Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_1-100.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
253.84 Кб
Скачать
  1. Дія міжнародних економічних договорів на території України.

Закон України «Про міжнародні договори»2004. Цей Закон встановлює порядок укладення, виконання та припинення дії міжнародних договорів України з метою належного забезпечення національних інтересів, здійснення цілей, завдань і принципів зовнішньої політики України, закріплених у Конституції України та законодавстві України.

Цей Закон застосовується до всіх міжнародних договорів України, регульованих нормами міжнародного права і укладених відповідно до Конституції України та вимог цього Закону.

Стаття 19. Дія міжнародних договорів України на території України 1. Чинні міжнародні договори України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. 2. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Чинні міжнародні договори України підлягають сумлінному дотриманню Україною відповідно до норм міжнародного права. Згідно з принципом сумлінного дотримання міжнародних договорів Україна виступає за те, щоб й інші сторони міжнародних договорів України неухильно виконували свої зобов'язання за цими договорами.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади забезпечують дотримання і виконання зобов'язань, взятих за міжнародними договорами України, стежать за здійсненням прав, які випливають з таких договорів для України, і за виконанням іншими сторонами міжнародних договорів України їхніх зобов'язань. Загальний нагляд за виконанням міжнародних договорів України, в тому числі й іншими їх сторонами, здійснює Міністерство закордонних справ України.

  1. Діяльність Комісії оон з права міжнародної торгівлі (юнсітрал) у сфері міжнародного економічного права.

ЮНСІТРАЛ заснована в 1966 р. Вона є головним правовим органом ООН у галузі питань з права міжнародної торгівлі. Головна мета ЮНІСТРАЛ — зменшувати та усувати розбіжності, що виникають внаслідок застосування законів різних держав з питань міжнародної торгівлі, які перешкоджають міжнародним торговельним потокам, розвитку міжнародної торгівлі. Основні завдання ЮНІТРАЛ: -сприяння узгодженню та уніфікації права міжнародної торгівлі; - координація роботи міжнародних організацій у сфері права міжнародної торгівлі; - сприяння широкій участі держав в існуючих міжнародних конвенціях і розробленні нових міжнародних конвенцій з права міжнародної торгівлі; - підготовка кадрів у галузі права міжнародної торгівлі, особливо для країн, що розвиваються. Діяльність ЮНСІТРАЛ зосереджена в основному на розробленні й прийнятті конвенцій — документів, у яких містяться узгодженні норми, принципи й стандарти в галузі міжнародного торговельного права. Законодавство, що розробляється Комісією, поширюється на такі галузі: Міжнародна купівля-продаж товарів та пов'язані з нею угоди. Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (Віденська конвенція, 1980 p.). Міжнародні перевезення. Конвенція ООН про морське перевезення вантажів («Гамбурзьке право», 1978); Міжнародний торговельний арбітраж та погоджувальні процедури. Типовий закон ЮНСІТРАЛ про міжнародний торговельний арбітраж (1985); Державні закупівлі та розвиток інфраструктури. Типовий закон ЮНСІТРАЛ про закупівлю товарів (робіт) та послуг (1994). Контракти на капітальне будівництво. У 1988 р. було опубліковано Правовий порадник ЮНСІТРАЛ зі складання міжнародних контрактів на будівництво промислових об'єктів. Міжнародні розрахунки. Типовий закон ЮНСІТРАЛ про міжнародні кредитні перекази (1992); Електронна торгівля.:Типовий закон ЮНСІТРАЛ про електронну торгівлю (1996);Типовий закон ЮНСІТРАЛ про електронні підписи (2001). Транскордонна неплатоспроможність. До цієї галузі належать:Типовий закон ЮНСІТРАЛ про транскордонну неплатоспроможність (1997).

Важливим напрямом діяльності ЮНСІТРАЛ є технічне співробітництво та допомога в застосуванні законодавчих актів. Про успішне застосування законів свідчить використання їх різними державами. їх беруть за основу при удосконаленні торговельного законодавства. ЮНСІТРАЛ розповсюджує інформацію про зміст правових документів із зазначенням їхніх переваг. Технічне співробітництво та допомога країнам реалізуються шляхом виконання різних заходів: сприяння процесам регіональної гармонізації торговельного законодавства на основі відповідних документів Комісії, контроль за розроблення конкретних законів, які вводять у дію типові закони ЮНСІТРАЛ, тощо. Склад ЮНСІТРАЛ обмежується 60-ма країнами-членами, які обираються за принципом ротації від регіонів: Африка, Азія, Східна Європа, Західна Європа, Північна Америка, Латинська Америка. Члени ЮНСІТРАЛ обираються строком на 6 років.Секретаріат ЮНСІТРАЛ розташований у Відні; він нараховує 19 службовців. Комісія складається з шести робочих груп, які виконують підготовчу роботу, передбачену програмою ЮНСІТРАЛ.

До складу кожної з робочих груп входять країни—члени Комісії. За допомогою Секретаріату вони складають проекти законів, які потім виносяться на розгляд Комісії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]