Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_1-100.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
253.84 Кб
Скачать
  1. Група Світового банку в системі міжнародних економічних організацій: склад, особливості діяльності.

Група Світового банку — група із п'яти міжнародних організацій, що надає позики, як правило бідним країнам. Банк засновано 27 грудня 1945. Його п'ять установ:

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР(створений в 1945))— надає позики безпосередньо країнам-учасницям або іншим позичальникам під гарантію держави-учасниці; Міжнародна асоціація розвитку (МАР, 1960)— надає кредити для розвитку найбіднішим країнам; Міжнародна фінансова корпорація (МФК, 19656)- сприяє розвитку і забезпеченню фінансування приватних підприємств у державах, що формують ринкову економіку на основі надання позик та випуску нових акцій; Багатостороння агенція з гарантій інвестицій (БАГІ, 1988)- страхує іноземних інвесторів від визначених категорій некомерційних ризиків і сприяє отриманню іноземних інвестицій державами-членами.

Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (МЦУІС, 1966)- арбітражний інститут, де слухаються справи іноземних інвесторів і країн-реципієнті в; Термін «Світовий банк» в цілому відноситься до МБРР і МАР, в той час як Група Світового банку використовується для позначення усіх п'яти установ колективно. З 2004 Група Світового банку щорічно публікує Доповідь «Ведення бізнесу» англ. Doing Business Report, в якій досліджуються регуляторні правила, які підвищують чи обмежують ділову активність. Загальна мета  банку полягає в скороченні бідності в усьому світі шляхом зміцнення економіки бідних країн. Його метою є підвищення рівня життя населення, відповідно до Цілей розвитку тисячоліття, шляхом сприяння економічному зростанню і розвитку. Банк орієнтує свою кредитну діяльність і діяльність з нарощування потенціалу, які базуються на двох основних принципах: створення клімату для інвестицій, робочих місць,сталого економічного зростання, та інвестування в бідних людей, що дає їм можливість брати участь в процесі розвитку. До Світового банку входить 184 країни-члени, які складають Ради керуючих. Основні операції делегуються президентом банку, який діє в якості голови ради директорів. Банк має штат близько 10.000 співробітників. У 2003 році Група Світового Банку надала 18,5 млрд доларів для операцій в більш ніж 100 країнах, що розвиваються. Серед його основних публікацій є щорічна Доповідь про світовий розвиток.

  1. Дайте порівняльну характеристику принципу (режиму) найбільшого сприяння і національного режиму.

Ці принципи відносяться до спеціальних принципів міжн екон права. Відповідно до принципу найбільшого сприяння (коли він включається до міжнародного договору) кожна сторона (держава) зобов’язується надати другій стороні такий режим у тій чи ін. галузі співробітництва (пільги, привілеї, переваги), який вона надасть в майбутньому будь-якій третій стороні. Дотримання цього принципу дає можливість ставити в однакові умови держави та ін. суб’єктів МЕВ. Цей принцип знайшов своє закріплення в Принципах 1964 і Хартії 1974. міжнародна торгівля повинна бути взаємовигідною і здійснюватися на основі РНС; у межах торгівлі не повинні застосовуватися дії, які завдають шкоди торговельним інтересам ін. країн.Принцип національного режиму вказує на те, що у кожній державі, яка виступає суб’єктом МЕВ, юридичним і фізичним особам ін. держави надаються такі самі права і вони мають такі самі обов’язки, що і юридичні і фізичні особи першої держави, тобто іноземні суб’єкти прирівнюються у своєму правовому статусі до власних національних суб’єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]