Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

shemet_intern_rozrah_valyut_oper_09

.pdf
Скачиваний:
619
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.83 Mб
Скачать

для одержання готівки зі свого банківського рахунку в спеціальних банкоматах.

Довідка

Платіжні картки як носії електронної інформації

Усі картки виготовляють зі спеціальної пластмаси, більшість їх має стандартний розмір: приблизно 53,9 х 85,6 мм, завтовшки близько 0,76 мм.

Як носії електронної інформації платіжні картки поділяють на картки з магнітною смугою та картки з чипом (мікросхемою). Перші називають магнітними, другі — смарт-картами (smart carts), «розумними». На магнітній картці записано дані власника й інформацію про те, в який банк звертатися для списання необхідної суми за товар чи послугу. Тобто вона не містить інформації про суму, яка є на рахунку. Смарт-картка зберігає в собі зашифровану інформацію про збережену на ній сумі. Нині поширенішими є магнітні картки, однак, як твердять фахівці, майбутнє — за смарт-картками.

Картки можна також розрізнити за методом нанесення на них ідентифікаційної інформації (ім’я власника, номер картки, термін дії тощо). Цю інформацію може бути нанесено рельєфним шрифтом (витиснено) спеціальним апаратом ембосером (embosser), тоді ця картка — ембосована. На неембосованих ідентифікаційну інформацію випалюють, зазвичай такі картки призначені лише для електронного використання (напри-

клад, VISA Electron).

Зовнішній вигляд пластикової картки зображено на рис. 3.4. Нині більшість банків пропонує відкриття карткових рахунків. Для того, щоб відкрити такий рахунок у нашій державі, громадянинові України потрібно лише пред’явити паспорт (якщо картка міжнародна — закордонний) та ідентифікаційний код. Інші документи: угода, правила користування пластиковими картками та бланк заяви на відкриття рахунку — вам нададуть у банку. Відкрити рахунок можуть усі громадяни після досягнення 16 років, а також діти від 14 років з дозволу бать-

ків і в їхній присутності.

Плата за відкриття картки та її підтримку залежить од типу картки, послуг i тарифів, які пропонують банки, іноді цю послугу надають безплатно.

Будь-яка картка має термін дії рік-півтора (його зазначено на картці), після закінчення якого стає непридатною для використання, i її потрібно переоформляти. Під час переоформлення рахунок може залишатися тим самим.

Платіжні пластикові картки поділяють за територією їхньої дії (локальні та міжнародні), за валютою внеску (в національній,

111

іноземній валюті; мультивалютні, які обслуговують одразу кілька рахунків у різних валютах), та на кредитні й дебетні.

Рис. 3.4. Оформлення пластикової картки

Користуючись кредитною карткою, клієнт має змогу отримати в банку обмежений кредит у разі оплати карткою товарів або послуг, вартість яких перевищує залишок на його банківському рахунку. Виданий кредит він погашає пізніше. Дебетні картки дозволяють клієнтові банку одержувати готівку в банкоматах та оплачувати свої покупки лише в межах суми, яка є на картрахунку. І на це слід звертати увагу, адже поняття «кредитні картки» помилково застосовують до всіх банківських пластикових карток.

І кредитні, й дебетні картки можуть бути індивідуальними та корпоративними. Індивідуальні картки (Customer cards) — лише фізичним особам, корпоративні — тільки компаніям (організаціям). Корпоративна картка прив’язана до рахунку компанії, її оформляють лише на співробітника компанії. Компанія може лі-

112

мітувати картку. У такому разі її власникові встановлюють межу використання коштів із рахунку компанії. А якщо ліміту не встановлено, власник картки може розпоряджатися всією сумою (компанії), яка є на рахунку (прив’язаному до певної картки).

Картки класифікують і за приналежністю до платіжних систем та асоціацій, у рамках яких відбувається їх обслуговування. Найпоширенішими є картки глобальних систем: VISA, EuroCard/ MasterCard і American Express (AMEX).

Деякі платіжні системи виготовляють лише картки визначено-

го типу. Наприклад, American Express і Diners Club — тільки кре-

дитні картки, а інші менш відомі системи (зокрема ті, які працюють у межах однієї країни) не ризикують «зв’язуватися» з кредитними картками, відтак випускають дебетні. VISA та EuroCard/MasterCard працюють в обох напрямах.

Окрім цього, кожна система передбачає розподіл на класи та підкласи. Зокрема, у карток VISA є два основні класи — це

Classic і Gold. У MasterCard — Standart і Gold, American Express

— Mass і Gold. Суттєва відмінність класів — розмір страхового депозиту, який потрібно внести, щоб її отримати, решта — питання престижу. Усередині кожного із зазначених класів картки можуть поділяти ще на низку підкласів.

3.2.4. Платіжні картки в Україні

Загальні засади емісії та здійснення операцій із застосуванням платіжних карток регулюються нормами законів України «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 19.04.2005 за № 137 із змінами (далі — Положення), іншими законодавчими актами України.

Відповідно до Положення встановлено порядок здійснення банками емісії платіжних карток, визначено операції, що здійснюються з їх застосуванням, і порядок розрахунків за цими операціями, а також установлено загальні вимоги до внутрішньодержавних платіжних систем, що створюються та функціонують в Україні. Визначено також особливості застосування платіжних карток внутрішньодержавних і міжнародних платіжних систем.

113

На території України застосовуються платіжні картки, емітовані членами внутрішньодержавних і міжнародних платіжних систем (резидентами та нерезидентами).

Для здійснення емісії та еквайрингу платіжних карток, призначених для застосування в Україні, банки можуть створювати внутрішньодержавні одноемітентні та багатоемітентні платіжні системи.

Для здійснення емісії та еквайрингу платіжних карток, призначених для застосування в Україні та за її межами, банкирезиденти мають право створювати міжнародні платіжні системи чи укладати договори з платіжними організаціями відповідних міжнародних платіжних систем про членство або про участь у цих системах.

Банки — члени платіжних систем, якщо це не суперечить правилам відповідної платіжної системи, можуть укладати договори з іншими банками-резидентами, фінансовими установами — резидентами, що не є членами цих платіжних систем, і торговцями про видачу останніми готівки за платіжними картками через власні каси чи банківські автомати (далі — банкомати).

Банк зобов’язаний у порядку, встановленому законодавством України, ідентифікувати клієнтів, які відкривають карткові та інші рахунки в банку, та держателів платіжних карток, які здійснюють операції з їх використанням за цими рахунками.

Ідентифікація клієнта банку не є обов’язковою під час здійснення кожної операції, якщо клієнт був раніше ідентифікований відповідно до вимог законодавства України, яке регулює відносини у сфері запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Еквайр та емітент зобов’язані проводити моніторинг з метою ідентифікації помилкових і неналежних переказів, суб’єктів таких переказів та вжиття заходів із запобігання чи припинення здійснення зазначених переказів.

Емісія платіжних карток. Емісія платіжних карток у межах України проводиться виключно банками, що уклали договір з платіжною організацією відповідної платіжної системи та отримали її дозвіл на виконання цих операцій (крім одноемітентних внутрішньобанківських платіжних систем).

Платіжна картка є власністю емітента і надається клієнту або його довіреній особі відповідно до умов договору з клієнтом.

Фізичним особам, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, та їх довіреним особам емітент надає особисті платіжні картки, а юридичним особам і фізичним особам — підприємцям

корпоративні платіжні картки.

114

Для обліку коштів за операціями з використанням платіжних карток емітент відкриває клієнтам картрахунки на балансових рахунках, визначених нормативно-правовими актами Національного банку з питань бухгалтерського обліку операцій з використанням платіжних карток у банках України.

Наперед оплачені платіжні картки можуть емітуватися банками виключно для фізичних осіб.

Емітент має право випустити наперед оплачену платіжну картку до замовлення її клієнтом. Наперед оплачена платіжна картка може мати фіксований номінал, щоможе зазначатисяна платіжнійкартці.

Максимальна сума емітованої банком наперед оплаченої платіжної картки, кошти за якою обліковуються на консолідованому рахунку банку, не може перевищувати суму 1000 гривень або її еквівалент в іноземній валюті.

Еквайринг та операції із застосуванням платіжних карток.

Еквайринг — це здійснення розрахунків за операціями, виконаними з використанням пластикових карток у підприємствах торгівлі й сервісу. Еквайринг у межах України здійснюється виключно юридичними особами — резидентами, що уклали договір з платіжною організацією відповідної платіжної системи.

Клієнти та їхні довірені особи застосовують платіжні картки відповідно до умов угоди з емітентом як засіб для таких операцій:

безготівкової плати за товари (послуги), зокрема в системах електронної торгівлі (комерції);

перерахування коштів із своїх картрахунків на інші власні рахунки та на рахунки інших осіб;

одержання готівки в касах банків, інших фінансових установ, торговців і через банкомати.

Наперед оплачені платіжні картки застосовуються їх держателямидлябезготівковоїплатизатовари(послуги) таодержанняготівки.

Операції з платіжними картками здійснюються з урахуванням обмежень, установлених цим Положенням та іншими законодавчими актами України. За допомогою платіжних карток забороняється здійснення інвестицій в Україну та за її межі.

У межах України переказ коштів за операціями, які ініційовані із застосуванням платіжних карток, здійснюється в гривнях.

Держателі корпоративних платіжних карток можуть здійснювати операції з безготівкової оплати товарів (послуг) та одержувати готівку в таких випадках:

одержання готівки в гривнях для здійснення розрахунків, пов’язаних із виробничими (господарськими) потребами, зокрема для оплати витрат на відрядження в межах України з урахуван-

115

ням обмежень, установлених нормативно-правовими актами Національного банку з питань регулювання готівкового обігу, а також чистого доходу фізичними особами — підприємцями;

здійснення розрахунків у безготівковій формі в гривнях, пов’язаних із статутною та господарською діяльністю, витратами представницького характеру, а також витратами на відрядження

вмежах України;

одержання готівки в іноземній валюті за межами України та

вустановленому порядку на території України для оплати витрат на відрядження;

здійснення розрахунків у безготівковій формі в іноземній валюті за межами України, які пов’язані з витратами на відрядження та витратами представницького характеру, а також на оплату експлуатаційних витрат, пов’язаних з утриманням та перебуванням повітряних, морських, автотранспортних засобів за межами України, відповідно до умов Кодексу торговельного мореплавства України, Повітряного кодексу України, Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, Міжнародної конвенції про дорожній рух у розмірах, установлених для вивезення готівкової іноземної валюти нормативно-правовими актами Національного банку, що регулюють переміщення валюти України, іноземної валюти, банківських металів, платіжних документів і платіжних карток через митний кордон України.

Корпоративні платіжні картки не застосовуються для одержання заробітної плати, інших виплат соціального характеру, а також для здійснення розрахунків за зовнішньоторговельними договорами (контрактами).

Правилами платіжної системи можуть бути передбачені також інші обмеження щодо застосування корпоративних платіжних карток.

Держатель платіжної картки зобов’язаний використовувати її відповідно до вимог законодавства України й умов договору, укладеного з емітентом, не допускати використання платіжної картки особами, які не мають на це законного права чи повноважень.

Держатель платіжної картки зобов’язаний зберігати платіжну картку та інформацію, яка дає змогу користуватися нею (зокрема ПІН), контролювати рух коштів за своїм картрахунком та повідомляти емітентові про операції, які не виконувалися держателем.

Емітент зобов’язаний не розкривати ПІН або іншу інформацію, яка дає змогу виконувати операції з використанням платіжної картки, нікому, крім її держателя.

116

Емітент має право прийняти рішення про тимчасове зупинення здійснення операцій з використанням платіжної картки, а також про вилучення платіжної картки за наявності обставин, що можуть свідчити про неправомірне використання платіжної картки чи її реквізитів, користування платіжною карткою не уповноваженою на це особою, в інших випадках, установлених договором. Емітент зобов’язаний повідомити держателю платіжної картки про прийняте рішення в порядку, передбаченому угодою. Емітент після надходження від клієнта (держателя платіжної картки) повідомлення (заяви) зобов’язаний зупинити надання дозволу на проведення операцій із застосуванням платіжної картки.

Розвиток ринку платіжних карток в Україні висвітлюють До-

датки 3.1 і 3.2.

Ключові терміни та поняття

Вексель, простий вексель, переказний вексель (тратта), трасант, трасат, чек, єврочек, дорожній чек, індосамент, банківський переказ, платіжна картка, дебетна картка, кредитна картка, індивідуальна (особиста) картка, корпоративна картка, міжнародна картка, мультивалютна картка, еквайрінг.

Контрольні запитання та завдання

1.Яким є механізм розрахунку за допомогою банківського переказу?

2.Розкрийте особливості міжнародного вексельного обігу.

3.Сформулюйте підстави для платежу за допомогою чека замість переказу.

4.Наведіть перелік реквізитів чека.

5.Дайте порівняльну характеристику розрахунків чеками та векселями.

6.Що таке еквайрінг?

7.Яі операції можуть здійснювати держателі корпоративних платіжних карток?

8.Які платіжні картки застосовуються на території України?

117

Додаток 3.1

Загальні показники розвитку ринку платіжних карток в Україні

 

 

 

ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ РИНКУ ПЛАТІЖНИХ

 

 

 

 

Таблиця 3.1.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАРТОК В УКРАЇНІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кількісні показники

станомЗа на 01.01.2002

 

станомЗа на 01.01.2003

 

станомЗа на 01.01.2004

 

станомЗа на 01.01.2005

 

станомЗа на 01.01.2006

 

станомЗа на 01.01.2007

 

станомЗа на 01.01.2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Банки—члени карткових платіжних

58

77

87

93

 

101

 

111

 

127

 

 

 

систем (шт.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

118

 

Держателіплатіжнихкарток(тис. осіб.)

3214

5696

10 525

15 735

 

21 831

 

29 414

 

35 723

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Платіжні картки (тис. шт.)

3630

6150

11 529

17 080

 

24 780

 

32 474

 

41 162

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Банкомати (шт.)

1830

2618

5027

8104

 

11 325

 

14 718

 

20 931

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Термінали (шт.)

14 593

21 714

26 433

33 411

 

42 361

 

62 045

 

94 317

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Імпринтери (шт.)

27 134

23 438

31 976

37 338

 

43 930

 

39 064

 

54 406

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело: за даними НБУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КІЛЬКІСТЬ І СУМА ОПЕРАЦІЙ З ВИКОРИСТАННЯМ ПЛАТІЖНИХ КАРТОК

 

Таблиця 3.1.2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

№ з/п

Показник

2002 рік

 

2003 рік

 

2004 рік

 

2005 рік

 

2006 рік

 

2007 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Кількість операцій (млн)

74

 

146

 

238

 

324

 

 

459

 

 

532

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Сума операцій (млн грн)

20 047

 

34 400

 

63 759

 

99 738

 

152 646

 

225 121

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело: За даними НБУ

118

119

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3.2

 

 

ВИДИ ПЛАТІЖНИХ КАРТОК, ЕМІТОВАНИХ УКРАЇНСЬКИМИ БАНКАМИ

Таблиця 3.2.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Платіжні картки (тис. шт.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За видами носіїв інформації

 

За платіжною

За типами дер-

За типами фінансових

 

 

 

 

схемою

 

жателів

 

операцій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

чипомз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За станом на

Усього

магнітноюсмузгою

магнітноюсмузчипомтагою

розрахунківдляу

Інтернетмережі

дебетовоюфункз - цією

кредитноюфункз - цією

корпоративні-

 

особисті

видачіфункцієюз готівки

функцієюплатез - видачіготівтажівки

функцієюплатез - видачігобезжівтівки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1194

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.07.2006

27 903

 

25 866

713

 

 

23 457

4446

280

 

27 623

892

26 479

532

130

 

 

 

 

 

 

1249

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.10.2006

30 143

 

28 040

 

 

 

24 815

5328

299

 

29 844

1014

28 583

546

771

83

 

 

 

 

 

 

1300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.01.2007

32 474

 

30 266

 

 

 

26 396

6078

304

 

32 170

1104

30816

554

802

106

 

 

 

 

 

 

1345

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.04.2007

34 110

 

31 876

 

 

 

27 305

6805

312

 

33 798

1127

32 434

549

789

100

 

 

 

 

 

 

1359

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.07.2007

36 655

 

33 358

 

 

 

28 041

7614

420

 

35 235

1600

33 523

532

769

169

 

 

 

 

 

 

1411

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.10.2007

38 187

 

35 765

 

 

 

29 742

8445

463

 

37 724

1631

36 027

529

834

177

 

 

 

 

 

 

1518

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.01.2008

41 162

 

38 676

 

 

 

31 117

10 045

415

 

40 747

1236

39 281

645

771

197

 

 

 

 

 

 

1659

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.04.2008

42 772

 

40 054

 

 

 

31 821

10 951

660

 

42 112

885

41 354

533

843

216

 

 

 

 

 

 

1566

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.07.2008

44 770

 

42 102

 

 

 

32 512

12 188

468

 

44 232

953

43 345

402

808

224

 

 

 

 

 

 

1633

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01.10.2008

42 899

 

40 290

 

 

 

31 676

11 223

483

 

42 416

958

41 579

362

748

228

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело: за даними НБУ

119

РОЗДІЛ

ДОКУМЕНТАРНІ ФОРМИ РОЗРАХУНКІВ

4.1.Документарне інкасо

4.1.1.Поняття і види документарного інкасо

Інкасо — (Collection; Encashment; італ. Incasso) — банківська операція, за якої кредитна організація від імені та на користь свого клієнта-експортера чи довірителя зобов’язується отримати платіж або його підтвердження від імпортера, надавши йому фінансові чи комерційні документи.

Операції з документарного інкасо регулюються Уніфікованими правилами з інкасо (ICC Uniform Rules for Collections, скорочено

— URC 522), розробленими і виданими Міжнародною торговельною палатою (далі — Правила з інкасо). Уперше Правила по інкасо були опубліковані у 1936, потім перероблені у 1967 і 1978 рр. Більшість банків країн світу дотримується цих правил, які визначають порядок здійснення даної операції, роль та обов’язки банків тощо.

Указ Президента України від 04.10.1994 р. за № 566/94 «Про заходи щодо впорядкування розрахунків за договорами, що укладають суб’єкти підприємницької діяльності України». зобов’язує використовувати Уніфіковані правила (та зміни до них) тільки після офіційногоопублікування. НасьогодніостанньоюредакцієюУніфікованих правилпо інкасо є публікація №522, здійснена в 1995 р., яку не було офіційноопубліковановУкраїні. Зоглядунате, щопублікація№522 є найсучаснішою і банки інших країн у своїй роботі використовують цю редакцію, нижче йдеться саме про останнє видання Уніфікованих правил. До того ж, слід пам’ятати, що сторони у зовнішньоекономічному договорі мають обов’язково зазначити, що розрахунки здійснюються відповіднодоПравил зінкасовредакції1995 р.

При цьому правила та визначення понять відповідно до Правил з інкасо є обов’язковими лише в тій частині, в якій не було досягнуто інших явно виражених домовленостей між сторонами і немає національних, державних або інших місцевих законів (постанов), що суперечать цим правилам і від яких не можна відсту-

120

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]