Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POVEDINKA_SPOZhIVAChA_33__33__33 / шпоры ПС!!!.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.38 Mб
Скачать

7.Вплив знань, умінь і навичок споживачів на їхню поведінку.

Збереження в пам’яті набутих людиною в процесі її життєдіяльності знань, умінь і навичок, які становлять основу її досвіду, забезпечує виконання двох найважливіших функцій регуляції поведінки:

  • надає готові рішення проблем;

  • створює інтелектуальну основу для сприйняття нової інфор­мації і породження нових знань.

Людина володіє трьома видами досвіду:

  1. вроджений,

  2. індивідуальний

  3. соціальний

Знання — інформація, яка зберігається в пам’яті людини у вигляді образів тих предметів і явищ, що сприймались раніше, і які вона спроможна відтворити.

Зміст знання можна умовно розділити на дві категорії:

  • декларативне знання — суб’єктивно відомі факти;

  • епізодичне — інформація, що пов’язана з часом, ходом подій;

  • семантичні знання — узагальнені знання, необхідні для розуміння навколишнього світу;

  • процедурні знання — суб’єктивні знання про процеси і процедури взаємодії предметів зовнішнього світу.

Навички — автоматизовані компоненти (складові) свідомої діяльності, вироблені в процесі її виконання. Залежно від сфери дії навички можна поділити на чотири групи:

  1. рухові навички;

  2. сенсорні, пов’язані зі сприйняттям предметів і явищ;

  3. інтелектуальні;

  4. змішані навички, що включають різні види поведінки (навички культурної поведінки, побутові, гігієнічні).

Позитивний вплив раніше набутої навички на формування нової називається перенесенням навичок. Він можливий там, де в структурі рухів навички мають багато спільного. Негативний вплив засвоєних навичок заважає набуттю нових.

Звичками називаються дії, закріплені в поведінці людини, які стали її потребами.

Звички, як і навички, є автоматизованими елементами поведін­ки, однак між ними існують істотні розбіжності. Навичка дає можливість успішно реалізовувати поведінкові акти, а звичка спонукає людину до них.

Тому виконання звичних дій викликає в людей позитивні емоції, а неможливість робити те, до чого люди звикли, супроводжується неприємними почуттями.

Звички так само різноманітні, як і навички. Розрізняють професійні звички, звички моральні (бути чесним, правдивим), гігієнічні, естетичні та інші.

Уміння — це способи виконання будь-яких дій, що базуються на знаннях або навичках, набутих людиною в процесі життєдіяльності.

Уміння — це підготовленість до реалізації поведінкового акту, а навичка — це автоматизована ланка поведінки.

Навичка не може виробитися без тривалих вправ. Уміння може з’явитися і без тренувань. Для уміння важливе розуміння того, що потрібно, знання способу виконання дії.

Знання, вміння, навички, звички разом з індивідуально-типологічними особливостями особистості є ключовими детермінантами поведінкових процесів у споживанні, які визначають ступінь невизначеності ситуацій вибору, спрямованість, алгоритм та емоційне забарвлення процесу прийняття рішень.

8. Вплив референтних груп на споживчу поведінку.

Функціонування людини в суспільстві передбачає її інтеграцію з різними соціальними групами, освоєння нею сукупності соціальних ролей, що визначають її соціальний стан та статус серед інших людей. Соціальні фактори чинять значний вплив на споживчу поведінку. Референтні групи – групи людей чи окремі особи, що не беруть безпосередньої участі в процесі купівлі, але значною мірою впливають, прямо чи опосередковано, на поведінку людини, її ставлення до товарів. Вони є прямими (при безпосередньому спілкуванні) або непрямими об’єктами порівняння чи прикладами до наслідування при формуванні поглядів або моделі поведінки. Референтні групи впливають на індивіда принаймні в трьох напрямках: вони можуть підштовхнути людини до зміни свого поводження і стилю життя; впливають на відношення індивіда до життя і його представлення пр самому себе; можуть впливати на вибір індивідом конкретних товарів і торгових марок.

Соседние файлы в папке POVEDINKA_SPOZhIVAChA_33__33__33