Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
навчпос для стомат тема1-3.rtf
Скачиваний:
294
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
998.65 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О. Богомольця

Кафедра клінічної імунології та алергології

з секцією медичної генетики

Клінічна імунологія та алергологія

Навчально-методичний

посібник для практичних занять

для студентів п’ятого курсу стоматологічного факультету

Київ - 2013

ЗМІСТ

Тема заняття

Стор.

1.

Вступ.

3

2.

Предмет та завдання клінічної імунології. Сучасні погляди щодо структури і функції імунної системи. Сучасні можливості оцінки імунного статусу і ступеня імунних порушень. Методи лабораторної імунодіагностики.

5

3.

Значення факторів місцевого імунітету в формуванні системної імунної відповіді. Мікробіоциноз та стан імунної системи слизової порожнини рота. Імунологічна система слизових оболонок.

23

4.

Первинні та набуті імунодефіцити у стоматології та ЩЛХ.

33

5.

Алергічні хвороби в практиці лікаря-стоматолога. Невідкладні стани в алергології.

45

6.

Імунологія та процеси регенерації.

7.

Імунологія гострих та хронічних одонтогенних та неодонтогенних запальних процесів ЩЛД та профілактика їх ускладнень.

8.

Імунологія специфічних запальних процесів ЩЛД (туберкульоз, актиномікоз, сифіліс, СНІД).

9.

Можливості та перспектива імунотерапії у стоматології.

10

Література

11

Додатки

ВСТУП

Імунологія належить до фундаментальних медичних дисциплін. Без неї неможливо уявити як розвиток сучасної медичної науки, так і розуміння патогенетичних механізмів розвитку захворювань. Імунологія являється одним із найяскравіших наукових напрямків, які за останні роки зазнали неймовірного прогресу та розвитку. Можна, без перебільшення, сказати, що після ери відкриття і вивчення антибіотиків, ери молекулярної біології, наступила ера імунології.

Слід відзначити, що впродовж останніх десятиріч імунологія впевнено і стрімко рухалася до обріїв практичної медицини, долаючи одну за одною її вершини: від специфічної імунопрофілактики інфекційних захворювань, впровадження рутинних методів оцінки імунного статусу та перших спроб імунотерапії до повсякденного використання високотехнологічних методів імунодіагностики та продуктів генної інженерії. Така трансформація імунології як науки народила нову науку – клінічну імунологію та алергологію. Виокремленню клінічної імунології у самостійну дисципліну сприяло її визначення, надане експертами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), згідно якому клінічна імунологія вивчає захворювання, пов'язанні з дисфункціями імунної системи та захворювання, в яких імунним механізмам належить провідна роль.

Розвиток медичної науки і практики охорони здоров'я з особливою очевидністю довели важливість, фундаментальне значення імунології у підготовці лікаря будь-якого профілю. Це пов'язано із поглибленням знань щодо факторів та механізмів неспецифічного і специфічного імунного захисту організму від патогенних, умовно патогенних мікроорганізмів, чужорідних субстанцій з метою збереження генетичного гомеостазу організму. Імунні механізми приймають участь у всіх фізіологічних та патологічних процесах. Стало відомо, що ці механізми мають велике значення у патогенезі багатьох соматичних, алергічних, атопічних, автоімунних, інфекційних та інших захворювань людини. Сформульоване вчення про роль імунної системи організму у нормальних фізіологічних реакціях людини і тварин на різних етапах онтогенезу.

За останнє десятиріччя людство зіткнулося з появою грізної пандемії - синдрому набутого імунодефіциту, збудником якого є новий вірус, що вражає імунну систему. Вивчення патогенезу ВІЛ-інфекції виявилося могутнім стимулом для подальшого розвитку як основ імунології, так і клінічної імунології, методів імунологічної діагностики інфекційних, алергічних та автоімунних захворювань.

В останні роки активно впроваджується у вищих медичних навчальних закладах викладання клінічної імунології та алергології. В основу навчально-методичного посібника покладений системний принцип послідовності викладання матеріалу, що ґрунтується на сучасному рівні знань функціонування імунної системи у нормі та при патології.

Навчально-методичний посібник для практичних занять з клінічної імунології та алергології є узагаль­неним здобутком раціональних методів проведення, підготовки до практичних за­нять студентів III курсу стоматологічного факультету. Вони містять сучасні відомості про вроджені та адаптивні механізми імунного захисту організму людини, імунний статус, захворювання імунної системи, методи імунопрофілактики, імунотерапії та імунодіагностики. Матеріали посібника складались на базі затвердженої програми «РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З КЛIНIЧНОЇ IМУНОЛОГIЇ ДЛЯ СТУДЕНТІВ V КУРСУ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ», Київ, 2012.