Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
det_ps_moduli_2013-2014_1_kurs.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
441.86 Кб
Скачать

Підготовка до семінару складається з таких етапів:

  1. прослуховування лекції з теми семінару;

  2. підбір літератури;

  3. вивчення та конспектування рекомендованої літератури;

  4. складання тексту виступу (план, тези, доповідь);

  5. виконання індивідуально-практичних завдань та завдань для самостійної роботи;

  6. написання реферату та підготовка реферативного повідом­лення (якщо є таке завдання).

Виступ бажано готувати за таким планом:

  1. вступ;

  2. глибоке аргументоване висвітлення питання;

  3. невелике узагальнення - висновки або підсумки.

Після виступу студент має бути готовим відповісти на запитання викладача або товаришів по суті свого виступу. Це вимагає глибокого вивчення матеріалу з кожного питання семінару.

Навчальний матеріал з дитячої психології засвоюється найбільш успішно, коли здійснюється зв'язок набутих теоретичних знань з розв'язанням практичних навчальних задач. Тому до кожного семінарського заняття підібрані психологічні задачі. Під час їх розв'язування студенти повинні насамперед зрозуміти ситуацію, описану в задачі, та об'єктивно її оцінити. Майбутній педагог повинен вміти:

  1. проаналізувати структуру задачі (зміст, питання);

  2. визначити психологічні категорії, поняття, про які йдеться в задачі;

  3. назвати теоретичні положення, які лежать в основі змісту задачі або питання;

  4. дати правильну відповідь на поставлене в задачі питання.

Розв'язання психологічних задач допоможе студенту орієнтуватися в ситуації, дасть йому можливість оперативно використовувати теоретичні знання.

Розв'язання великої кількості задач формує і особистісні якості студента: винахідливість, ініціативність, упевненість у знанні; розвиває у нього навички самоаналізу, рефлексії. Ці якості дуже потрібні майбутньому педагогу.

На кожному семінарському занятті викладач оцінює підготовлені студентами реферати, їх виступи, активність у дискусіях, уміння ставити і давати відповіді на запитання, формулювати і відстоювати свою позицію тощо.

Реферативні повідомлення також займають належне місце під час проведення семінарського заняття. Реферат — невеликий цілісний виклад, в якому хоча й коротко, але з мотивуванням, визначеннями і висновками викладаються основні ідеї, положення статті або кількох статей, книг, інколи - визначається своє ставлення до них.

Під час роботи над рефератом або доповіддю студент повинен виявити ініціативу і самостійність у підборі літератури і джерел, у складанні плану роботи та її оформленні. Це необхідно не лише для розвитку вміння самостійно працювати над книгою та іншими джерелами, а й для розвитку думки, психологічної допитливості та мовлення студентів. Перш ніж приступити до написання реферату або доповіді, необхідно виконати таку роботу:

  • підібрати до теми необхідну літературу і глибоко її вивчити;

  • добре продумати і скласти детальний план роботи;

  • поміркувати над правильністю і доказовістю висунутих авторами джерел тих чи інших тверджень;

  • узагальнити вивчений матеріал відповідно до плану реферату чи доповіді;

  • підготувати необхідні до роботи ілюстрації, вміло використати особистий досвід.

Сучасні вимоги до фахівців, підготовку яких ведуть вищі навчальні заклади, потребують сучасних методів проведення контролю знань та вмінь студентів з метою формування активного, самостійного засвоєння навчального матеріалу з подальшим використанням спеціальних знань у практичній діяльності.

Всесвітній досвід орієнтує на об'єктивний контроль знань студентів у вигляді рівневих тестів (від англійського слова testing - випробування, іспит, мірило, критерій).

Тестові завдання з дитячої психології розроблені до кожної теми семінарських занять. Вони дозволяють викладачеві об'єктивно і за короткий час забезпечити контроль знань та вмінь, У навчально-методичному забезпеченні містяться тести декількох видів: тести з єдиною правильною відповіддю; тести з кількома можливими правильними відповідями; тести на визначення відповідності. Розроблені тести двох рівнів. Тести першого рівня - це тести, в яких необхідно відтворити засвоєні знання, розв'язати типові завдання з допомогою підказки у вигляді готових відповідей. Вони вимагають короткої відповіді - "так", "ні" (+,-).

Тести другого рівня - це тести для контролю засвоєння на рівні репродукції (тобто: засвоєння, яке дозволяє відтворити з пам'яті, розв'язувати типові задачі без опори на допомогу або підказку). У цих тестах навмисно пропущені фрази, слова або потрібно самостійно закінчити визначення, зробити певні доповнення, продовжити думку.

Тестування проводиться у формі письмового опитування з відповідними письмовими відповідями або з використанням ЕОМ і з встановленим оформленням відповідей для кожного студента.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]