Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Final_otvety_na_mpp_zima_2014_red.docx
Скачиваний:
188
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
216.71 Кб
Скачать

8. Внутрішньонаціональне законодавство як джерело міжнародного приватного права

Національне (внутрішнє) законодавство Національне законодавство кожної окремої держави залишається головним джерелом міжнародного приватного права. Причому відпо­відні норми можуть містити як власне закони, так і підзаконні акти. Нормативно-правові акти у складі національного (внутрішнього) законодавства, що регулюють відносини за участю іноземного елементу, за змістом можна поділити на дві групи: - нормативно-правові акти, всі норми яких регулюють відносини, що охоплюються МПП (до цієї групи в українському законодавстві слід відносити ЗУ «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 p., Закон України «Про міжнародний комерційний арбітраж» від 24.02.1994 p., Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 p., нормативно-правові акти в галузі іноземного інвестування тощо); - нормативно-правові акти, певна частина чи лише окремі норми яких регулюють відносини, що охоплюються МПП (до цієї групи належать Конституція України (ст. ст. 9, 26 та ін.), Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 04.02.1994 p., Сімейний кодекс України (розділ VI «Особливості усиновлення за участю іноземців та осіб без громадянства») та інші). У правових системах країн світу існують наступні підходи щодо розташування норм, які входять до сфери МПП: - у цивільних кодексах держав; - у спеціальних законах про міжнародне приватне право; - в окремих законах або інших нормативно-правових актах. Перша система розташування норм МПП передбачає їх вміщення у цивільні кодекси держав як певну автономну частину цих кодексів.

З розвитком кодифікаційних процесів законодавці багатьох держав пішли шляхом створення спеціальних національних законів про МПП. В основу цих законів покладе­но пандектну систему, відповідно до якої їх тексти складаються із загальної частини, де викладено основні положення про МПП (умови дії колізійних норм, застосування іноземного права тощо) і особливої частини, яка містить конкретні колізійні приписи. Деякі з цих законів містять окремий розділ, що встановлює певні положення, які сто­суються сфери міжнародного цивільного процесу [1, с. 42]. На сьогодні такий закон прийнято в Україні (2005), а також у Польщі (1965 p.), Туреччині (1987 p.), Швейцарії (1987 p.), Австрії (1978 p.), Угорщині (1979 р.), ФРН (1986 р.) та ін. Що стосується третього різновиду розташування норм МПП, то він викорис­товується або як самостійний (коли у державі відсутня одна з попередніх форм кодифікацій норм МПП), або як додатковий до однієї із зазначених типів кодифікації. Що стосується останнього, то така ситуація має місце в нашій державі. Прикладами можуть бути розділ VI «Особливості усиновлення за участю іноземців та осіб без громадянства» Сімейного кодексу України, «Положення про форму зовнішньоеко­номічних договорів (контрактів)», затверджене наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 06.09.2001 р. та ін. Оскільки окремих законів та інших нормативно-правових актів, що стосуються МПП, у державах існує велика кількість, виникає ще одна складність у процесі правового регулювання відповідних відно­син – необхідність пошуку та ретельного вивчення значної кількості національних норм щодо правового регулювання відносин за участю іноземного елементу.

Внутрішнє законодавство як джерело МПрП.

Норми МПрП знаходяться в:

  1. Цивільному кодексі України (Розділ 8), де вирішено: проблему правосуб’єктності фізичних і юридичних осіб (право- і дієздатність); питання угод, їх форми; питання деліктних зобов’язань, строку дії і форми довіренності. Також цим розділом встановлені норми про позовну давність; норми, які частково вирішують колізії права власності; норми, що регулюють спадкові правовідносини.

  2. Кодексі про шлюб та сім’ю. Розглянуті питання про: укладення і розірвання шлюбів з іноземцями; сімейну право- і дієздатність; встановлення батьківства (батьківство встановлюється, якщо чоловік спільно проживає і веде спільне господарство з родиною, бере участь у вихованні дитини, бере участь у її матеріальному забезпеченні, існують незаперечні докази. що чоловік визнав своє батьківство); питання усиновлення дітей іноземцями, встановлення опіки чи піклування.

  3. Кодексі торгового мореплавства України.

  4. Повітряному кодексі України.

  5. Законі про правовий статус іноземців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]