Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_1-100.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
253.84 Кб
Скачать
  1. Міжнародний валютний фонд (мвф) в систем міжнародних економічних організацій та регулювання міжнародних економічних відносин.

(МВФ). Це — міжурядова валютно-кредитна організація, створена на основі угоди 44 країн ще у 1944 р. Нині до МВФ входить понад 170 країн світу. Країни-учасниці, які підписали угоду про МВФ, взяли на себе зобов'язання у міжнародних валютних відносинах визнати особливу роль долара США, . Встановлення і підтримка фіксованих курсів валют має здійснюватися підносно долара США.

Угода про МВФ включає в себе 20 статей: вступна стаття, квоти і підписка, паритет валют, угоди з Фондом, переведення капіталів, дефіцитні валюти, загальні зобов'язання країн — членів Фонду, статус, імунітети та привілеї, відносини з іншими міжнародними організаціями, контори і депозитарії, перехідний період, вихід із Фонду, положення про надзвичайні обставини, тлумачення угоди про Фонд, визначення термінів, заключні положення. Участь у МВФ відкриває їм шлях до західних кредитів.

МВФ був створений для сприяння міжнародному спів­робітництву в галузі валютно-фінансових і торговельних відносин у першу чергу країн-учасниць. Він надає кредити із активів фонду, який формується за рахунок внесків країн-уч.існиць. Залежно від суми внеску (квоти) країни-члени мають відповідну кількість голосів. Вищий орган МВФ — Рада керуючих. Штаб-квартира розташована у Вашингтоні. Цілі: сприяти міжн співр забез-м мех-му для консульт та погоджених дій стосовно міжн вал-х питань; * сприяти збаланс зрост міжн торг для підвищ рівня зайнят та реальних дох населення, розв-ку вир можлив-й кр-членів; *сприяти стаб-ті валют і впорядкованим вал відносинам та запобіг конкур-му знец-ю валют; *сприяти створ багатостор сист-ми плат-в та переказів по поточних опер і прагнути до лікв вал-х обмеж; *тимчасово надавати спільні рес фонду кр-членам (за відпов гарантій) з метою виправлення ними порушень рівноваги їхніх плат балансів, уникаючи заходів, які моглиб завд шкоди на нац або міжн рівнях; *скор терміни і масшт дефіциту плат балансів.

  1. Міжнародний економічний договір, як джерело міжнародного економічного права: поняття, класифікація, види та особливості.

МЕД- це міжнародна угода укладена між державами та міжнародними організаціями в письмовій формі, регул. Нормами міжнародного права, незалежно від того в скількох документах ця угода міститься і як вони називаються. Норми 69 р конвенція ООН про право міжнародних договорів , 86- про право міжнародних договорів між державами і міжнародними організаціями. Види:- за кількістю учасників( двосторонні( наприклад, конвенціі, генеральна угода тарифів і торгівлі, конвенція оон між нар купівлі-продажу товарів) – за простором дій(універсальні(потенціально доступні для всіх країн), регіональні(в рамках регіона мастрівська угода про створення ЄС), субрегіональні) - за суб’єктами(за сторонами угоди) міждержавні, за обєднанням держав) – за предметом регулювання(загальні, галузеві)- за видами норм, які містяться в міжн договорах ( матеріально правові, процесуальні, колизільні, змішані)- за можливістю участі в них ( відкриті, закриті( нова держава не може приєднатися), напіввідкриті(може приєднатися за певних умов), Особливості Розвиток міжнародних економічних відносин через укладення відповідних договорів між країнами стабілізує їхні економічні зв’язки на взаємовигідній основі.Міжнародний економічний договір слід розглядати не лише як правову форму відповідних економічних зв’язків між різними країнами, джерело міжнародного економічного права, а й як основне джерело зобов’язань. Юридичне їх закріплення дає можливість у разі необхідності захистити у відповідний спосіб ті чи інші права й інтереси, якщо вони порушуються у зв’язку з нена­лежним виконанням зобов’язань, що випливають з міжнарод­них економічних договорів.Міжнародний економічний договір слід також розглядати і як інструмент виявлення волі сторін, відповідно до чого встановлюються, змінюються або припиняються відносини, пов’язані із зобов’язаннями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]