Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модули 1-5 полный укр.вариант.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Формування здорового способу життя як напрям соціально-педагогічної роботи.

Здоровий спосіб життя – це поведінка людини, яка відображає життєву позицію, спрямовану на збереження та зміцнення здоров’я, і націлена на виконання певних норм і правил. До основних складових здорового способу життя насамперед відносять харчування. Повноцінне харчування включає забезпечення організму людини якісною питною водою, необхідною кількістю вітамінів, мікроелементів, продуктів підвищеної біологічної цінності, фіто продуктів, спеціальних продуктів і харчових домішок. Не менш важливим в організації здорового способу життя є побутові умови, які характеризуються достатнім санітарно-гігієнічним рівнем помешкання, комфортними умовами для емоційного розвантаження, певним рівнем фізичної та психічної безпеки на території життєдіяльності особистості. Наступною складовою здорового способу життя є рухова активність людини. У вік інтенсивного розвитку різних транспортних засобів та інформаційних технологій рухову активність забезпечують фізична культура та спорт, а також праця на присадибних ділянках. Серед складових здорового способу життя вчені називають умови праці, які не тільки мають бути безпечними для людини не лише з санітарно-гігієнічних позицій, але й мусять забезпечувати їй психічний комфорт і можливості для самореалізації та професійного зростання.

Таким чином, складові здорового способу життя – це комплекс компонентів, що забезпечують високий рівень фізичної, психічної, духовної та соціальної складових здоров’я людини.

Література: 4, 23, 26, 32.

Семінарське заняття №2

Тема: Організація соціально-профілактичної роботи з дітьми, що мають шкідливі звички

Питання для обговорення

  1. Зміст та форми профілактичної роботи з неповнолітніми.

  2. Соціальна профілактика при первинних формах соціальної дезадаптації підлітків.

  3. Програми профілактики девіантної поведінки.

Методичні рекомендації:

Готуючись до даного заняття, розгляньте зміст тематичних добірок: «Профілактика паління», «Профілактика наркозалежності», «Профілактика алкоголізації» та ін. Проаналізувати структуру програм з соціальної профілактики.

З’ясувати, що кожна програма – конкретний адресний, цілеспрямований комплекс заходів, спрямованих на попередження, розвиток, реабілітацію якостей, аспектів життя особистості.

Програма – чітко структурова дія. Має такі компоненти: актуальність, мета, завдання, об’єкт соціально-педагогічного впливу, термін реалізації, зміст, методи роботи, прогнозовані результати.

Самостійна робота

  1. Ознайомитися та проаналізувати структуру та зміст профілактичних програм, які реалізуються соціальними службами.

  2. Скласти перелік форм роботи з профілактики негативних явищ в молодіжному середовищі.

Індивідуально-практичні завдання:

Розробити пакет заходів з профілактики шкідливих звичок для неповнолітніх.

Література: 4, 23, 26, 32.