / Економка та органзаця.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
6.71 Mб
Скачать

22.2. Принципи, організація і методи планування

Принципи планування визначають зміст усієї планової діяльності на підприємстві. Правильне і комплексне їх дотримання створює вагомі передумови ефективної роботи підприємства і зменшує можливість отримання негативних результатів планування.

Основоположним принципом планування є принцип альтерна­тивності, який вимагає проведення багатоваріантних планових розробок (альтернатив). Відповідно до цього принципу, за основу повинен бути покладений найкращий варіант з двох або декількох можливих. Даний принцип виходить із сутності планування і пов`язаний з можливостями розвитку виробничо-господарської діяльності підприємства за різними траєкторіями.

Принцип системностіпередбачає, що процес розробки та обґрунтування будь-якого планового рішення повинен відштовхуватися від визначення загальної мети системи і підкоряти діяльність усіх підсистем підприємства досягненню цієї мети. Принцип дозволяє розділення будь-якої системи на множину підсистем і створення системи показників та використання методів і моделей, які б відповідали змісту кожного об`єкта.

Неперервність економічного розвитку, удосконалення технології і організації виробництва на основі науково-технічного прогресу обумовлює дотримання принципу неперервності планування. Цей принцип означає підтримування неперервної планової перспективи, взаємопогодження планів різного часового аспекта, своєчасне коригування планів відповідно до змін у зовнішньому та внутрішньому середовищі підприємства.

Принцип цілеспрямованості та пріоритетностівимагає, щоб кожен план носив цільовий характер, тобто був спрямований на досягнення визначених цілей, а в якості пріоритетів виділялися проблеми, від вирішення яких залежить ефективний розвиток підприємства. Дотримання цього принципу дозволяє зосередити ресурси на головних напрямках підвищення ефективності функціонування підприємства.

У тісному зв`язку з принципами цілеспрямованості та пріоритетності реалізується принцип комплексності, який передбачає зв`язок показників об`єкта планування з іншими пов`язаними об`єктами, процесами та явищами.

З метою забезпечення найбільш ефективного функціонування об`єкта планування необхідно дотримуватися принципу оптимальності, що означає вибір найкращого, найбільш ефективного варіанту плану із усіх можливих.

Збалансований і пропорційний розвиток підприємства та його підрозділів можливий при врахуванні у процесі розробки планів принципу збалансованості і пропорційності. Його сутність полягає у балансовій ув`язці планових показників та встановленні раціональних пропорцій розвитку підрозділів, використання ресурсів, формування активів та в інших сферах діяльності підприємства.

У тісному зв`язку із зазначеними принципами повинен реалізовуватися принцип соціальної орієнтації, який вимагає забезпечення пріоритетності у вирішенні соціальних проблем і, насамперед, проблем споживачів продукції чи послуг підприємства та працівників самого підприємства.

Принцип участіозначає, що максимальна кількість працівників підприємства стають учасниками планової діяльності незалежно від їх посади і змісту основних функцій і робіт, які вони постійно виконують. При цьому члени колективу підприємства отримують більш глибоке розуміння цілей і задач підприємства, а також проблем, що знижують ефективність його діяльності. Плани підприємства та його підрозділів, розроблені при участі рядових працівників, стають їх особистими планами. Втілення принципу участі у плановій роботі зміцнює командний дух, дає можливість працівникам розвивати себе як особистість.

Організація планової роботи на підприємстві залежить від його розмірів, організаційного типу виробництва, особливостей продукції (робіт, послуг) та інших факторів. На невеликих підприємствах не існує глибокого розділення управлінських функцій і вищі керівники самостійно визначають усі деталі планової роботи і практично самі здійснюють розробку планів.

На середніх і великих підприємствах і фірмах використовують три схеми організації роботи з складання планів: зверху вниз за ієрархічними рівнями структури підприємства; знизу вверх; зустрічне планування.

Організаційно планування на більшості великих і середніх підприємств здійснюється централізовано за схемою “зверху вниз”. При такому підході планові стратегії у вигляді цілей, задач, основних напрямків та головних господарських завдань розвитку підприємства та механізмів їх реалізації розробляються на вищому рівні управління. Потім цілі, задачі і показники за мірою просування на нижчі рівні організаційної структури підприємства включаються до планів підрозділів уже в більш деталізованій формі. Після узгодження планових завдань з конкретними виконавцями плани остаточно затверджуються керівництвом підприємства.

При організації планової роботи знизу вверх за рівнями управління планування здійснюється від планів робочих місць, бригад, дільниць та інших нижчих підрозділів до загального плану підприємства шляхом погоджень, поєднання та корегувань. Така схема вважається децентралізованою.

Зустрічне планування поєднує обидві попередні схеми і усуває недоліки кожної з них. У процесі планування зверху вниз здійснюється попереднє планування за головними цілями і складання загального плану підприємства. При цьому на більш низьких рівнях управління здійснюється конкретизація цих планів. Потім починається зворотній хід планування знизу верх і у план включаються більш ефективні рішення і усуваються розбіжності між окремими частинами об`єкту планування. У деяких ситуаціях може бути здійснений багатократний процес погоджень плану.

У виробничих підрозділах підприємств функції планування найчастіше виконують служби оперативно-календарного планування і контролю. Їх завдання – складання планів виробництва на кожну зміну, добу, неділю, місяць, квартал, рік з урахуванням загальних цілей і обмежень, а також організація і контроль виконання планів.

На підприємствах України використовують наступні методи планування: балансовий, нормативний та математико-статистичний. Балансовий методпередбачає погодження ресурсів, які має або буде мати підприємство, і потреб у них впродовж планового періоду. Цей метод реалізується через складання системи балансів – матеріально-речових, вартісних і трудових. Баланси являють собою двохсторонню бюджетну таблицю, у лівій частині якої відображаються джерела ресурсів, а у правій – їх розподіл.

Нормативний методполягає у тому, що за основу планових завдань на конкретний період і відповідно в основу балансів закладаються норми витрат різноманітних ресурсів (сировини, матеріалів, обладнання, робочого часу та ін.) на одиницю продукції. Нормативний метод може бути самостійним, а також допоміжним по відношенню до балансового методу.

Математико-статистичні методиполягають у оптимізаційних розрахунках на базі різного виду моделей. Найпростішими моделями є статистичні моделі, які відображають залежність двох величин. Статистичні моделі найчастіше використовують у сфері фінансового планування. При знаходженні оптимальних варіантів вибору різних видів сировини, матеріалів, технологій застосовують методи лінійного програмування.

Соседние файлы в папке 27-02-2013_10-47-24