Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надзвичайні ситуації природного.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
979 Кб
Скачать

Лікувальні заклади дсмк

До лікувальних закладів ДСМК центрального і територіального рівнів відносяться відповідно визначені для цього МОЗ України за погодженням з центральними і територіальними органами виконавчої влади, незалежно від форми власності і галузевої належності, лікарні, госпіталі, спеціалізовані медичні центри, де постраждалим буде надаватись кваліфікована та спеціалізована медична допомога.

Якщо ліквідувати медико-санітарні наслідки надзвичайної ситуації силами штатних закладів неможливо, згідно діючих “Планів медико санітарного забезпечення населення в надзвичайних ситуаціях” територіального рівня розгортаються додаткові лікувальні заклади (додатковий ліжкофонд стаціонарних закладів).

Ліжкофонд закладів ДСМК, що використовується додатково до визначеної кількості, складається з ліжок, зайнятих для лікування хронічних хворих та тих, хто одужує, які у випадку виникнення надзвичайних ситуацій можуть бути виписані і переведені для продовження лікування в інші лікувальні заклади, що не включені у структуру ДСМК, а також для амбулаторного лікування та ліжок, що додатково розгортаються у відповідних відділеннях. Для цієї групи ліжок у лікувальному закладі накопичуються запаси лікарських і матеріально-технічних засобів, продуктів харчування, предметів догляду за хворими тощо згідно існуючих нормативів для забезпечення автономної роботи протягом 7 діб.

Із розрахунку на ці ліжка планується збільшення чисельності медичного персоналу із складу СБПГ ДСМК ДЧ.

Ліжкофонд, що передбачається розгорнути у закладах ДСМК, планується заздалегідь. Профіль лікарняних ліжок визначається місцевими органами управління охорони здоров’я в залежності від прогнозу медико-санітарних наслідків можливих у даному регіоні надзвичайних ситуацій.

Максимальна кількість ліжок, що визначається для надання медичної допомоги постраждалим при надзвичайних ситуаціях, за рекомендаціями МОЗ України не повинна перевищувати 5,0% від загального ліжкового фонду закладів охорони здоров’я відповідної адміністративної території.

Організація служби медицини катастроф Російської Федерації., сша та Франції

Для надання постраждалим медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях в Російській Федерації створена Всеросійська служба медицини катастроф (ВСМК),що є функціональною підсистемою єдиної державної системи попередження і ліквідації наслідків НС і функціонально об’єднує службу медицини катастроф Міністерства соціального забезпечення і охорони здоров’я, службу медицини катастроф Міністерство оборони РФ, а також призначені для ліквідації медико-санітарних наслідків НС сили і засоби Державного комітету санітарно-епідеміологічного нагляду, Міністерства шляхів сполучень, Міністерства внутрішніх справ і інших федеральних органів виконавчої влади.

ВСМК організована на 5 рівнях:

  • федеральному;

  • регіональному;

  • територіальному;

  • місцевому

  • об’єктовому.

Керівними органами управління ВСМК на всіх рівнях управління ВСМК є відповідні міжвідомчі координаційні комісії та центри медицини катастроф.

Головним науково-практичним закладом на федеральному рівні визначений Всеросійський центр медицини катастроф “Защита”.

До його складу входять:

  • управління;

  • штаб ВСМК;

  • науково-організаційні і науково-дослідні підрозділи;

  • польовий багато профільний госпіталь;

  • підрозділ екстреної і планово-консультативної допомоги;

  • підрозділ швидкої і невідкладної медичної допомоги;

  • склад медичного майна державного резерву;

  • підрозділи забезпечення.

Крім ВЦМК “Защита” на федеральному рівні створено Всеармійський центр медицини катастроф.

Відповідно до законодавчих актів територія РФ поділена на 9 регіонів.

В кожному центрі створено регіональні центри, що підпорядковуються ВЦМК “Защита”. До цього рівня ще входять: міжрегіональні центри з надзвичайних ситуацій Держсанепідслужби, формування регіонального підпорядкування Міністерства оборони і Міністерства внутрішніх справ, шляхів сполучень, інших відомств.

Територіальний рівень охоплює суб’єкти РФ: республіки, області, краї, національні округи, мм. Москва і Санкт-Петербург. Органом управління визначені територіальні центри медицини катастроф, що підпорядковані органу управління адміністративної території. До цього рівня входять клінічні бази з мобільними медичними формуваннями.

Місцевий рівень призначений для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в певному населеному пункті. До його складу входить центр, медичні формування. Як правило, місцеві центри працюють на базі станцій швидкої медичної допомоги.

Об’єктовий рівень – призначений для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на господарському об’єкті і представлений відповідною посадовою особою та медичними формуваннями.

ВСМК має більше 1050 штатних та біля 8000 позаштатних закладів та формувань.