Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_1-100.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
253.84 Кб
Скачать
  1. Економічна та Соціальна Рада оон: структура, функції, нормотворча діяльність.

Економічна і соціальна рада ООН (ЕКОСОР) — головний орган з координації економічної діяльності ООН та спеціалізованих установ, пов'язаних з ООН.Важливість цього органу засвідчує той факт, що на нього припадає майже 70 % всіх бюджетних ресурсів, а також персоналу ООН. ЕКОСОР складається з 54 країн-членів, які обираються Генеральною Асамблеєю ООН терміном на 3 роки, щорічно по 18 членів. Місця в Раді розподіляються за географічним критерієм: 14 місць - крїни Африки, 11 місць - країни Азії, 6 - країни Східної Європи, 10 - країни Латинської Америки та Карибського басейну і 13 - країни Західної Європи та інші країни. Кожен член Ради має один голос, рішення приймаються простою більшістю голосів. ЕКОСОР проводить щорічно дві сесії тривалістю в один місяць: у Нью-Йорку і в Женеві. Президент обирається терміном на 1 рік з-поміж малих чи середніх за впливом країн, представлених в ЕКОСОР. Функції і повноваження:обговорює міжнародні економічні й соціальні проблеми глобального і міжгалузевого характеру і розробляє рекомендації щодо політики з цих проблем для країн-членів і для системи ООН; проводить дослідження, складає доповіді, розробляє реко­мендації з міжнародних проблем в економічній і соціальній сфе­рах Генеральній Асамблеї, членам Організації та зацікавленим спеціалізованим установам; заохочує держави до дотримання прав людини і основних свобод для всіх; скликає міжнародні конференції і розробляє для подання Генеральній Асамблеї проекти конвенцій з питань, що входять до її компетенції;веде переговори зі спеціалізованими установами відносно домовленостей, угод, що стосуються взаємовідносин цих установ з ООН;погоджує діяльність спеціалізованих установ через кон­сультації з ними і надання рекомендацій;надає послуги і допомогу (за ухвалою Генеральної Асамб­леї) членам ООН, а також спеціалізованим установам на прохан­ня останніх; консультує відповідні неурядові організації з питань, які входять до її компетенції. Протягом року робота ЕКОСОР провадиться в її допоміжних органах: комісіях і комітетах, які регулярно збираються, і пода­ють доповіді і звіти.

Механізм допоміжних органів ЕКОСОР складається з функціональних комісій, постійних комітетів, регіональних комісій, постійних експертних органів. Крім того, сімнадцять спеціалізованих установ, пов'язаних з ООН спеціальними угодами про співробітництво і координацію, взаємодіють з нею і одна з одною через координуючий апарат ЕКОСОР. Це самостійні міжнародні організації, створені на основі міжурядових угод, які мають широку компетенцію і працюють у співробітництві з ООН. Спеціалізовані установи користуються самостійністю і мають повну юридичну правоспроможність. ЕКОСОР координує їхню діяльність.

  1. Економічні права і обов’язки держав: види, характеристика, міжнародно-правове закріплення.

Обов'язок держав у сфері захисту соціально-економічних прав полягає в тому, щоб здійснювати прогресивні економічні і соціальні реформи, забезпечувати повну участь свого народу в процесі і вигодах економічного розвитку, використовувати свої ресурси для надання усім рівних можливостей користування даними правами. Як відзначається в ст. 7 Хартії економічних прав і обов'язків держав від 12 грудня 1974 р., кожна держава відповідає за сприяння економічному, соціальному і культурному розвитку свого народу. Права: 1) Обирати свою економічну систему, форму організації зовнішньо економічних зв’язків,використання ресурсів і здійснення реформ. 2) Вільно здійснювати суверенітет над багатствами та природними ресурсами. 3) Націоналізувати,експропріювати та передавати іноземну власність на їх території та вирішення спорів на основі нац..законодавства. 4) Регулювати та контролювати на своїй території іноземній інвестиції та діяльність ТНК.5) Брати участь у міжнародній торгівлі, підписувати договори та угоди, брати участь у регіональних та субрегіональних інтеграціях. 6) НЕ бути дискримінованими. 7)Країни в праві надавати преференції країнам,що розвиваються і не надавати їх розвиненим країнам. Обовязки 1)Співіснувати в мирі,незалежно від економічної системи, сприяти міжнародній торгівлі на основі взаємної вигоди,взаємного режиму найбільшого сприяння і незастосування заходів примусового характеру. 2)Співпрацювати в оптимальному режимі використання природних ресурсів. 3) НЕ примушувати до надання пільг іноземним інвестиціям. 4)Забезпечувати компенсацію при націоналізації іноземної власності. 5) регулювати та контролювати діяльність ТНК. 6) Забезпечувати.щоб вигоди від розробки морського дна були рівномірно розподілені. 7)НЕ дискримінувати інші країни та враховувати інтереси країн,що розвиваються, сприяти розвитку слабких країн. 8) Забезпечувати лібералізацію світової торгівлі. 9) Забезпечувати,щоб політика регіональної інтеграції відповідала інтересам сітової спільноти. 10) Сприяти наковій та технологічній співпраці. 11) здійснювати захист та збереження навколишнього середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]