Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Final_otvety_na_mpp_zima_2014_red.docx
Скачиваний:
186
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
216.71 Кб
Скачать

59. Право, що застосовується до трудових відносин

На сьогоднішній день законодавства більшості країн (особливо тих, що розглядають трудовий договір як складову цивільного права) дозволяють застосування автономії волі у трудових відносинах у сфері міжнародного приватного права. Більше того, цей принцип визнається доктриною і практикою у певних країнах основоположним, а законодавства таких окремих країн не обмежують застосування принципу автономії волі для трудових відносин у даній сфері якимось конкретним правопорядком.

Часто називають основною прив’язку до закону місця роботи- вона застосовується, якщо сторони не здійснили вибір права.

Прив’язка до до закону місця роботи у певних країнах не застосовується, замість чого встановлюються прив’язки до особистого закону сторін (громадянства, місцезнаходження, доміцілію), місця підприємницької діяльності наймача.

Досить часто мають місце ситуації, коли місце виконання роботи складно. (відрядження,робота у кількох країнах…). Для існують так звані спеціальні колізійні норми із власними колізійними прив’язками (прив’язка до закону прапора (морський,повітряний транспорт, прив’язка до права країни місцезнаходження установи чи організації, яка направила працівника для виконання певних завдань за кордон. Прив’язка до особистого закону наймача частіше за все застосовується у разі виконання роботи у декількох країнах. Деякі колізіоністи, а також практика і законодавства вирішують колізійні питання формальних умов трудових контрактів на користь прив’язки закону місця вчинення акта. Однак є і інша точка зору, яка основана на тому, що для формальних умов трудових контрактів слід застосовувати право, яке застосовується для регулювання його змісту.

Із міжнародних документів можна відзначити Загальну декларацію прав людини 1948, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права 1966 р, Акти Міжнародної організації праці, Хартію основних соціальних прав робітників 1989 р

60. Виконання іноземних судових доручень

Виконання таких доручень називається наданням міжнародної правової допомоги. Процесуальний порядок виконання судових доручень в кожній країні регулюється її внутрішнім законодавством і міжнародними договорами, в яких вона бере участь. Суди України виконують передані їм у встановленому порядку доручення іноземних судів про проведення окремих процесуальних дій на основі законодавства України з додержанням встановленого порядку вручення повісток, розшуку відповідача , допиту свідків , огляду на місці, проведення експертизи.

У разі, якщо при розгляді (у НПА згадується лише про цивільне судочинство,проте відповідні норми є також і в ГПП, та й у кримінальній юстиції теж є міжнародне співробітництво. Тому розглядаємо за аналогією =) ) цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном. Доручення складається судом України, який розглядає цивільну справу, і повинно містити інформацію та документи, передбачені міжнародним договором України. Доручення адресується компетентному суду запитуваної держави.

Згідно з ст. 6 Конвенції держав — членів СНД «договірні сторони надають одна одній правову допомогу шляхом виконання процесуальних та інших дій, передбачених законодавством запитуваної договірної сторони, зокрема шляхом складання і пересилки документів, проведення обшуків, вилучення, пересилки і видачі речових доказів, проведення експертизи, допиту сторін, обвинувачених, свідків, експертів, порушення кримінального переслідування, розшуку і видачі осіб, які вчинили злочини, визнання і виконання судових рішень у цивільних справах, вироків в частині цивільного позову, виконавчих написів, а також шляхом вручення документів»

Суд, до якого надійшло клопотання про надання правової допомоги, при його виконанні застосовує законодавство своєї держави. Якщо суд некомпетентний виконати клопотання, він пересилає його компетентній установі, повідомивши про це суд, від якого надійшло клопотання. На прохання суду, який подав клопотання, суд, який його виконує, повідомляє його та заінтересовані сторони про місце і час виконання клопотання, щоб вони могли мати можливість бути присутніми при його виконанні у відповідності з законодавством держави суду місця виконання. Про результати виконання доручення повідомляється в письмовій формі суд, від якого надійшло клопотання. Йому надсилаються документи, що підтверджують виконання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]