Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

shemet_intern_rozrah_valyut_oper_09

.pdf
Скачиваний:
619
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Додаток 2.3

Документи про відповідність спеціальним вимогам

Декларація про відповідність (сотрliапсе declaration) — докумен-

тально оформлена у встановленому порядку заява виробника, в якій дається гарантія відповідності продукції вимогам конкретного технологічного регламенту, стандарту чи іншого нормативного документа, визначеного законодавством.

Декларація про відповідність є документом, альтернативним сертифікату відповідності, і оформляється виробником продукції в тому випадку, коли це встановлено технічним регламентом щодо підтвердження відповідності на цей вид продукції.

Гігієнічний сертифікат (sanitary certificate) — документ, що скла-

дається на підставі результатів проведених санітарно-хімічних, токсикологічних, фізико-хімічних, радіологічних, мікробіологічних та інших досліджень і підтверджує безпечність для здоров’я і життя людини вантажів, що підлягають медико-санітарному контролю.

Під медико-санітарним контролем розуміють контроль, що здійснюється з метою охорони життя і здоров’я людей (за винятком ветеринарного контролю).

До вантажів, що підлягають медико-санітарному контролю, на-

лежать окремі товари широкого вжитку: харчові продукти і напої, пар- фюмерно-косметичні вироби, товари дитячого асортименту, вироби побутового призначення тощо.

Гігієнічні сертифікати іменуються також санітарно-епідеміологіч- ними або санітарними сертифікатами.

Видачу гігієнічних сертифікатів в Україні здійснюють заклади сані- тарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я України.

Фіто-санітарний сертифікат (phytosanitary certificate, рlаnt heallth

сеrtificate) документ, що посвідчує відсутність у вантажах, що підлягають фіто-санітарному контролю, шкідників, хвороб рослин або насіння бур’янів, передбачених міжнародними конвенціями і договорами щодо карантину та захисту рослин, а також його відповідності додатковим фіто-санітарним вимогам країни-імпортера чи умовам угоди.

Фіто-санітарний контроль розуміють як контроль, спрямований на запобігання поширенню та перевезенню через державні кордони шкідників рослин і продуктів рослинного походження.

До вантажів, що підлягають фіто-санітарному контролю, відно-

сять будь-які вантажі, які можуть сприяти поширенню чи за допомогою яких можуть поширюватися шкідник, збудник хвороби рослин або бур’ян, відсутній чи обмежено поширений на території країниімпортера, але здатний завдати значної шкоди рослинам або рослинній продукції.

81

Сертифікат надається державними органами з карантину та захисту рослин країни-експортера. В Україні оформлення фіто-санітарних сертифікатів здійснюється місцевою Державною інспекцією з карантину рослин, у зоні діяльності якої перебуває експортер.

Фіто-санітарні сертифікати видаються окремо на кожну транспортну одиницю (судно, вагон, контейнер, автопричіп).

Фіто-санітарні сертифікати додаються до транспортних документів, що супроводжують вантаж. Фіто-санітарні сертифікати повинні супроводжувати ввезення, вивезення, транзит і реекспорт вантажів, що підлягають фіто-санітарному контролю.

Увезення в Україну вантажів, що підлягають фіто-санітарному контролю, з країн, які не мають державних органів з карантину та захисту рослин, дозволяється без фіто-санітарного сертифіката з попереднім оформленням карантинного дозволу на імпорт Головною державною інспекцією з карантину рослин при Міністерстві аграрної політики України.

Карантинний сертифікат (fumigation inspection certificate) до-

кумент, що посвідчує відсутність унаслідок спеціальної карантинної обробки у вантажах свіжих фруктів, овочів, дерева, одягу «second hand», дерев’яній упаковці вантажів живих комах .

Сертифікат містить інформацію про піддані карантинній обробці вантажі, цілі обробки, використані при цьому засоби та їх консистенцію, температурний режим обробки.

У деяких країнах представлення карантинного сертифікату вимагається для одержання фіто-санітарного сертифікату.

ВУкраїні центральним спеціальним органом у сфері карантину рослин

єГоловна державна інспекція з карантину рослин, а безпосередньо в пунктахпропуску на державному кордоні — пункти карантинурослин.

Ветеринарний сертифікат veterinary certificate, animal health certificate) документ, що посвідчує відсутність у вантажах, які підлягають ветеринарному контролю, збудників особливо небезпечних (зокрема карантинних) хвороб тварин, а також хвороб, спільних для тварин і людей.

Ветеринарний контроль розуміють як санітарний контроль, що здійснюється стосовно тварин і продуктів тваринного походження з метою захисту життя та здоров’я людей і тварин, а також контроль предметів або вантажів, які можуть бути переносниками хвороб тварин.

До вантажів, що підлягають ветеринарному контролю, належать тварини, продукти тваринного походження, готові харчові продукти, сировина тваринного походження, риба, бджоли, шовкопряди, корми тваринного і рослинного походження, кормові добавки, штами мікроорганізмів, біопрепарати, засоби захисту тварин, засоби ветеринарної медицини, а також предмети і матеріали, які можуть бути носіями збудників інфекційних хвороб тварин.

Ветеринарні сертифікати видаються установами ветеринарної медицини країни-експортера. В Україні ветеринарні сертифікати видаються

82

організаційними структурами регіональних служб державного ветеринарного контролю на кордоні і транспорті через обмін на ветеринарні свідоцтва, які повинні супроводжувати вантажі при їх транспортуванні територією України. Ветеринарні свідоцтва видаються установами ветеринарного контролю за місцезнаходженням відправника вантажу.

Ветеринарні сертифікати додаються до транспортних документів, що супроводжують вантаж. Ветеринарні сертифікати повинні супроводжувати ввезення, вивезення, транзит і реекспорт вантажів, що підлягають ветеринарному контролю.

Ввезення вантажів, що підлягають ветеринарному контролю, з країн, з якими узгоджені форми ветеринарних сертифікатів на окремі види вантажів, дозволяється лише за наявності вказаних форм ветеринарних сертифікатів.

Сертифікат якості (quality certificate) — документ, що посвідчує відповідність товару, якість якого підлягає контролю, показникам якості, технічним характеристикам, вимогам безпеки життя і здоров’я людей, природного навколишнього середовища.

Під контролем якості розуміють усілякий інший контроль, що відрізняється від фіто-санітарного, медико-санітарного, ветеринарного та контролю відповідності технічним стандартам, що здійснюється з метою забезпечення відповідності вантажів мінімальним міжнародним або національним показникам якості, встановленим відповідними законами і правилами.

Сертифікат якості зазвичай видається підприємством-виробником або експортером. На вимогу імпортера сертифікат якості може бути виданий торгово-промисловою палатою або спеціалізованою лабораторією. Іноді сторони домовляються про представлення сертифікатів різних контрольних і перевірочних установ, інститутів, палат мір і ваг, інших організацій.

Українським законодавством передбачено обов’язкове представлення органам митної служби сертифікату якості Державної хлібної інспекції Міністерства аграрної політики України.

Сертифікат екологічного контролю (есо1оgiса1 cartificate) — до-

кумент, який посвідчує, що вантажі, котрі підлягають екологічному контролю, не містять хімічного чи радіоактивного забруднення.

Екологічний контроль розуміють як контроль, спрямований на запобігання випадкам вивозу за межі України вантажів з перевищенням норм радіоактивного випромінювання, а також забезпечення державного контролю за виконанням вимог природоохоронного законодавства і норм екологічної безпеки.

До вантажів, що підлягають екологічному контролю, належать:

транспортні засоби, зокрема автомобілі, літаки, судна, військові кораблі, пороми та інші плавучі засоби; промислова сировина, хімічні сполуки, токсичні хімічні та інші небезпечні речовини; відходи виробництва; засоби захисту рослин, стимулятори їх росту, добрива, пестициди й агрохімікати; радіоактивні речовини; всі види диких тварин, водних жи-

83

вих ресурсів і рослин, зоологічних, ботанічних, мінералогічних колекцій, мисливських трофеїв.

Представлення сертифікату екологічного контролю вимагається у випадках, коли законодавством країни-експортера передбачено проведення екологічного контролю в два етапи — за місцем виробництва або нагромадження вантажу, що підлягає екологічному контролю, і в пункті пропуску через державний контроль.

Екологічний контроль більшої частини вантажів здійснюється безпосередньо на митниці, і представлення сертифікату екологічного контролю не вимагається. В Україні екологічний контроль проводиться безпосередньо на кордоні державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки.

За законодавством України, обов’язкове представлення сертифікату екологічного контролю вимагається лише в разі експорту партій брухту чорних і кольорових металів.

Різновидом екологічного сертифікату є сертифікат (протокол) радіаційного обстеження. Пред’явлення такого сертифікату митним органам України необхідно в разі переміщення через державний кордон металобрухту (крім експорту), деревини та виробів з неї, будівельних матеріалів і промислової сировини, радіоактивно забруднених або таких, що за своїми природними якостями мають радіоактивність вище допустимих норм.

Сертифікат випробувань (inspection certificate, inspection report, report of findings) — документ, який посвідчує, що товари задовольняють встановлені стандарти для товарів даного виду.

Така сертифікація, як правило, здійснюється незалежною організацією перед відвантаженням товару.

Експортеру необхідно заздалегідь узгоджувати з імпортером, хто здійснюватиме таку сертифікацію, і хто оплачуватиме витрати на її проведення.

Видачі сертифікату відповідності стандартам передують випробування, що включають перевірку відповідності товарів таким вимогам:

безпечність — відповідність вимогам щодо безпеки;

функціонування — відповідність вимогам щодо експлуатаційних якостей товарів;

зовнішній вигляд — відповідність вимогам щодо зовнішнього виконання, маркування, поліграфічного оформлення;

упаковка — відповідність вимогам щодо якості і форми пакування.

Сертифікат вартості (certificate of value) — документ, який посвід-

чує, що комерційний рахунок містить правильне зазначення ціни товарів і має на меті підтвердити відсутність розбіжностей стосовно цього між експортером та імпортером.

Сертифікат вартості вимагається митними органами деяких країн з метою запобігти випадкам виставлення «подвійних» рахунків, коли імпортер представляє один комерційний рахунок для обчислення митного

84

збору, але фактично виплачує експортеру більшу суму, вказану в другому (остаточному) комерційному рахунку.

Залежно від вимог законодавства країни-імпортера сертифікат вартості може оформлятися як окремий документ або у складі консульського рахунку. У деяких випадках до представлення сертифікату вартості митним органам вартість зазначених у ньому товарів має бути завірена торговопромисловою палатою чи іншим уповноважениморганом.

Сертифікат результатів аналізу (analisis certificate) — документ,

що посвідчує склад інгредієнтів, які містяться в деяких видах вантажів. Даний сертифікат видається незалежними лабораторіями тестування.

Сертифікат ваги (weight certificate, weight list) — документ, що посві-

дчує відповідність ваги вантажу вазі, вказаній в інших товарних документах — комерційномурахунку, коносаменті, сертифікаті страхування.

Сертифікат ваги оформляється експортером або незалежною організацією.

Сертифікат ваги може являти собою самостійний документ або завірений незалежною організацією примірник пакувального листа.

Сертифікат кінцевого споживача (end-user certificate) — доку-

мент, що посвідчує місце встановлення (використання) і мету кінцевого використання товарів, що підлягають державному експортному контролю і гарантує, що цей товар не буде використаний в інших цілях, ніж указані в сертифікаті, не буде переданий іншому суб’єкту підприємницької діяльності на території України чи реекспортований без дозволу уповноваженого органу. Сертифікат кінцевого споживача може також засвідчувати прийняття кінцевим споживачем на себе інших гарантій стосовно імпортованого товару в разі, коли це передбачено умовами зовнішньоекономічного договору (контракту) або вимогами державекспортерів товарів.

Державний експортний контроль являє собою комплекс заходів, що здійснюються державними органами для забезпечення державного контролю міжнародних передач контрольованих товарів, їх використання у відповідності з міжнародними зобов’язаннями країни експортера й інтересам національної безпеки.

До товарів, що підлягають державному експортному контролю,

належать:

товари військового призначення, міжнародні передачі яких підлягають державному контролю;

вироби ракетної техніки, а також обладнання, матеріали і технології, що використовуються у створенні ракетної зброї;

ядерні матеріали, технології, обладнання, установки, спеціальні неядерні матеріали, а також обладнання, матеріали і технології подвійного використання, що належать до ядерної діяльності і можуть бути використані для створення ядерної зброї;

окремі види виробів, обладнання, матеріалів, програмного забезпечення і технологій, які можуть використовуватися для створення озброєнь, військової чи спеціальної техніки;

85

хімікати, обладнання та технології, які можуть бути використані для створення хімічної зброї;

збудники хвороб (патогенів) людини, тварин і рослин, їх генетично змінені форми, фрагменти генетичного матеріалу, обладнання і технології, які можуть бути використані для створення бактеріологічної(біологічної) і токсичної зброї.

Сертифікат кінцевого споживача оформляється особою, яка здійснює використання імпортованих товарів для власних потреб.

Сертифікат кінцевого споживача потрібен експортеру для отримання дозволу на експорт товарів, що підлягають державному експортному контролю.

Використовуються два основні типи сертифікатів кінцевого спожи-

вача:

сертифікат, що засвідчує зобов’язання щодо реекспорту і мир-

ного використання («соmmitment concerning ге-ехрогt аnd peaceful use»

сегtificate), — для товарів, що використовуютьсяцивільними кінцевими

споживачами;

сертифікат, що засвідчує кінцеве використаннятовару («declaration of end use» сегtificate), — для товарів, що використовуються військовими кінцевими споживачами.

В Україні видачу дозволів на експорт товарів, що підлягають державному експортному контролю, а також контроль за дотриманням кінцевими споживачами гарантій, заявлених у сертифікаті кінцевого споживача, здійснює Державна служба експортного контролю України (Держекспортконтроль).

Міжнародний імпортний сертифікат (international import certificate) — документ, що підтверджує зобов’язання імпортера імпортувати товари, які підлягають державному експортному контролю в країні експортера, а у випадку, коли товари не будуть імпортовані, не направляти їх в інше місце без дозволу уповноваженого органу країниімпортера.

Міжнародний імпортний сертифікат вимагається в тих випадках, коли законодавством країни-експортера передбачене обов’язкове представлення такого сертифікату для отримання експортної ліцензії на продаж за кордон товарів, що підлягають державному експортному контролю.

Міжнародний імпортний сертифікат видається уповноваженим державним органом країни імпортера в разі надходження вимоги про його представлення від іноземного експортера чи вповноваженого державного органу країни-експортера.

В Україні видачу міжнародних імпортних сертифікатів здійснює Держекспортконтроль.

Сертифікат підтвердження доставки (delivery verification certificate) — документ, який підтверджує, що вказаний у ньому товар імпортований до України та прийнятий під режим експортного контролю України.

86

Оформлення та видача сертифіката підтвердження доставки здійснюється уповноваженим державним органом за заявою імпортера. В Україні сертифікати підтвердження доставки видаються Державною митною службою.

Сертифікати підтвердження доставки видаються тільки на імпортовані в Україну товари, на які Держекспортконтролем видано міжнародні імпортні сертифікати чи інші документи.

Сертифікат підтвердження доставки видається імпортерові лише в тому разі, якщо цього вимагає експортер товарів.

Сертифікат виробника (certificate of manufacture) — документ,

який посвідчує, що товари, які є предметом зовнішньоекономічного договору, вироблено та передано експортеру.

87

Додаток 2.4

Ліцензування експорту й імпорту товарів в Україні

В Україні видача ліцензій здійснюється Міністерством економіки і з питань європейської інтеграції України або в межах наданих їм повноважень Міністерством економіки Автономної Республіки Крим, відповідними підрозділами обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, щорічно затверджується постановами Кабінету Міністрів України.

Крім того, ліцензування експорту та імпорту окремих товарів може запроваджуватися наказами Міністерства економіки і з питань європейської інтеграції України, що видаються на підставі рішень Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Такі рішення приймаються Міжвідомчою комісією в порядку, передбаченому Законом України «Про застосування спеціальних заходів відносно імпорту в Україну» від 22.12.98

р. за № 332-ХIV.

Крім ліцензій, що видаються Міністерством економіки і з питань європейської інтеграції України, для міжнародних перевезень окремих видів товарів потрібен також дозвіл інших органів виконавчої влади, зокрема:

Державної служби експортного контролю України;

Міністерства екології та природних ресурсів України;

Міністерства охорони здоров’я України;

Державного гомологічного центру при Міністерстві фінансів України;

Міністерства культури України;

Державної митної служби України.

Державна служба експортного контролю України видає дозволи

(висновки) на міжнародну передачу товарів, що підлягають державному експортному контролю.

До товарів, міжнародна передача яких підлягає державному експортному контролю, належать:

товари, що стосуються ядерної діяльності, а також товари, які можуть бути використані у створенні ядерної зброї;

товари, які можуть бути використані для створення хімічної, бактеріологічної (біологічної) і токсичної зброї;

вироби ракетної техніки, обладнання, матеріалів і технологій, зокрема після відповідного доопрацювання, які використовуються або можуть бути використані для створення ракетної зброї;

товари військового призначення;

товари подвійного призначення;

джерела іонізуючого випромінювання.

88

Дозвіл на право здійснення міжнародних передач товарів — доку-

мент, що посвідчує право на міжнародне переміщення (експорт або імпорт) товарів, що підлягають державному експортному контролю.

Дозвіл є підставою для прийняття товару, що підлягає експортному контролю, до прикордонного контролю і митного оформлення.

Залежно від обсягу ввірених прав розрізняють:

генеральний дозвіл — документ, що посвідчує право на здійснення експорту чи імпорту товарів з визначенням особливих умов поставки, країни (групи країн) призначення (походження), і є чинним протягом певного часу;

разовий дозвіл — документ, що має іменний характері засвідчує право на здійснення експорту, імпорту або транзиту товарів з визначенням кількості і вартості, особливих умов поставки, імпортера (експортера), країни призначення (походження), і є чинним протягом певного часу, необхідного для здійснення заявленої операції відповідно до умов окремого контракту.

В окремих випадках такі дозволи можуть бути надані за рішенням Кабінету Міністрів України або Ради національної безпеки та оборони України.

Висновок про право здійснення міжнародних передач товарів — до-

кумент, що засвідчує право на міжнародне переміщення (крім експорту чи імпорту) товарів, які підлягають державному експортному контролю.

Залежно від обсягу ввірених прав розрізняють:

генеральний висновок — документ, що посвідчує право на здійснення міжнародного переміщення (крім експорту або імпорту) товарів з визначенням особливих умов поставки, країни (групи країн) призна-

чення (походження), і є дійсним протягом визначеного часу; разовий висновок — документ, що має іменний характер і засвід-

чує право на здійснення міжнародного переміщення (крім експорту чи імпорту) товарів з визначенням кількості та вартості, особливих умов поставки, імпортера (експортера), країни призначення (походження), і є чинним протягом певного часу, необхідного для здійснення заявленої операції відповідно до умов окремого договору.

Залежно від виду міжнародного переміщення, право на яке засвідчує висновок, розрізняють:

висновок про тимчасовий вивіз товарів;

висновок про тимчасовий ввіз товарів;

висновок про здійснення транзиту товарів.

Міністерство екології та природних ресурсів України видає до-

зволи (сертифікати) на переміщення через державний кордон України:

радіоактивних і таких, що розщепляються, матеріалів;

зразків дикої фауни і флори, яким загрожує зникнення, і які є об’єктами регулювання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори;

об’єктів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України;

89

зоологічних, ботанічних і мінералогічних колекцій;

незареєстрованихпестицидівіагрохімікатівіноземноговиробництва;

товарів, що були в ужитку.

Міністерство охорони здоров’я України видає документи, пред-

ставлення яких є обов’язковим у разі:

ввозу виробів медичного призначення;

ввозу та вивозу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

ввозу вантажів, що підлягають санітарно-епідеміологічному нагляду.

Митне оформлення виробів медичного призначення, що ввозяться в

Україну, дозволяється за умови представлення одного зтаких документів: свідоцтва про державну реєстрацію виробів медичного призна-

чення; підтвердження державної реєстрації виробів медичного призна-

чення; одноразового дозволу на ввезення на митну територію України

незареєстрованих виробів медичного призначення.

Перелік видів виробів медичного призначення, що підлягають державній реєстрації в Україні, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 26.09.00 р. за № 229 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 10.09.01 р. за № 365).

Перелік підстав для видачі дозволів на ввіз на митну територію України незареєстрованих виробів медичного призначення, викладений у Порядку надання одноразового дозволу на ввіз на митну територію України незареєстрованих виробів медичного призначення, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від

12.01.01 р. за № 10.

Ввіз і вивіз наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсо-

рів здійснюється підприємствами за умови отримання сертифіката на кожну окрему операцію, який видається Комітетом з контролю за наркотиками при Міністерстві охорони здоров’я. Видача сертифіката здійснюється за погодженням зі Службою безпеки України.

Порядок видачі сертифікатів на ввезення в Україну і вивезення з неї наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 3.02.1997 р. за № 146.

При ввозі на митну територію України вантажів, що підлягають санітарно-епідеміологічному нагляду, представлення в пункті пропуску через державний кордон України висновку державної санітарногігієнічної експертизи вимагається в разі відсутності в товаросупроводжувальних документах даних про безпечність вантажу для здоров’я населення, а також у випадках, передбачених міждержавними договорами і законодавством України.

До вантажів, що підлягають санітарно-епідеміологічному нагляду, належать транспортні засоби, вантажі, продукція, сировина, зокрема продовольча, сировина для лікарських засобів, харчові продукти, пред-

90

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]