Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надзвичайні ситуації природного.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
979 Кб
Скачать

Видалення сторонніх тіл з дихальних шляхів

Аспірація сторонніх тіл у дихальні шляхи спостерігається переважно у дитячому віці – від 80 до 97% всіх спостережень аспірацій. Частота переважної локалізації сторонніх тіл в дихальних шляхах наступний вигляд: в гортані – 13%, в трахеї – 22, в бронхах – 65%. Переважають сторонні тіла правого бронху, що пояснюється анатомічним особливостями бронхіального дерева. Правий бронх ширший за лівий, відходить під значно меншим кутом, являючись ніби продовженням трахеї.

Класифікація сторонніх тіл:

I - Рентгенконрастні

II - Нерентгенконтрастні

За походженням:

  • Органічні (боби, насіння соняшника, злаки) – схильні до набухання, викликають повну обтурацію бронхів, ателектаз, ранній розвиток абсцедуючої пневмонії.

  • Неорганічні

Cторонні тіла гортані

Для сторонніх тіл гортані характерний гострий, бурхливий початок захворювання, виражений стеноз, інспіраторна задишка, ціаноз, приступопоподібний кашель, осиплість голосу або афонія (при локалізації стороннього тіла у підскладковому просторі або безпосередньо у голосовій щілині), біль в ділянці гортані. При огляді відмічається виражена інспіраторна задишка, втягнення міжреберних проміжків. Дані перкусії та аускультації малоінформативні. Можливе ослаблене дихання та хрипи.

Необхідною для діагностики сторонніх тіл гортані є пряма ларингоскопія, за допомогою якої їх і видаляють. У випадках швидко прогресуючої асфіксії, яка загрожує життю хворого, проводять екстрену трахеостомію (хірургічна операція утворення тимчасового або стійкого з’єднання порожнини трахеї з навколишнім середовищем, яке здійснюється шляхом введення в трахею канюлі або підшиванням стінки трахеї до шкіри).

Сторонні тіла трахеї

Сторонні тіла трахеї, також як і сторонні тіла гортані, зазвичай супроводжуються бурхливими проявами. Залежно від форми, величини стороннього тіла клінічна картина захворювання буде різною. Приступи кашлю супроводжуються дихальною недостатністю і вегетативними симптомами. Вклинення сторонніх тіл трахеї характеризується кашлем, болем за грудниною, а згодом - експіраторним та інспіраторним утрудненням дихання внаслідок набряку слизової оболонки трахеї. Розвивається гострий трахеїт, який має своєрідну клінічну картину.

Під час перкусії грудної клітки патологічних змін не виявляють. Під час аускультації виявляють жорстке дихання, сухі хрипи.

Рентгеноконтрастні сторонні тіла видно під час рентгеноскопії, інші сторонні тіла не дають рентгенологічну симптоматику.

Обтуруючим стороннім тілам трахеї насамперед властиві утруднений вдих і видих, шумне дихання. Відзначаються клінічні ознаки гіпоксії. Перкусія не виявляє патологічних змін. Під час аускультації виявляють жорстке, утруднене дихання, грубі сухі хрипи. У такому разі часто ставлять діагноз бронхіальної астми. Вирішальне значення для діагностики має піднаркозна трахеоскопія.

Для балотувального стороннього тіла характерні хлопаючий звук і приступ кашлю. Хлопаючий звук відчуває сам хворий його чує і лікар. Під час пальпації та аускультації трахеї можна відчути удар стороннього тіла об нижню поверхню голосових складок. Цей симптом спостерігається тому, що в дихальні шляхи потрапляє легке стороннє тіло (насіння кавуна, соняшника), яке струменем повітря піднімається догори, до голосових складок. Вони швидко змикаються, закривають голосову щілину, дихання раптово припиняється і стороннє тіло своєю масою опускається донизу і потрапляє частіше в правий бронх. Наступний видих знову піднімає стороннє тіло догори, воно вдаряється об голосові складки. Якщо стороннє тіло вклинилось між голосовими складками, виникає приступ асфіксії, який може закінчитись летально.

Лікування сторонніх тіл трахеї полягає в їх видаленні із застосуванням трахеоскопії.