Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надзвичайні ситуації природного.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
979 Кб
Скачать

Медичні бригади постійної готовності дсмк першої черги (мбпг дсмк пч).

Медичні бригади постійної готовності першої черги – це формування ДСМК, що призначені для надання екстреної медичної допомоги постраждалим на до госпітальному етапі при станах, що загрожують їх життю у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

МБПГ ДСМК ПЧ можуть бути позаштатними та штатними, входити до складу ДСМК центрального та територіального рівня.

До складу позаштатних МБПГ ДСМК ПЧ територіального рівня включають визначені органами управління охорони здоров’я адміністративної території після затвердження територіальною координаційною комісією ДСМК частина бригад швидкої медичної допомоги (ШМД) системи охорони здоров’я адміністративної території та відомчих лікувальних закладів. В повсякденних умовах вони працюють як звичайні виїзні бригади ШМД. При виникненні надзвичайної ситуації відповідно до “Плану медико-санітарного забезпечення населення при надзвичайних ситуаціях” вони направляються до осередку надзвичайної ситуації поза межі обслуговування для ліквідації медико-санітарних наслідків.

У медичних закладах, що утримують МБПГ ДСМК ПЧ накопичується запас лікарських засобів і майна для забезпечення автономної роботи кожної бригади протягом 3 діб. З кожним членом бригади укладається контракт і вони вносяться у Реєстр рятувальних служб.

Штатні МБПГ ДСМК ПЧ можуть утворюватись територіальними центрами екстреної медичної допомоги чи відомчими лікувальними закладами ДСМК, формуватись і оснащуватись на рівні не нижче, відповідних бригад із складу ШМД. Умови для формування і атестування цих бригад не відрізняються від позаштатних бригад. Вони утримуються за рахунок кошторису закладів ДСМК. Як правило, штатні бригади і частина позаштатних бригад одночасно визначаються МОЗ України за погодженням з територіальними органами управління охороною здоров’я до складу центрального рівня ДСМК.

Загальна кількість МБПГ ДСМК ПЧ територіального рівня визначається, виходячи з вимог самостійної ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій об’єктового, місцевого і територіального рівня. Рекомендована МОЗ України кількість МБПГ ДСМК ПЧ визначається нормативом – 1 бригада на 50 тис. населення. Однак, максимальна кількість цих бригад не повинна перевищувати 20,0% загальної кількості бригад ШМД даної адміністративної території.

Спеціалізовані бригади постійної готовності дсмк другої черги (сбпг дсмк дч)

Спеціалізовані бригади постійної готовності ДСМК другої черги призначені для надання спеціалізованої медичної допомоги на другому етапі медичної евакуації.

СБПГ ДСМК ДЧ можуть бути штатними та позаштатними, входить до складу ДСМК центрального та територіального рівня.

Штатні СБПГ ДСМК ДЧ, як правило, утворюються при територіальних центрах екстреної медичної допомоги, відомчих лікувальних закладах та науково-дослідних іиститутах клінічного профілю. Особовий склад цих бригад в повсякденних умовах працює на базі стаціонарних лікувальних закладів відповідного профілю. В їх функціональних обов’язках містяться додаткові умови праці, в тому числі обов’язкова участь у ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій. Особовий склад бригад атестується і вноситься до Реєстру формувань ДСМК. У медичному закладі, що утримує СБПГ ДСМК ДЧ, утворюється недоторканий запас медикаментів та медичного майна, що використовується при розгортанні бригади у неспеціалізованих медичних закладах для роботи в автономному режимі на термін не менше 3 діб. Вони забезпечуються індивідуальними засобами захисту та засобами індивідуального медичного захисту.

Рекомендований наступний склад бригад: