Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_1-100.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
253.84 Кб
Скачать
  1. Віденська конвенція оон «Про договори міжнародної купівлі-продажу товарів» 1980 р.

1980 року на конференції Генеральної Асамблеї ООН за участю делегатів з 62 країн у Відні було прийнято Конвен­цію про договори міжнародної купівлі-продажу товарів, яка набула чинності з 1 січня 1988 р. Умовою приєднання до Віденської конвенції є денонсування Гаазьких конвенцій 1964 р. Віденська конвенція складається з чотирьох частин (101 стаття): сфера застосування і загальні положення; укладення договору; купівля-продаж товарів; заключні положення.

Держави, що приєднуються до Конвенції, наділяються правом скасувати щодо себе дію частини 2 або 3, а також вне­сти застереження відносно обов'язковості письмової форми контракту. Частини 2 і 3 мають самостійне значення, тому кожна держава при ратифікації конвенції може заявити про те, що вона не пов'язана однією з цих частин Законодавство ряду країн, в тому числі й України, вимагають обов'язкової письмової форми договору купівлі-продажу.

Значення Віденської конвенції полягає в усуненні значних розбіжностей у національних законодавствах, що регулюють міжнародну купівлю-продаж товарів; визначенні рис міжнародного характеру договору; встановленні переліку видів договорів і послуг, на які не поширюється її дія; визначенні головних прав і обов'язків сторін за договором; встановленні форми контракту купівлі-продажу; визначенні засобів правового захисту у разі порушення договору продавцем чи покупцем та ін.

Разом з тим Віденська конвенція носить диспозитивний характер. Це означає, що сторони можуть у договорі відступити від будь-якого положення Конвенції чи змінити його дії. І це повинно бути вказано в контракті. Якщо в контракті купівлі-продажу таких відступів не передбачено, до нього мають застосовуватись норми Віденської конвенції 1980 р.Випадки, коли Конвенція не застосовується: коли товари купуються для власного споживання; до договорів купівлі-продажу, які укладаються на аукціонах; до угод, які укладаються на фондових і валютних біржах; для купівлі-продажу морських і повітряних суден; для купівлі-продажу електроенергії

  1. Врегулювання торговельних суперечок в рамках сот.

Торговельні суперечки держав-членів СОТ є результатом порушених торговельних угод СОТ. 1) Першою стадією є консультації між безпосередніми сторонами спору. Якщо консультації не дають необхідного результату, сторони за взаємною згодою можуть звернутися до Генерального директора СОТ, який надає можливість скористатися добрими послугами, процедурами примирення чи посередництвом.

2) Із закінченням 60-денного терміну в разі, якщо за допомогою консультацій не вдалося усунути суперечності, позивач може звернутися до Органу з вирішення спорів (далі ОРС) з проханням створити групу експертів для розгляду цієї справи. ОРС не пізніше другого засідання приймає рішення щодо створення такої групи експертів автоматично, якщо не має консенсусу. Група експертів повинна бути створена протягом 30 днів, починаючи з дня рішення ОРС, та складається з трьох осіб, кандидатури яких були запропоновані сторонам спору з наявного переліку кваліфікованих осіб. Склад групи експертів узгоджується впродовж 20 днів. Розгляд справи групою експертів також складається з певних етапів. Розгляд справи і прийняття остаточної доповіді групи експертів щодо справи повинні відбутися за загальним правилом упродовж шести місяців. Доповідь групи експертів передається на розгляд ОРС, де вона підлягає схваленню протягом 60 днів після її прийняття групою експертів. Кожна із сторін наділена правом звернутися до Апеляційного Органу (ОА) для перегляду доповіді групи експертів. АО є постійним орган СОТ, який створюється ОРС. До складу АО входять сім членів, незалежних від своїх урядів, які обираються на чотири роки з кола осіб, які мають значний авторитет в галузях права та міжнародної торгівлі, слухання проводяться колегією з трьох його членів. АО має право підтвердити, змінити або переглянути юридичні висновки та рекомендації групи експертів. Стадія апеляційного розгляду завершується прийняттям доповіді. За загальними правилами апеляційний процес не повинен перевищувати 60 днів. Доповідь АО схвалюється ОРС протягом 30 днів і підлягає безумовному прийняттю сторонами до виконання. У тому разі, якщо негайне виконання цих рекомендацій визнається непрактичним, тоді ОРС встановлює певний “прийнятний термін часу” для виконання. Якщо відповідна сторона – член СОТ не дотримується встановленого “прийнятного терміну часу”, вона зобов’язана вступити у переговори з позивачем, з тим щоб визначити взаємоприйнятну компенсацію. Така компенсація може надаватися у вигляді тарифних знижок у тих сферах, які представляють найбільший інтерес для позивача чи в іншому вигляді . У тому разі, якщо протягом 20 днів не буде узгоджена задовільна компенсація, позивач може звернутися до ОРС з вимогою санкціонувати призупинення поступок чи зобов’язань щодо відповідача . Санкції, які застосовуються до відповідача, розглядаються лише як тимчасові, тобто вони застосовуються з метою стимулювати виконання стороною норм права ГАТТ/СОТ або усунення зроблених нею порушень цих норм. ОРС продовжує нагляд за виконанням затверджених рекомендацій та постанов, і справа не знімається з порядку денного до її повного врегулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]