Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надзвичайні ситуації природного.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
979 Кб
Скачать

Отруєння грибами.

I. Отруйні гриби гастро-ентеротропного впливу - підпеньок неправдивий, шампіньйон отруйний.

Клінічна картина: перші симптоми отруєння з'являються через 2-4 год після вживання грибів, домінує симптоматика гострого гастроентериту (блювота, діарея).

Невідкладна допомога.

а) санування шлунково-кишкового тракту шляхом промивання шлунку, призначення послаблюючих та проносних середників (сульфат натрію 25-30 г або сорбітол 1-2 г/кг маси тіла всередину), пероральні адсорбенти (активоване вугілля 40-50 г, ентеросорбенти, полісорб - 20-30 г);

б) парентеральна регідратація розчинами Рінгера, 5% глюкозою в дозі 10-15 мл/кг/год в перші 6 год від моменту госпіталізації. Наслідки отруєння: при правильному лікуванні - одужання на 2-3 добу. Смертельні випадки дуже рідкі і виникають як результат не ліквідованих порушень водно-електролітного обміну.

II. Отруйні гриби нейро-вегетотропної дії (мухомор червоний, "пантерний мухомор", мухомор смердючий).

Клінічна картина залежить від наявності в цих грибах атропіноподібних алкалоїдів мускаридинів та мускарину. Перші симптоми отруєння виникають через 2-6 год після прийому їжі. Внаслідок "грибного атропіну" на фоні гострого гастроентериту розвиваються збудження, галюцинації, судоми, розширення зіниць, сухість шкіри і слизових, тахікардія, коматозний стан.

При перевазі мускарину виникає так званий "мускариновий синдром" - посилена салівація, потіння, пронос, звуження зіниць, спазм акомодації, брадикардія, у важких випадках - колапс, порушення дихання, набряк легень.

Невідкладна допомога.

1. Заходи як при отруєннях грибами гастро-ентеротропного впливу (див. вище).

2. Введення антидотів атропіну або мускарину в залежності від клінічних проявів. Антидотом атропіну є прозерин 0,05% розчин по 1,0 мл підшкірно 3-4 рази на добу, а антидотом мускарину є атропін 0,1% розчин по 1,0 мл внутрішньовенно або підшкірно до зникнення клінічних проявів.

3. Симптоматична терапія. Наслідки отруєння: одужання через 12-24 год, при неправильному лікуванні летальність до 2% як правило на протязі першої доби.

III. Отруйні гриби гепато-нефротропної дії (бліда поганка - "гриб смерті").

Бліда поганка містить два типи термостійких токсинів - фалотоксин та аматоксин. Перші викликають через 6-12 год після вживання тяжкий гастроентерит, а другі - на 2-4 добу некроз значної кількості гепатоцитів з розвитком клінічної картини гепаторенального синдрому. В діагностиці допомагають: мікологічна ідентифікація грибів в залишках їжі та промивних водах шлунку, наявність аматоксинів в сечі та динаміка біохімічних тестів, що характеризують функції печінки і нирок (АсАТ, АлАТ, білірубін, холінестераза, коагулограма, азотисті шлаки та ін.).

Невідкладна допомога.

а) Заходи, як при отруєнні грибами гастро-ентеротропного впливу (див. вище).

б)Введення антидоту - бензилпеніцилін в дозі 250 мг/кг/добу внутрішньовенно на протязі перших 3-х діб. З третього по десятий день доза знижується до загальнотерапевтичної.

в)Дезінтоксикаційна терапія - ранній плазмаферез, гемосорбція, форсований діурез.

г)Гепатопротекторна терапія - cілібінін (сілібор, легалон) 200-250 мг/добу всередину, тіоктова (ліпоєва) кислота до 1 г/добу внутрішньовенно на 5% розчині глюкози в 4 прийоми, глюкокортикостероїди до 1 г/добу в перерахунку на гідрокортизон, лактулоза (нормазе, дуфулак-сироп) по 30-50 мл 3 рази на добу всередину, ліпамід до 500 мг/добу всередину.

б)Не використовувати ліки, які мають гепато та нефротропну дію.

в)Розчинні лікарські засоби краще вводити в реканалізовану і катетеризовану пупкову вену. Наслідки отруєння: навіть при ранньому і правильному лікуванні летальність складає від 8 до 95%. 90% всіх смертельних випадків від отруєння грибами припадає на бліду поганку.