Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POVEDINKA_SPOZhIVAChA_33__33__33 / шпоры ПС!!!.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.38 Mб
Скачать

20. Кількісні методи досліджень поведінки споживачів

Методи збору даних під час проведення маркетингових досліджень споживчої поведінки можна поділити на дві групи: кількіс­ні і якісні.

Кількісні дослідження зазвичай ототожнюють із проведенням різних опитувань великої кількості респондентів.

Характерними рисами таких досліджень є:

  1. високий рівень стандартизації, зумовлений тим, що всім респондентам задають ті самі питання з однаковими варіантами відповідей на них;

  2. легкість реалізації полягає в тому, що респондентів відвідувати не обов’язково, передаючи їм запитальники поштою або телефоном; не треба використовувати технічні засоби і залучати висококваліфікованих професіоналів;

  3. можливість проведення глибокого аналізу, формуючи послідовні уточнювальні питання.

  4. можливість табелювання і проведення статистичного аналізу з використанням методів математичної статистики і відповідних пакетів прикладних програм для персональних комп’ютерів.

Кількісні і якісні методи взаємодоповнюють один одного, що забезпечує високу ефективність їх спільного використання на всіх етапах дослідження поведінки споживачів. При цьому специфіка кожного з методів визначає сферу його домінування в процедурах досліджень поведінки споживачів.

Пріоритетними сферами використання кількісних методів у дослідженнях поведінки споживачів є:

  • ідентифікація сегментів цільового ринку;

  • створення профілів споживачів окремих сегментів;

  • вивчення споживання і ставлення до марок;

  • визначення відповідності параметрів товарної пропозиції запитам споживачів.

Розуміння факторів, що обумовлюють вибір споживачів у межах товарної категорії, забезпечується використанням у діагностичних цілях багатофакторних моделей, зокрема моделі Фішбейна і моделі ідеальної точки.

Модель Фішбейна і модель ідеальної точки — два альтернативні підходи до виміру оцінювальних думок споживачів.

Модель ідеальної точки дає можливість одержати інформацію як про «ідеальну марку», так і про погляди споживачів на марки існуючі. У методі ідеальної точки виміри засновані на сприйнятті положення марки в континуумі показників.

,

Для глибокого розуміння ринкових сегментів, взаємозв’язку елементів маркетингового комплексу з повсякденним життям цільового ринку в кількісних дослідженнях широко застосовуються психографічні методики

Психографіка — це кількісне дослідження життєвого стилю й особистісних характеристик споживачів.

Категорії АІО для вивчення стилів життя

Використання моделі VALS (цінності і стиль життя) сьогодні є найбільш поширеним підходом до маркетингу стилів життя. У системі VALS визначаються три основні (і дев’ять підтипів) категорії цінностей і стилів життя споживачів.

У більшості алгоритмів кількісних досліджень поведінки споживачів вивчення стилю життя є завершальним етапом, що забезпечує розуміння структури цінностей цільового ринку.

Реалізація всього комплексу багатоетапних кількісних досліджень дає змогу одержати такий метод сегментації ринку, що забезпечує максимальну відповідність пропозиції запитам споживачів.

Соседние файлы в папке POVEDINKA_SPOZhIVAChA_33__33__33