Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички хир.doc
Скачиваний:
271
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.63 Mб
Скачать

Диференційна діагностика.

Загострені навколовідхідникові кондиломи найчастіше доводиться диферен ціювати від сифілітичних кондилом. Останні візуально плоскіші, білястіші, у ви гляді окремих бляшок, поверхня їх волога. Остаточний діагноз встановлюють після проведення серологічних реакцій і огляду венеролога.

Під час проведення диференційного діагнозу зі злоякісними пухлинами цієї ділянки вирішальну роль відіграють результати морфологічного дослідження.

Лікування.

Консервативне лікування навколовідхідникових загострених кондилом зазви чай застосовують за невеликих її розмірів, коли між окремими купками розростань є проміжок здорової шкіри. Використовують розчин кондиліну: за допомогою спе ціальної палички (вона додається до флакона з препаратом) припікаючий розчин наносять на кондиломи. При цьому потрібно остерігатися потрапляння розчину на здорову шкіру. Існують противірусні препарати у вигляді мазей — подофілін, бонафтон. Місцеве лікування рекомендують поєднувати із вживанням імуности муляторів.

Досить часто після курсу консервативної терапії проводять електрокоагуляцію або лазерну деструкцію окремих крупніших кондилом, а також їхнє видалення.

Хірургічне лікування виконують найчастіше за наявності великих вузлів і ура ження відхідникового каналу. Видалення здійснюють скалпелем, електроножем або лазером. Інколи за наявності великих кондилом оперативне видалення про водять не за один сеанс, оскільки великі рани, що утворюються, можуть призвес ти до деформації в ділянці відхідника.

Прогноз.

Рецидивування кондилом спостерігають однаково часто за всіх способів ви далення. Це зумовлено тим, що хвороба спричинена вірусом і, якщо організм не справляється з інфекцією, то лише місцева дія на кондиломи (припікання, вида лення) не дасть стійкого одужання. Лікування має бути комплексним: противі русні препарати, імуностимулятори, видалення кондилом. У разі набуття зло якісного характеру захворювання прогноз несприятливий.

Криптит — запалення морганієвой крипти (гостре або хронічне).

Причини виникнення

Потрапляння кишкового вмісту в крипти — явище абсолютно нормальне. Зазвичай вона добре спорожнюється, і, якщо протоки відхідникових залоз про хідні, їх секрет допомагає створювати бар’єр для проникнення мікробної флори в глибші шари. У низці випадків нормальний процес може порушитися. До цього призводять найчастіше травмування стінок крипти твердими компонентами калу (кісточки, шкірка насіннячок, шматочки висівок, щетини і ін.), погане дренуван ня крипти (через потрапляння в неї твердих грудочок, набряку слизової оболон ки при діареї), а також обтурація проток відхідникових залоз. Отже будь яке по рушення процесу спорожнення прямої кишки, будь яка наймінімальніша травма можуть спричинити запальні зміни в самій крипті, а в разі порушення діяльності відхідникових залоз, закупорки їхнього просвіту запальний процес може поши ритися на глибші шари кишкової стінки і стати причиною парапроктиту.