Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

shemet_intern_rozrah_valyut_oper_09

.pdf
Скачиваний:
619
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.83 Mб
Скачать

для виконання платежу за покритим акредитивом з розміщенням покриття в іноземному банку:

Дт 2602 «Кошти в розрахунках суб’єктів господарської діяльності»;

Кт 1511 «Гарантійні депозити та грошове покриття в інших банках».

Після проведення оплати співробітник відділу імпортних акредитивів під розписку видає документи наказодавцю акредитива.

Утих випадках, коли співробітник банку-емітента, перевіряючи отримані від іноземного банку документи, виявив будь-які розходження, він сповіщає про це телексом або системою SWIFT іноземний банк і одразу запитує наказодавця акредитива про їх оплату, при цьому документи надсилаються наказодавцеві зі спеціальним супровідним листом, у якому по графах вказано виявлені розходження, з проханням ретельно перевірити документи і протягом встановленого розумного терміну дати відповідь відносно їх оплати. Документи з розходженнями, як правило, не видаються організації-наказодавцю акредитива, але можуть бути пред’явлені копії документів для акцепту (щоб клієнт міг ознайомитися з документами та прийняти рішення). Альтернативою є видача документів під генеральне зобов’язання даної організації, тобто під спеціальний лист, складений на фірмовому бланку, за підписами двох уповноважених осіб, з печаткою, із зобов’язанням повернути документи в банк на першу вимогу.

Уразі неодержання відповіді від наказодавця у встановлений термін до нього робиться повторний запит відносно оплати документів, а на адресу іноземного банку надсилається проміжна телеграма з інформацією про ці дії. У разі відмови наказодавця від оплати документів з розходженнями ці документи повертаються наказодавцем до банку з листом, у якому викладено мотиви відмови від їх оплати для наступної відсилки на адресу іноземного банку для коригування. Після внесення іноземним банком необхідних виправлень і доповнень у документи він заново надсилає їх на адресу банку-емітента для оплати. Банк-емітент має право оплатити документи з розходженнями тільки після отримання письмової згоди наказодавця акредитива щодо їх оплати, на основі якої і здійснюється оплата документів звичайним порядком.

Виконання акредитива банком, що авізує. У разі, коли бан-

ком-виконавцем є авізуючий банк, можливі кілька видів оплати документів залежно від того, який метод оплати відображено в умовах акредитиву.

171

При платежах у дебет рахунку, тобто коли рамбурсні умови акредитива передбачають оплату документів банком-виконавцем за допомогою дебетування рахунка банку-емітента у себе в міру одержання документів од бенефіціара, іноземний банк ретельно перевіряє подані до оплати документи і, встановивши їх цілковиту відповідність умовам акредитива, виплачує потрібну суму бенефіціару, а самі документи надсилає на адресу банку-емітента із супровідним дебетовим авізо із зазначенням суми документів і терміну валютування. Співробітник банку-емітента, отримавши і перевіривши ці документи, робить необхідні бухгалтерські записи на відповідних балансових рахунках, указуючи по дебету номер акредитивного рахунку, а по кредиту — номер відповідного кореспондентського рахунку, який банк-емітент має у банкувиконавці, що вислав документи. У спеціальній графі меморіального ордеру проставляється термін валютування, вказаний у дебетовому авізо виконуючого банку; у разі, якщо він не проставлений, строком валютування вважається дата виписки дебетового авізо іноземним банком.

Якщо під час перевірки документів співробітник банку-вико- навця виявив у них якісь розходження, він дебетує рахунок бан- ку-емітента у себе умовно, під гарантію бенефіціара, про що сповіщає банку-емітенту з проханням зняти умовність із виплати. Отримавши такі документи, співробітник банку-емітента робить відповідне проведення по балансових рахунках вищевказаним порядком і відразу запитує наказодавця акредитива відносно зняття умовності з виплати. Після одержання згоди наказодавця акредитива на безумовну оплату документів на адресу іноземного банку скеровується лист або телеграма з вказівкою зняти умовність з виплати. У разі, якщо банк-виконавець, помітивши в документах розходження з умовами акредитиву, не має від бенефіціара гарантії на здійснення умовного платежу чи виконувати умовні платежі за акредитивом, він надсилає на адресу бан- ку-емітента отримані від бенефіціара документи з розходженнями із супровідним авізо, в якому перелічує виявлені розходження та просить згоди банку-емітента на оплату документів. Співробітник банку-емітента запитує наказодавця акредитива відносно оплати цих документів і здійснює платіж лише після одержання згоди наказодавця на їх оплату. Тоді банк-емітент надсилає на адресу виконуючого банку телеграфне платіжне доручення чи послання системою SWIFT на оплату цих документів. Одночасно проводиться бухгалтерський запис по балансових рахунках із зазначенням строку валютування. (У цьому разі отримане від іно-

172

земного банку дебетове авізо служить лише підтвердженням платежу з боку банку-виконавця на користь бенефіціара).

Різновидом виконання акредитивів із платежем у дебет рахунку є оплата з телеграфним рамбурсом на третій банк. В цьому випадку в своїх платіжних інструкціях під час відкриття акредитива банк-емітент уповноважує виконуючий банк в міру здійснення платежів з акредитиву рамбурсуватися телеграфом на третій банк, конкретно вказаний ним, у якому банк-емітент тримає кореспондентський рахунок. При цьому банк-емітент у момент відкриття акредитива скеровує на адресу банку, на який виставляється рамбурс із даного акредитива, телеграфне (або SWIFT) повідомлення відносно відкриття даного акредитива, вказуючи його номер, назву авізуючого банку, термін дії акредитива, і уповноважує даний банк на першу вимогу авізуючого банку виконати, власне, його рамбурсну вимогу за допомогою дебетування рахунку банку-емітента в банку, на який виставлено рамбурс.

У разі умовного платежу банк-емітент дає дозвіл авізуючому банку здійснити рамбурс на третій банк тільки після отримання позитивної відповіді від наказодавця акредитива. За такого варіанту виконання акредитива співробітник банку-емітента проводить відповідні бухгалтерські записи, при цьому по дебету вказується акредитивний рахунок, а по кредиту рахунок «Ностро», який банк-емітент тримає в іноземному банку, на який виставлено рамбурс. Банківські витрати оплачуються згідно з умовами акредитива.

Ще одним способом платежу за акредитивом є платіж із те-

леграфним рамбурсом на банк-емітент. У цьому разі банк, що авізує, є також виконувачем і несе всю відповідальність за перевірку правильності представлених бенефіціаром до оплати документів. Ретельно перевіривши представлені документи і не виявивши в них відхилень од умов акредитива, співробітник банкувиконавця висилає на адресу банку-емітента заключовану телеграму або повідомлення системою SWIFT із зазначенням, що документи, представлені бенефіціаром до оплати, повністю відповідають умовам акредитива та надіслані на адресу банку-емітента спеціальною замовною поштою, щоб на власний розсуд, переказати покриття з даного платежу в той чи той банк, у якому банквиконавець має кореспондентський рахунок. За бажанням банкувиконавця кошти можуть бути зараховані також на рахунок «Лоро», який банк-виконавець тримає у банку-емітенті.

Отримавши такий ключований телекс або повідомлення системою SWIFT, співробітник відділу імпортних акредитивів банку-

173

емітента передовсім перевіряє в телеграмі наявність штампа групи переказного ключа відділу телекса «Ключ вірний», що означає правильність закодованої іноземним банком суми, а потім — наявність повідомлення про те, що документи представлено бенефіціаром у повній відповідності до умов акредитива. У разі відсутності одного із цих реквізитів скеровується телеграфний запит на адресу банку-виконавця з проханням його підтвердити, платіж у жодному разі не здійснюється до одержання належної відповіді від банку-виконавця. Якщо документи надійшли раніше очікуваної відповіді, співробітник відділу імпортних акредитивів зобов’язаний їх перевірити і здійснити платіж, не очікуючи відповіді від ба- нку-виконавця. Якщо рамбурсна вимога надіслана на адресу бан- ку-емітента системою SWIFT за формою № 754, додаткове повідомлення про повну відповідність представлених документів умовам акредитива не вимагається, позаяк дана форма передбачає, що документи цілковито відповідають умовам акредитива. Крім того, всі повідомлення системою SWIFT не передбачають додаткового кодування суми та проставляння штампу «Ключ вірний», оскільки сама система SWIFT містить під час складання та відсилання повідомлень автоматичне кодування всіх згаданих у посланнях сум. Отже, одержавши таке телекомунікаційне повідомлення і впевнившись у його правильному оформленні, співробітник відділу імпортних акредитивів негайно передає його в роботу. Якщо послання надійшло системою SWIFT зі спотворенням, з апарату даної системи, яким було прийнято це послання, негайно знімається дублікат без спотворень, і платіж здійснюється на його основі. Оскільки даний спосіб платежу за імпортними акредитивами є дуже терміновим, співробітник відділу імпортних акредитивів для запобігання будь-якій затримці платежу зі свого боку повинен обробляти отримане телекомунікаційне повідомлення якомога швидше, наприклад, протягом одного робочого дня. У внутрішньому бухгалтерському обліку робляться такі записи по рахунках на суму оплачуваних документів: по дебету вказується акредитивний рахунок, а по кредиту — номер рахунку банкукореспондента, через який здійснюється даний платіж; у разі оплати комісії і витрат за рахунок наказодавця акредитива їх сума списується з його поточного рахунку. Телекомунікаційні витрати стягуються з наказодавця акредитива у такий самий спосіб, як і комісія банку-емітента за здійснення даної операції, і робиться відповідне бухгалтерське проведення: по дебету вказується номер рахунку накладних витрат наказодавця акредитива, а по кредиту проставляється рахунок доходів банку.

174

Якщо всі витрати за акредитивом передбачені до оплати за рахунок бенефіціара, нарахована співробітником банку-емітента сума комісії і витрат віднімається від суми платежу та зараховується на рахунок доходів банку. За аналогією з платежем у ході документарного рамбурсу на адресу іноземного банку надсилається телекомунікаційне платіжне доручення із зазначенням суми платежу, терміну валютування, назви банку бенефіціара. Після відсилання такого документа співробітник відділу імпортних акредитивів тримає даний платіж на контролі до отримання документів од банку-виконавця. Отримавши та перевіривши документи і впевнившись у їх цілковитій відповідності умовам акредитива, співробітник відділу імпортних акредитивів передає документи під розписку наказодавцю акредитива, після чого всі матеріали з даного платежу збираються в досьє акредитива; після цього операція вважається завершеною.

У разі коли, перевіряючи документи, співробітник відділу імпортних акредитивів помітив якісь відхилення від умов акредитива, він запитує наказодавця акредитива відносно підтвердження ним оплати документів із розходженнями. При цьому документи скеровуються йому із супровідним листом спеціальної форми із зазначенням розходжень. (Особлива увага звертається на те, що ці розходження були виявлені співробітником банкуемітента після отримання документів, оплачених на основі телекомунікаційного повідомлення іноземного банку про відповідність документів умовам акредитива). Співробітник відділу імпортних акредитивів тримає на контролі дане питання до одержання відповіді від наказодавця акредитива. Якщо відповідь позитивна, на адресу банку-виконавця надсилається відповідна інформація. А якщо наказодавець акредитива не згоден акцептувати документи з наявними розходженнями, він повертає їх до банку-емітента для того, щоб цей банк відіслав документи на доопрацювання у банк-виконавець з проханням внести в них необхідні корективи чи відновити на акредитиві оплачену під ці документи суму.

Якщо документи зазнали псування або загубилися в дорозі, банк-емітент просить іноземний банк вислати їх дублікати, а наказодавця акредитива дати згоду на акцепт документів за дублікатами без жодних претензій з боку останнього, оскільки банки жодною мірою не є відповідальними за псування і пропажу, затримку документів у дорозі, спотворення чи інші помилки, які виникли в результаті передачі повідомлень каналами телекомунікаційного зв’язку. Якщо дублікати документів за зовнішніми

175

ознаками відповідають умовам акредитива, наказодавець підтверджує свою згоду на прийом до оплати дублікатів документів, про що співробітник відділу імпортних акредитивів повідомляє іноземному банку. Коли наказодавець акредитива не згоден на оплату документів за дублікатами через наявність якихось недотримань умов акредитива, вони повертаються на доопрацювання в іноземний банк згідно зі звичайною банківською практикою. Особливо слід наголосити, що банки працюють лише з документами, але не з товарами; все рекламаційне листування щодо комплектності і якості товару ведуть між собою безпосередньо учасники зовнішньоторговельної угоди — партнери за контрактом — експортер та імпортер.

Виконання акредитивів, відкритих із розстрочкою плате-

жу. Якщо за способом виконання акредитива передбачений платіж із розстрочкою у встановлені умовами акредитива строки, то під час відкриття акредитива банк-емітент уповноважує іноземний банк у міру отримання документів і після їх перевірки вказувати в супровідному авізо, з яким ці документи висилаються ним на адресу банку-емітента, термін погашення комерційного кредиту виходячи з встановлених умовами акредитиву термінів. Сума відсотків за кредит включається бенефіціаром до рахунку за ставкою, встановленою ним під час укладання контракту з імпортером — наказодавцем акредитива.

Одержавши і перевіривши документи, співробітник відділу імпортних акредитивів банку-емітента направляє їх наказодавцю акредитива з листом, у якому прохання перевірити їх особливо ретельно, позаяк суми процентів за кредит нараховуються бенефіціаром за ставкою, відомою лише партнерам з укладання контракту — імпортеру й експортеру, — і не можуть бути перевірені співробітником банку. Отримавши від наказодавця акредитива згоду на оплату документів у сумі і в строки, вказані іноземним банком, співробітник відділу імпортних акредитивів надсилає на адресу іноземного банку телекомунікаційне повідомлення з підтвердженням суми документів і терміну їх оплати. Якщо строк погашення кредиту припадає на вихідний день, строк оплати згідно з міжнародною банківською практикою переноситься на наступний робочий день. Співробітник відділу імпортних акредитивів заводить строкову картотеку, в яку ставить спеціальні кредитні картки із зазначенням суми документів і термін погашення кредиту в хронологічному порядку. У момент настання терміну погашення кредиту співробітник відділу імпортних акредитивів здійснює платіж звичайним порядком, вилучаючи дану картку із картотеки.

176

За два робочих дні до настання строку погашення комерційного кредиту сума, яка підлягає оплаті, списується з акредитивного рахунка і записується на кореспондентський рахунок іноземного банку, через який було відкрито акредитив, із зазначенням терміну валютування, який відповідає строку погашення комерційного кредиту. На адресу іноземного банку надсилається відповідне телекомунікаційне платіжне доручення. Співробітник відділу імпортних акредитивів повинен ретельно слідкувати за здійсненням усіх платежів учасно й не допускати затримки, позаяк це тягне за собою втрату процентів для бенефіціара або іноземного банкувиконавця, причому ці збитки повинен відшкодувати банкемітент, який є відповідальним за своєчасне та чітке виконання платежів за всіма своїми зобов’язаннями.

Виконання транзитних акредитивів. Одним із видів імпор-

тних акредитивів є транзитні акредитиви. Вони можуть авізуватися, підтверджуватися і виконуватися уповноваженими банками за дорученням іноземних банків-кореспондентів, які відкривають ці акредитиви в інших країнах. Як правило, транзитні акредитиви авізуються по телеграфу за рахунок іноземного банку-емітента, який також оплачує комісійні та інші витрати банку, що авізує. Підтвердження і виконання транзитних акредитивів слід здійснювати лише в особливих випадках, наприклад, за умови надання уповноваженому банку з боку банку-емітента попереднього валютного покриття. У разі задоволення рамбурсної вимоги банку бенефіціара, тобто здійснення платежу по транзитному акредитиву співробітник відділу імпортних акредитивів банку, що авізує, перевіряє справжність рамбурсної вимоги, яка надійшла, за телеграфним ключем і її відповідність рамбурсним інструкціям, отриманим од банку-емітента коли відкривався акредитив. На адресу банку бенефіціара скеровується телекомунікаційне платіжне доручення із зазначенням суми платежу і терміну валютування. У процесі бухгалтерського оформлення операції платіж проводиться за допомогою дебетування рахунку валютного покриття або рахунку «Лоро» банку-емітента і кредитування рахунку банку бенефіціара. При цьому сума рамбурсної вимоги не має перевищувати залишок коштів на рахунку валютного покриття чи на відповідному рахунку «Лоро», в противному разі співробітник відділу імпортних акредитивів здійснює оплату в межах залишку коштів на цих рахунках, а відносно оплати перевитрати запитує банк-емітент. На завершення операції з транзитним акредитивом суми невикористаних залишків повертаються банкуемітенту з телеграфним сповіщенням йому про це.

177

Перевірка банками документів з метою виявлення можли-

вих розходжень. Як уже зазначалося, банки, які виконують акредитиви, повинні особливо ретельно перевіряти документи, подані бенефіціаром для оплати за акредитивами, і всі їх умови. Коли акредитив виконується іноземним банком-ремітентом, ця установа несе повну відповідальність за комплектність документів, правильність їх оформлення бенефіціаром, чіткість зазначених у них реквізитів, тобто за повну відповідність їх умовам акредитива. Під час перевірки за зовнішніми ознаками документів банки особливу увагу звертають на комплектність документів, тобто наявність усіх передбачених умовами акредитива документів у необхідній кількості примірників. Перевіряються також:

правильність оформлення кожного документа і його відповідність умовам акредитива, тобто наявність у кожному виді документів усіх передбачених умовам акредитива реквізитів, печаток, штампів і підписів, а також відсутність слідів підробки, підчистки, перекручень;

наявні в документах цифрові дані, щоб упевнитися, що вони відповідають умовам акредитива і не мають жодних суперечностей між собою та виставлені в покриття саме того товару, який передбачений умовами акредитива;

чи в усіх документах однаково вказано пакувальне маркування, кількість місць, вагові характеристики;

чи ще є чинним акредитив і чи дотримано граничного терміну відвантаження (якщо його було визначено).

Ретельній перевірці піддаються транспортний документ, комерційний рахунок і страховий документ. Щодо представленого до оплати транспортного документа — особлива увага звертається на його відповідність умовам акредитиву в тих пунктах, які стосуються умов поставки товару і дати його виписки. Співробітник банку-виконавця вимагає, щоб пункт призначення товару, термін від дати виписки транспортного документа до дати подання документів у банк, а також строки відвантаження товару суворо відповідали умовам акредитива.

У комерційному рахунку сума рахунка в валюті, опис товару, ціна товару, вартість за одиницю товару, кількість товару, номер контракту повинні точно відповідати умовам акредитива. Комерційні рахунки виписуються бенефіціаром на ім’я наказодавця акредитива; сума комерційного рахунка не має перевищувати суму акредитива.

Перевіряючи представлений страховий документ, співробітник банку звертає увагу на всі необхідні печатки і підписи уповноважених осіб страхових компаній, морських страхувальників або їх

178

агентів. Особливо слід відзначити, що в страховому документі має бути чітко вказано, з якої дати страхування вступає в силу — з дати навантаження товару на борт судна, або з дати відправки товару, або з дати прийняття товару до перевезення, тобто страхові документи датуються не пізніше настання цих моментів.

У разі, якщо серед представлених до оплати документів є не передбачені умовами акредитива, співробітник банку-виконавця ретельно перевіряє документи, які відповідають умовам акредитива, здійснює платіж, повідомляє банк-емітент про те, що бенефіціар подав до оплати додаткові документи, за які банк-виконавець відповідальності не несе, і скеровує їх на розгляд у банк-емітент одночасно з необхідними за акредитивом документами.

При перевірці співробітником банку-виконавця документів, представлених бенефіціаром до оплати з акредитива, можуть бути виявлені ті чи ті розходження з умовами акредитива або між собою. Такими розходженнями є неправильно оформлені транспортні документи; відсутність у транспортному документі вказування про оплату фрахту чи інших транспортних витрат, недостатність суми страхування в страховому полісі або вступ в силу страхування пізніше дати відвантаження товару; опис товару, а також невідповідність його ваги та ціни в рахунку умовам акредитива; в рахунку вказані витрати, не передбачені умовами акредитиву, або якщо не представлено оригінали деяких документів або необхідна кількість їх копій. Банк-виконавець не може прийняти такі документи до роботи. У разі, якщо виконуючим банком є іноземний банк, співробітник відділу експортних акредитивів даної установи негайно повертає такі документи бенефіціару на доопрацювання для переоформлення зі спеціальним листом, вказуючи всі виявлені розходження. Також повертаються на доопрацювання бенефіціару і документи, подані до оплати по закінченні строку дії акредитива.

Одним з можливих розходжень є перевитрата суми акредитива. Якщо акредитив був відкритий з толерансом, тобто перевищенням оплати з нього в межах визначеної умовами акредитива суми відхилення (наприклад, 10 % вартості товару), сума перевитрати може бути оплачена в цих розмірах з рахунку наказодавця акредитива автоматично, але тільки якщо документи цілком відповідають умовам акредитива. У протилежному разі навіть за дотримання всіх інших умов акредитива співробітник банкувиконавця здійснює оплату документів у межах залишку коштів на акредитиві, а відносно оплати перевитрати запитує наказодавця акредитива. Останній може дати згоду на оплату перевитрати

179

зі свого рахунка в банку-емітенті, з якого був оплачений акредитив, або збільшити суму акредитива на оплату перевитрати, або інструктувати банк-емітент поінформувати авізуючий банк відносно передачі документів, які покривають суму перевитрати, для оплати на базі інкасо, або відмовитися від оплати перевитрати і за посередництва банку-емітента і банку, що авізує, повернути бенефіціару без оплати документи, які покривають суму перевитрати. Банки діють у повній відповідності з інструкціями наказодавця акредитива стосовно вищевикладеного.

У разі, якщо переоформлення документів через розходження з умовами акредитива, виявленими співробітником банку-виконав- ця, неможливе в силу тих або інших причин, бенефіціар на власний розсуд може використати кілька способів урегулювання наявних у документах розходжень:

1)негайно зв’язується з наказодавцем акредитива і просить його уповноважити банк-емітент внести в умови акредитива ті чи ті зміни, що дозволить привести документи в цілковиту відповідність умовам акредитива (продовжити термін дії акредитива, продовжити строк відвантаження товару, змінити інші умови); можливе також прохання до наказодавця акредитива акцептувати документи з наявними розходженнями;

2)просить банк-виконавець самостійно і за рахунок бенефіціара по телексу або системою SWIFT звернутися до банкуемітента, щоб він вніс необхідні зміни в умови акредитива чи дав згоду наказодавця акредитива на оплату таких документів, не зважаючи на розходження;

3)пропонує банку-виконавцеві під гарантію бенефіціара здійснити умовний платіж, про що виконавець сповіщає банкуемітенту із зобов’язанням на першу вимогу наказодавця акредитива задовольнити за рахунок бенефіціара всі можливі претензії;

4)інструктує банк-виконавець щодо надіслання документів з розходженнями на адресу банку-емітента без оплати — на схвалення, щоб банк-емітент, передаючи такі документи наказодавцю акредитива, уповноважив його самостійно вирішити питання відносно їх оплати.

Банк-емітент має право висунути претензію банку-виконав- цеві у зв’язку з розходженнями в документах і вимагати повернення виплаченої бенефіціару суми тільки за умови виконання ним положень Уніфікованих правил у чинній редакції, яка передбачає тримати документи в розпорядженні банка-емітента до повного завершення оплати представлених паперів або до зняття умовності з виплати. При цьому банк-емітент втрачає право ви-

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]